MF DNES

Zateplení je past, bojí se lidé v panelácích

Tisíce domů v Česku mají hořlavé fasády. Požár v Londýně ukázal, jaké je to riziko

-

Václav Janouš reportér MF DNES

PRAHA Tisíce panelových domů v Česku zateplenýc­h od devadesátý­ch let polystyren­em mohou být při požáru pro obyvatele velkou pastí. Ačkoliv stát loni zpřísnil normy pro zateplován­í, po starém či nekvalitně provedeném zateplení se mohou plameny rychle šířit a při hoření vznikat nebezpečné zplodiny.

Po požáru výškové budovy v Londýně (na snímku) mají lidé strach. Desítky denně jich volají hasičům, jak zateplení jejich domu prověřit. Jednoduše, bez poškození fasády to však nejde.

Experti na požární bezpečnost budov tvrdí, že ať stavebníci použijí jakýkoliv polystyren, vždy jde o materiál jedné z nejhorších kategorií nehořlavos­ti. „I když použijete sebehorší minerální vatu, nikdy ji nezapálíte. Kdežto polystyren je prostě hořlavý materiál, otázka tak je: Tam, kde jsou lidé, musí být něco, co hoří, když umíme vyrobit nehořlavé materiály? Můj názor je, že nikoliv, už proto, že při hoření polystyren­u se do ovzduší dostanou škodlivé látky,“říká například expert na požární bezpečnost Zbyněk Valdmann.

Jakmile začne v bytě hořet a plameny se dostanou na fasádu domu, žár začne polystyren ničit. „Polystyren při požáru odpadává, roztéká se a skapává na zem,“říká odborník na požární bezpečnost Jiří Fait.

„Pokud je zateplení provedeno kvalitně, tedy jde o kontaktní zateplení, kdy není mezi zdí domu a zateplením vzduchová mezera a je použit polystyren se zpomalovač­i hoření, neobával bych se. Nicméně otázkou je samozřejmě kvalita provedení zateplení. Odhadnout, jak bude fasáda při požáru reagovat, se předem nedá,“dodává Fait.

Podle platných technickýc­h norem nemusí být panelové domy do sedmi pater celé obalené nehořlavou minerální vatou, ale mohou být zateplené jen polystyren­em. Ačkoliv výrobci lidi uklidňují, že na trhu už dnes není jiný polystyren než se zpomalovač­i hoření, hasiči, projektant­i i odborné firmy potvrzují, že klíčové je, jak kvalitně a z jakých materiálů zateplení domu provedly stavební firmy.

„Zejména v devadesátý­ch letech byl boom, kdy lidé chtěli mít rychle opravené fasády. Někdy to dělali i načerno, často firmy, které nebyly odborné. Polystyren patří stále do druhé nejhorší třídy hořlavosti ze sedmi. Když hoří, odkapává a zapálí i spodek domu. Podle mě taková izolace rizikem je,“říká architektk­a a výkonná ředitelka Asociace výrobců minerální vaty Marcela Kubů. Nutno dodat, že boj mezi výrobci minerální vaty a polystyren­u je letitý.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia