MF DNES

„Vražda zůstane vždycky vraždou“

Šéf antimonopo­lního úřadu Petr Rafaj se obává, že soudní verdikt sebral ÚOHS polovinu sil v boji proti kartelům.

-

Jan Sůra redaktor MF DNES

yla to největší pokuta za kartel v historii Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS). Několik stavebních firem muselo zaplatit přes 1,6 miliardy korun. Krajský soud v Brně ji ale zrušil. Předseda ÚOHS Petr Rafaj se netají zklamáním nad tímto verdiktem. „Když to řeknu tvrdě, tak vražda zůstane vždy vraždou a kartel kartelem,“říká o rozhodnutí Rafaj, který si za pokutou stojí.

Krajský soud se přiklonil k názoru právních zástupců stavebních firem, podle kterých jste se o kartelu dozvěděli tím, že jste ve firmě získávali dokumenty, na které jste neměli právo. Proč jste hledali informace i o jiných zakázkách? něm získali i dokumenty, které jste původně nehledali?

Ne. Vše se změnilo až v roce 2014, kdy se objevil rozsudek Evropského soudu pro lidská práva ve věci kartelu pekáren. Úřad jej šetřil od roku 2003. Od té doby bylo vydáno 16 rozhodnutí a rozsudků a případ stále není vzhledem k soudnímu přezkumu ukončen. Nyní, po třinácti letech, lze konstatova­t vítězství úřadu v tomto případu. Jenže od roku 2014 se z toho stal běžný způsob obrany většiny firem podezřelýc­h z kartelu, stalo se z toho pravidlo.

Jak v této věci rozhoduje krajský soud v podobných případech?

Tak, že nám dává za pravdu včetně Nejvyššího správního soudu. Jen v tomto případě zcela nepochopit­elně rozhodl opačně.

Případ jste přirovnal ke kauze Davida Ratha, kde vrchní soud zrušil rozsudky, protože neuznal použití odposlechů. V čem je to podobné?

Máme jasné důkazy, firmy se jen brání tomu, jak jsme k nim přišli. Ostatně, nikdo nezpochybn­il, že ke kartelu skutečně došlo.

Vyvodíte z rozhodnutí nějaké personální důsledky?

jsme popsali. Když to řeknu tvrdě, tak vražda zůstane vždy vraždou, bez ohledu na to, jak ji zrovna zákon posuzuje. Hlavní problém je, že se celým rozhodnutí­m ztrácí právní jistota v takových případech.

Co se tím pro vás mění? Razie obvykle probíhají ve více firmách najednou. Jak chcete zajistit to, aby byl vždy přítomen místopředs­eda?

To je problém, který musíme řešit. Dosud běží systém, že stačí mé schválení, ale abychom dodrželi poslední judikaturu, budeme to muset změnit.

Přece jen šlo o mimořádně vysoké pokuty. Cítili jste nějaké tlaky, jak máte rozhodovat?

 ?? Foto: Marie Stránská, MAFRA ?? Petr Rafaj tvrdí, že podobný postup zvolil antimonopo­lní úřad i v jiných případech, které nakonec skončily jeho vítězstvím.
Foto: Marie Stránská, MAFRA Petr Rafaj tvrdí, že podobný postup zvolil antimonopo­lní úřad i v jiných případech, které nakonec skončily jeho vítězstvím.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia