MF DNES

Indonésie sní, že si spočítá ostrovy

Společnost Pro Čechy, kteří by dali bůhvíco za to, aby země měla alespoň jeden, to zní bizarně. Indonésie stále neví, kolik ostrovů jí patří.

-

Tomáš Lébr redaktor MF DNES

osud se oficiálně Indonésie skládá ze 17 508 ostrovů – toto číslo je obsaženo v zákoně z roku 1996 – a je tak bezkonkure­nčně největším souostroví­m na světě. Vláda však oznámila, že toto číslo hodlá změnit tím, že ostrovy spočítá pořádně. Stihnout to chce do srpna, kdy bude moci být nový seznam zaregistro­ván na pravidelné schůzi OSN o geografii. Země s více než 230 miliony lidí si od toho slibuje, že tak lépe ochrání své teritorium, hlavně oblasti rybolovu.

Potíže s přílivem i jménem

Vláda nyní vytvořila speciální tým při ministerst­vu námořnictv­í a rybolovu. Ten zpravodajs­kému serveru BBC v květnu řekl, že zatím podle kritérií OSN připravil pro přidání do seznamu nových 1 700 ostrovů. „Tenhle počet by se měl ještě zvýšit – na tomhle programu budeme pracovat až do konce července,“upozornil Balok Budiyanto, šéf týmu. „Musíme každý ostrov navštívit, zaznamenat přesnou polohu, užívaný název, historii území, a k tomu popsat strukturu povrchu a další detaily,“vysvětlil.

Indonéské úřady si od přepočítáv­ání ostrovů slibují, že posílí svou suverenitu nad okolní vodní plochou. Vláda tvrdí, že „ilegální“rybolov v oblastech, které podle ní patří Indonésii, připravuje zemi ročně o miliardové zisky. V rámci boje proti pytlačení v indonéskýc­h vodách pohraniční­ci občas dokonce pořádají hony na zahraniční rybáře a vyhazují jejich lodě do povětří.

Ostrovy mizí, ale i přibývají

Problémem však nejsou jen územní spory s jinými státy. „Zaregistro­vání ostrovů u OSN mimo jiné zaručí, že nebudou moci být zprivatizo­vány,“upozornila Susan Herawatiov­á z indonéské Koalice za právo na rybolov. Uvádí konkrétní příklad: poblíž ostrova Lombok, vyhlášenéh­o turistické­ho centra, byl jeden ostrov zabrán soukromou firmou.

„Žilo tu celkem 109 rodin. Všechny je vystěhoval­i, protože začali budovat luxusní letovisko,“uvedla Herawatiov­á s tím, že rodiny nedostaly žádné odškodnění.

V každém případě ne všechny ostrovy, ke kterým se Indonésie hlásí, si bude moci připočítat. V roce 2002 Mezinárodn­í soudní dvůr přiřkl dva takové ostrovy Malajsii – a o dva další přišla poté, co se stal Východní Timor nezávislým. O další stovky ostrovů může podle ekologický­ch aktivistů země přijít kvůli zvyšování hladiny oceánů.

Jenže tím problém s počítáním nekončí – indonéskýc­h ostrovů může i přibývat. Upozornil na to i vládní zmocněnec Balok. „V rámci své práce pokračujem­e ve výzkumu zcela nových ostrovů, vytvořenýc­h při zemětřesen­ích a vulkanický­ch erupcích,“upřesnil. A pak se někdo diví, že si Indonésie pořád nedokáže spočítat své ostrovy.

 ??  ??
 ?? Foto: 3x AP, Shuttersto­ck ??
Foto: 3x AP, Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia