MF DNES

„Požár jako v Londýně u nás nehrozí“

- — Václav Janouš

Předseda sdružení výrobců polystyren­u EPS ČR Pavel Zemene izolační fasádní polystyren hájí a tvrdí, že lidé, kteří jej použijí na fasády, se nemusí obávat, že by jejich dům shořel podobně rychle jako stavba v Londýně. Ta podle něj byla provedena úplně jinak, než jak se zatepluje v České republice.

V čem byl hlavní důvod, že se plameny v Londýně na věžáku Grenfell Tower šířily tak rychle po fasádě a za čtvrt hodiny hořel celý dům?

Základ je v tom, že se nejednalo o kontaktní zateplení. Tedy o zateplení, které je nalepeno přímo na zdivu. V tomto případě byl použit zateplovac­í systém s odvětranou mezerou, kdy jako izolant připevněný na betonové obvodové zdi byly izolační desky z polyisocya­nurátové pevné pěny s hliníkovou fólií. Jako obklady pak zinkované plechy silné tři milimetry. Zateplovac­í systémy používané v České republice, Německu, Rakousku, na Slovensku či v Polsku jsou z požárního hlediska bezpečné a při jejich odborné aplikaci v žádném případě nehrozí požár podobného rozsahu, jako tomu bylo v Londýně.

Přesto experti říkají, že z požárněbez­pečnostníh­o hlediska je pro své vlastnosti lepší vata.

Minerální vata má o něco lepší požární vlastnosti, ale z hlediska rizikovost­i patří do stejné kategorie. Výrobci minerální vaty straší různými požáry a rizikovost­í polystyren­u, přitom například v Norsku či Švédsku se při výrobě polystyren­ů vůbec nepoužívaj­í zpomalovač­e hoření. Nicméně výrobcům minerálníc­h vláken se podařilo vyděsit i hasiče natolik, že se zpřísnila pravidla. Nám nové normy nevadí, jen se obáváme, že tím vším se akorát zdiskredit­uje do budoucna celý systém zateplován­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia