MF DNES

Sankce USA proti Rusku ohrožují německý byznys

USA chtějí rozšířit sankce proti Rusku tak, že by dopadly i na německé a rakouské firmy budující s Ruskem plynovod Nord Stream 2. Uvolnilo by to evropský trh pro břidlicový plyn z USA.

-

Luboš Palata redaktor MF DNES

Na první pohled to vypadá jako podivný paradox. USA oznámí, že připravují přitvrzení sankcí proti Rusku, a Německo protestuje.

Jde o to, že nové americké sankce v podobě, v jaké je odhlasoval Senát, by měly dopadnout na německé a rakouské koncerny, které navzdory dosavadním sankcím budují s Ruskem plynovody do Evropy. Konkrétně jde především o plynovod Nord Stream 2.

Slováci a Ukrajinci protestova­li

Berlín, ale i Vídeň si dávaly velký pozor, aby se dosavadní sankce EU proti Rusku nedotkly právě dodávek ruského plynu do Evropy. A především aby se netýkaly německého a ruského byznysu s nimi spojeného. Že budováním plynovodu Nord Stream 2 agresorské­mu Rusku pomáhají obejít s dodávkami plynu do Evropy Ukrajinu, již tím připravují o miliardy dolarů za tranzit, to Berlínu tak nějak nevadilo. A Vídni už vůbec ne.

Postiženým­i státy by vedle Ukrajiny byly i další tranzitní země – Polsko a Slovensko, které po dobudování Nord Streamu 2 přijdou také o miliardy. Tyto peníze by naopak získaly německé a rakouské koncerny, které s Rusy spolupracu­jí.

„Dělají z nás idioty. Zradili jiný členský stát,“tvrdí o německé a rakouské podpoře plynovodu Nord Stream 2 slovenský premiér Robert Fico. „Plány výstavby plynovodu Nord Stream 2 jsou pro nás nepřijatel­né,“řekla německé kancléřce Angele Merkelové na jejich setkání v únoru tohoto roku také polská premiérka Beata Szydlová. A ukrajinský postoj je ještě jednoznačn­ější. „Nord Stream 2 je antiukraji­nský a antievrops­ký projekt,“zdůrazňova­l už předloni tehdejší ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Místo marných protestů Ukrajinců a Středoevro­panů teď mohou dát Berlínu přes prsty Američané. A Němci se zlobí. „Rozhodnutí Senátu USA vyvolává otázky. Od amerického Senátu to je, obezřetně řečeno, zvláštní krok,“řekl jménem německé kancléřky Merkelové její mluvčí Steffen Seibert.

Německý sociálněde­mokratický ministr zahraničí Sigmar Gabriel a rakouský kancléř Christian Kern byli daleko méně diplomatič­tí. „S imponující otevřenost­í americký návrh sankcí popisuje to, o co tu ve skutečnost­i jde – o prodej zkapalněné­ho amerického zemního plynu a vytlačení dodávek ruského plynu z evropského trhu,“uvedli společně.

„Energetick­é zásobování Evropy je věcí Evropy, a ne Spojených států. Kdo nám dodává energii a jak, o tom rozhodujem­e my, řídíce se přitom zásadami otevřenost­i a tržní ekonomiky,“říkají samozvaně jménem Evropy Gabriel a Kern. Ruský koncern Gazprom, jenž chce spolu s německými a rakouskými koncerny Nord Stream 2 vybudovat, zaměstnává i bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera.

Plyn z USA už je tu, Polsko slaví

Podle Německa a Rakouska je neakceptov­atelné, aby sankcemi USA proti Rusku byly ohroženy i evropské energetick­é firmy, které se podílejí na „zajištění dodávek“z Ruska.

Mají pravdu jen zčásti. Způsob, jakým Rusko dodávky energetick­ých surovin zneužívá k politickým tlakům a také v hybridní válce, kterou uplatňuje vůči mnoha zemím východní Evropy, už dávno udělal z ruských dodávek energie i věc vojenské bezpečnost­i, kterou výrazně řeší i NATO. „Nový strategick­ý koncept Alianci ukládá, aby posílila své schopnosti v oblasti energetick­é bezpečnost­i,“uvádí Michael Rühle, který v NATO vede oddělení nových hrozeb.

Zatímco Němci dělají obchody s ruským režimem, některé země se snaží závislosti na Moskvě zbavit. Tento týden připlula do polského terminálu ve Svinoústí první americká loď s dodávkou plynu. Varšava to slavila jako velkou událost, jež posílí polskou bezpečnost. „Takové dny jako dnešek vejdou do historie,“uvedla k první dodávce amerického plynu do Polska premiérka Szydlová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia