MF DNES

Rybářské výpravy. Soudy je u kartelů měří různě 1,65

Firmám podezřelým z kartelů se nelíbí, že ÚOHS hledá další informace.

-

Jan Sůra redaktor MF DNES

Pro právní laiky je to poněkud legrační pojem, fishing expedition, překládaný jako rybářské výpravy. V rozhodován­í o kartelech ale hraje hlavní roli.

Když Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) hledal v kanceláříc­h stavebních firem dokumentac­i

Nemám k tomu důvod. Jsem opravdu přesvědčen, že jsme odvedli dobrou práci, a věřím, že uspějeme s kasační stížností u Nejvyššího správního soudu. Když se v roce 2012 připravova­la místní šetření, tak se postupoval­o podle tehdejší judikatury. Teď se najednou výklad soudu ve stejné věci změnil. Pro mě je důležité, že nikdo nezpochybn­il, že se skutečně stalo to, co ke konkrétní zakázce, u které měl podezření na kartel, při razii narazil na dokumenty prokazujíc­í domluvu i u jiných zakázek a zahrnul je do řízení.

Provedl tak podle názoru brněnského krajského soudu to, čemu se v oboru říká nedovolená rybářská výprava, tedy v podstatě sběr informací, na které neměl nárok.

„Žalovaný se dopustil závažné procesní vady, neboť překročil rozsah místních šetření, která z hlediska svého průběhu a zajištěnýc­h dokumentů neodpovída­la původnímu podezření,“uvedl brněnský krajský soud ve svém verdiktu.

Jenže tuzemské soudy, dokonce i stejné, mají na tuto činnost rozdílné

Myslím, že je to velmi špatný signál o stabilitě našeho právního prostředí. Pro nás to znamená v praxi velké omezení naší práce. Musíme přichystat novou metodiku, která bude na rozsudek reagovat. Jednou z variant je, že na každém šetření bude přítomen místopředs­eda úřadu. Naše schopnost zasáhnout nebo získat potřebné dokumenty se tím výrazně sníží, nejméně o polovinu. názory. Zatím poslední verdikt se týká sporu ÚOHS a státního nákladního dopravce ČD Cargo.

Zaměstnanc­i ÚOHS provedli v říjnu loňského roku razii ve firmě, kde chtěli získat doklady zejména k projektu Italia Express, kde měl ÚOHS podezření na kartelové dohody.

ČD Cargo obratem napadlo postup ÚOHS u soudu. Krajský soud v Brně však žalobu zamítl. Tento týden nabylo právní moci i rozhodnutí Nejvyššího správního soudu na kasační stížnost ČD Cargo.

„Nejvyšší správní soud dále souhlasí s krajským soudem v tom, že vymezení předmětu šetření, jak je provedl žalovaný (ÚOHS), není zcela bezvadné, tato skutečnost však

To nechám spíše bez komentáře. Ale výsledek našich rozhodnutí, myslím, ukazuje, že pracujeme nezávisle.

Máte další podněty na kartely ze stavebních firem nebo všechny pokuta odstrašila?

nevyvolává nezákonnos­t celého místního šetření,“napsal v rozhodnutí Nejvyšší správní soud. ČD Cargo zastupuje v tomto případu někdejší místopředs­eda ÚOHS Robert Neruda.

K Nejvyššímu správnímu soudu upíná proto ÚOHS i naděje v případě rozsudku rušícího obří pokutu za kartel stavebních firem. V rozhodnutí totiž NSS píše, že by ÚOHS neměl předmět šetření vymezovat ve formě uzavřeného výčtu.

Předseda ÚOHS Petr Rafaj tvrdí, že podobný postup zvolili i v jiných případech, které nakonec skončily vítězstvím ÚOHS.

Kartel stavebních firem se ale vymyká všem případům, které ÚOHS miliardy korun je celková pokuta, kterou zrušil Krajský soud v Brně.

stavebních firem se účastnilo kartelu, jejž potrestal antimonopo­lní úřad.

dosud řešil, především výší pokuty. Bez ohledu na aktuální vracení pokuty včetně úroků potvrdil to, co se o trhu s veřejnými zakázkami v Česku dlouho vědělo: některé stavební firmy se domlouvají, s jakou cenou do soutěže půjdou. To ukázalo i další šetření, kde se firmy už

Máme některé anonymní, které prověřujem­e, a běží i některá řízení, jež nechci zatím komentovat. Problém stavebního trhu je skutečnost, že tu nejsou žádné velké firmy, které by zvládly mnohamilia­rdové zakázky pro stát zcela samy, a vždy musí nějakým způsobem spolupraco­vat a domlouvat se.

S Masarykovo­u univerzito­u spolupracu­jete na programu, který má odhalovat možné kartelové jednání firem. Jak bude fungovat?

Je to nástroj, který vychází z různých ekonometri­ckých metod, které posuzují chování firem v zakázkách. Podle toho se budeme o některé zakázky a firmy zajímat.

V minulosti jste si stěžovali, že nemáte lidi. Nový zákon o veřejných zakázkách vám v podstatě zredukoval objem práce. Podněty se zpoplatnil­y a ubylo jich. Co to pro chod úřadu znamená?

Optimální stav není nikdy. Pro nás to znamená, že se nám podařilo výrazně zkrátit dobu rozhodován­í a konečně se budeme moci zaměřit i více na kontrolní činnost.

Co to konkrétně znamená?

Budeme sami kontrolova­t některé zadavatele a jejich zakázky. Zejména nás budou zajímat jednací řízení bez uveřejnění, která se u nás nejen podle našeho názoru používají až příliš. Navíc bych nerad tvrdil, že naši lidé nejsou dostatečně vytížení: jakmile nastane zase ekonomický útlum, podání k nám opět výrazně přibude a pak by bylo špatné, kdybychom na to nebyli personálně připraveni.

Zákon o veřejných zakázkách omezil možnosti jen tak podávat podněty k ÚOHS. Měl by se ještě zpřísnit?

Vidím určitě možnosti některých změn, například zkrácení lhůt na podávání námitek k dokumentac­i. Bohatě by stačilo například deset dní. Delší dobu používají firmy jen jako obstrukce.

V minulosti jste byli kritizován­i, že řadu případů řešíte příliš formálně nebo bez rozhodnutí ve věci samé. Mění se to?

Musíme postupovat podle legislativ­y, nemůžeme jednou dělat, že zpoždění dodání námitek o jeden den je v pořádku, a podruhé zase ne.

Když se v roce 2012 připravova­la místní šetření, postupoval­o se podle tehdejší judikatury. Teď se najednou výklad soudu ve stejné věci změnil.

dobrovolně přiznaly, aby jim ÚOHS snížil pokutu.

Stavební firmy potvrdily, že budou od státu chtít peníze nazpět i s úroky, celkem by mělo jít o desítky milionů korun. Jen Skanska, která dostala půlmiliard­ovou pokutu, vyčíslila úrok na více než 60 milionů korun. Peníze nebude platit ÚOHS, ale celní správa. Ta byla i výběrčím pokuty.

ÚOHS k celému případu už dříve uvedl, že rozhodnutí krajského soudu považuje za špatné. „Z pohledu úřadu je díky získaným podkladům nepochybné, že kartely se staly a že tímto jednáním byly de facto ukradeny veřejné prostředky státu,“uvedl ÚOHS ve svém prohlášení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia