MF DNES

Špatně zateplený dům je past

Správně udělaná izolace je bezpečná. Ošizená při požáru představuj­e smrtelné nebezpečí

-

Václav Janouš reportér MF DNES

Právě výrobci polystyren­u svůj výrobek hájí tím, že normy, které musí splňovat, jsou dostatečně přísné a na trhu už roky není jiný polystyren než se zpomalovač­i hoření. Připomínaj­í také, že v Česku dosud nebyl jediný případ, kdy by zateplená fasáda domu hořela tak rychle jako rok stará fasáda londýnské Grenfell Tower. „Když dojde k flashoveru (celkovému vzplanutí všech hořlavých věcí v bytě) a vyšlehnou plameny z oken, nikdy se nesmí šířit jako požár v Londýně po fasádě. V Česku takový případ nepamatuji, nanejvýše se požár rozšířil do bytů nad ohniskem. V Londýně byla v zateplení vzduchová mezera, v Česku se používá kontaktní zateplení, kdy se polystyren lepí přímo na zdi,“říká předseda sdružení výrobců polystyren­u EPS Pavel Zemene. Jakmile dům hoří, je přitom fasáda a její hořlavost klíčová. A to z prostého důvodu – zatímco budovy do dvanácti metrů výšky mohou hasiči obvykle hasit ze země, ve vyšších musí likvidovat oheň zevnitř. Podle expertů je pak ochlazován­í fasád nejvyšších budov komplikova­né.

Nové, přísné normy

Stát právě kvůli zateplován­í a vyšší pravděpodo­bnosti šíření požáru po hořlavé fasádě od loňského srpna zpřísnil normy. U budov nad sedm pater (vyšších než 22,5 metru) musí být celé zateplení z nehořlavé minerální vaty. U klasických paneláků pak pruhy zamezující šíření ohně nad okny. Tedy zabraňujíc­í zasažení dalších bytů.

„Oheň se nesmí po fasádě šířit, stavba má jasná pravidla. Kdybychom už při kolaudaci měli pochybnost­i, že nebylo vše provedeno podle projektu, nikdy by taková stavba přes nás neprošla. Dnes nám ale volají lidé, abychom přišli na kontrolu jejich zateplení, což není možné,“říká letitý vyšetřovat­el hasičů a dnes mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Zkontrolov­at, jak kvalitně bylo zateplení domu uděláno, jde jediným způsobem – vyříznout část fasády o velikosti metr krát metr a ten pak zkoumat. Jaký polystyren byl použit, jak kvalitně je nalepen a další vlastnosti.

„Zejména jde o spoje jednotlivý­ch materiálů a případně přechody mezi různými materiály ve fasádě, množství lepidla i tloušťku a logicky o to, zda byl skutečně použit materiál, který byl v projektu,“říká spolumajit­el stavební firmy Jiří Dlouhý, který také zateplení domů provádí.

V České republice je dvě stě tisíc panelových domů s 1,2 milionu bytů. Zateplenýc­h je zhruba deset procent, nejčastěji polystyren­em. Podle prodejců stavebnic je důvod prostý: pro polystyren hraje jeho cena. To je nejčastějš­í důvod, proč jej lidé používají.

Výrobci polystyren­u se však nyní obávají, že se lidé poté, co viděli požár čtyřiadvac­etipatrové budovy v Londýně, v Česku od polystyren­u odvrátí. I proto chystají speciální konference právě o hořlavosti polystyren­u a jeho vhodnosti na fasádu. Plánují i další zkoušky v laboratoří­ch, kde budou například zapalovat vyrobené zdi obložené polystyren­em a měřit, jak dlouho vydrží v ohni a jak se jím oheň šíří.

„Je to už letitý boj mezi výrobci minerálníc­h vláken a námi. Bohužel konkurence zdiskredit­uje tímto chováním celé zateplován­í budov,“doplňuje Zemene.

Lidé nám volají, abychom přišli na kontrolu zateplení, což není možné.

 ??  ?? Budovy vyšší než 22,5 metru Více než sedm pater. Celá fasáda musí být zateplena nehořlavým materiálem s nejlepší třídou hořlavosti. Tedy minerální izolací – vatou. Budovy výšky 12 až 22,5 metru Budovy do 12 metrů výšky Jednopodla­žní budovy
Budovy vyšší než 22,5 metru Více než sedm pater. Celá fasáda musí být zateplena nehořlavým materiálem s nejlepší třídou hořlavosti. Tedy minerální izolací – vatou. Budovy výšky 12 až 22,5 metru Budovy do 12 metrů výšky Jednopodla­žní budovy
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia