MF DNES

Možná jsme v Sýrii zabili vůdce IS, tvrdí Rusové

-

Ruské letectvo při náletu na poradu vedení takzvaného Islámského státu (IS) zřejmě zabilo vůdce této teroristic­ké organizace Abú Bakra Bagdádího. Oznámilo to včera ruské ministerst­vo obrany s tím, že smrt vůdce IS ještě ověřuje.

Ani západní koalice, kterou proti ozbrojeným islamistům vedou Spojené státy, informace o usmrcení Iráčana Bagdádího zatím nedokázala potvrdit.

Nálet podnikly stíhací bombardéry Su-35 a Su-34 v noci na 28. května na jižním předměstí syrského města Rakká, které je baštou islamistů. „Podle informace, kterou prověřujem­e různými kanály, se porady zúčastnil také vůdce IS Ibráhím Abú Bakr Bagdádí, který byl při náletu zabit,“tvrdí ruská armáda, která v konfliktu podporuje syrského prezidenta Bašára Asada. Při desetiminu­tovém náletu přišli podle těchto zdrojů o život další vysocí zástupci IS, stejně jako tři desítky polních velitelů střední úrovně a až 300 bojovníků IS z tělesné stráže vedení.

Šéf exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) Ramí Abdar Rahmán se ale přiklání k těm, kteří o smrti 45letého Bagdádího alias chalífy Ibráhíma pochybují. Podle jeho informací byl vůdce IS koncem května na jiném místě, a to ve východosyr­ské provincii Dajr az-Zaur.

Až 25 milionů za dopadení

Bagdádí patří k nejhledaně­jším teroristům světa. USA za jeho dopadení či smrt již v říjnu 2011 vypsaly odměnu deset milionů dolarů (zhruba 234 milionů Kč), kterou loni v prosinci zvýšily na 25 milionů dolarů (587 milionů Kč).

V posledních letech už bylo několikrát ohlášeno Bagdádího zabití či zajetí, tyto zprávy se ale nakonec nikdy nepotvrdil­y.

Bagdádí, který mimo jiné tvrdí, že „islám nikdy nebyl náboženstv­ím míru, ale boje“, se na veřejnosti objevuje jen velmi zřídka. Zatím naposledy oslovil své stoupence z nahrávky loni v listopadu. Vyzval tehdy své lidi, aby pokračoval­i v boji proti „bezvěrcům a nechali jejich krev téct proudem“.

V minulosti se Bagdádí skrýval v iráckém Mosulu. Podle zpráv z letošního března však již mosulské bojiště opustil a ukrýval se v poušti mezi civilisty. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia