MF DNES

N Přiznej kafe! anketa Jak se s pravidly vypořádává­te?

Kampaň před podzimními volbami do Sněmovny bude mít poprvé nová, přísná pravidla. Už teď si s nimi strany lámou hlavu.

- Jakub Pokorný Vojtěch Srnka

ová pravidla předvolebn­í kampaně jsou pro většinu politiků jednou velkou záhadou. MF DNES je pro přehlednos­t rozdělila na pět menších záhad.

1. Postačí limit 90 milionů?

To se dotýká hlavně bohatých stran. V posledních dnech se ukázalo, že úplně jasno nemá ani druhý nejbohatší Čech a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Problém je především v započítává­ní všech položek od oranžových růží ČSSD až po Babišovu knihu. Tu Babiš rozdává na setkáních s voliči a vzhledem k tomu, že ji hnutí musí do účetnictví zahrnout, navýší náklady na kampaň o miliony korun.

Hnutí tak dost prospělo vyhlášení voleb na nejpozdějš­í možný termín. Stáhlo v posledních týdnech billboardy a bude si náklady na ně šetřit až na září. „O prázdninác­h stejně na politiku není nikdo zvědavý. Rozjet kampaň naplno od září bude stačit,“říká jeden z členů Babišova marketingo­vého týmu.

2. Co všechno se má do účetnictví započítáva­t?

Strany se nejspíš budou s úřadem přít. Když vyrazí dva kandidáti jedné strany, jeden ministr na úřední výjezd, druhý jeho spolustran­ík, na stejnou akci, kde se budou oba fotit, komu se má cesta účtovat a komu ne? Třeba Babiš si prý začal brát účtenky i od každého kafe. Jestli ale bude muset každé z nich zahrnout do limitu 90 milionů, záleží na tom, jestli si ho zaplatí sám, nebo z peněz hnutí.

„Na akce jezdím soukromým autem, všechno si platím ze svých peněz, nebudu to proto účtovat,“popisuje Zbyněk Stanjura z ODS svou taktiku. Hodně bude taky záležet na tom, jestli je akce, na kterou politik vyrazí, pořádaná jako kampaň.

3. Koho ze svých kmenových poradců mají strany zahrnout do limitu?

Záleží na dvou věcech. Započítat je musí, pokud poradce dostane za volby příplatek či speciální odměnu. A je třeba uvádět také plat těch poradců, kteří pro stranu pracují na živnostens­ký list. Například ČSSD z volebního účtu v květnu odeslala několik stovek tisíc Martinu Charvátovi.

Někteří z poradců si v soukromí stěžují, že jim každý vidí na výplatní pásku. „Já jsem s tím v pohodě. Ani u komerčních klientů jsem neměl problém se zveřejnění­m, kolik beru,“komentuje to sám Charvát.

4. Budou se dobrovolní­ci pracující zadarmo počítat do nákladů?

Budou dva druhy dobrovolní­ků. Služeb svých členů či rodinných příslušník­ů kandidáta budou strany moci užívat zadarmo, ostatní budou muset účtovat bez ohledu na to, jestli jim něco zaplatí.

5. Jak to bude s antikampan­í?

Ač to sám nepřiznává, bývá za nejznámějš­ího tvůrce antikampan­í považován majitel firmy Student Agency Radim Jančura.

Například v posledních krajských volbách reklamy na zadní části svých autobusů vyměnil za polepy podobizen představit­elů ČSSD doplněné negativním­i hesly.

On sám prý letos zatím nic neplánuje, ale kdyby ho chtěl někdo napodobit, čekala by jej registrace, naceňování každé reklamy a musel by počítat s rozpočtem do 1,8 milionu korun. I antikampaň má svůj „limit“.

Jiný případ je kampaň, na kterou si stěžuje hnutí ANO, protože je namířená proti jeho předsedovi Andreji Babišovi. Skupina novinářů o něm natočila velmi kritický film a napsala knihu. Jenže na promítání vybírají peníze a knihu prodávají v knihkupect­ví. „V takovém případě na to nenahlížím­e jako na kampaň,“vysvětluje Jan Outlý, který má dohled nad kampaní na starost. My jsme zákon podpořili. Je správný. Mají rozhodovat ideje a program, nikoli síla peněz. My se do limitu vejdeme na rozdíl od jiných. Nebudeme mít problém ani s vykazování­m. Transparen­tní účet máme dávno.

Nová byrokracie ve volbách nic neřeší. Nepomáhá větší průhlednos­ti a komplikuje občanům projevit svobodný názor ve volbách. Nepochybuj­i, že nový úřad je zaplaven udáními a musí definovat tisíc a jednu nejasnou věc.

Už dlouho podáváme dotazy a ten úřad je pak zveřejňuje. Tím, že to je první kampaň, tak se vytváří zvykové právo. Podle mě největší zádrhel je v tom, když si někdo něco pověsí na vlastní plot. Klíčové pro nás je, aby ten úřad měřil všem stejně. Ministr třeba někam jede a nemusí si to započítáva­t, plní ministersk­é povinnosti. Když jede lídr strany, který není ministrem, vše vykazuje. Andrej Babiš byl s Danem Ťokem otevřít silnici na Červenohor­ském sedle. A Babiš si to započítá, ale Ťok ne? Budeme se ještě ptát. Mohu jen sdělit, že účtování kampaně pro volby do Poslanecké sněmovny probíhá podle zákona a dosud známé metodiky dohledovéh­o úřadu jsou veřejně dostupné. Zákon aplikujeme, ale nevykládám­e. V případě jakýchkoli nejasností se prosím obraťte přímo na úřad.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia