MF DNES

Pláž u továrny zmizela, ale plavky šijí pořád

-

Jihlava je centrem plavkového průmyslu. Název firmy Modeta přežil, ovšem na zboží je teď jen značka Axis

Jaroslav Paclík redaktor MF DNES

Kdysi to bývala továrna na punčochy a podobné zboží. Patřila rodině Seidnerový­ch. „Přes pamětníky jsem zjistil, že u řeky, jejíž koryto dříve mělo trochu jiný tvar, vznikla v její vnější části malá písečná pláž. Zde majitel tehdejší továrny zaměstnanc­ům umožňoval odpočinek. A to tehdy Seidnerova fabrika neměla ještě nic společného s výrobou plavek!“říká současný obchodní ředitel jihlavské společnost­i Modeta Style Alexandr Rauscher.

Plavky se v Jihlavě začaly vyrábět až v padesátých letech minulého století. V tu dobu už podnik nepatřil Seidnerový­m, ale po znárodňová­ní připadl státu.

„Před Modetou v tuzemsku vyráběl plavky ještě Jitex Písek. Ten byl po znárodnění také součástí národního podniku Pletařské závody, ale tehdy pomalu utlumoval výrobu plavek. Ta se pak následně přesunula právě do Jihlavy,“vysvětluje Rauscher.

Plavky se v počátcích výroby v Jihlavě samozřejmě šily ze zcela jiných materiálů než dnes. Byly méně pružné. „Pamětníci si budou možná pamatovat ‚adamky‘. Byly to plavky slipového typu, měly knoflíky na straně,“připomíná tehdejší pánskou módu obchodní ředitel.

Později se na plavkách začal objevovat typický kovový emblém – písmeno „m“v oválu. Ve svém archivu má firma osvědčení o zápisu ochranné obrazové známky u pražského Úřadu pro patenty a vynálezy. Dokument je z června 1970.

Svetry na centrále, plavky v Březinovýc­h sadech

„Emko“zůstalo výrobcem plavek i po sametové revoluci v roce 1989 a po následné privatizac­i tehdejšího textilního státního podniku Modeta. „Modeta měla tehdy spoustu segmentů, které šly do privatizac­e různým způsobem. V roce 1992 jsme byli odděleni jako závod 02 – Březinovy sady,“zmínil Alexandr Rauscher. Právě závod 02 získal ochrannou známku s typickým emblémem.

Naopak logo s textem Modeta zprivatizo­val jiný podnikatel, který koupil hlavní výrobní závod 01 ve Starých Horách. Svetry pak tedy měly značku Modeta a na plavkách mohlo být našité „emko“.

V poslední době se už na nich písmeno „m“neobjevuje. Hlavní značkou Modety Style je totiž Axis. Toto logo bylo zpočátku používané jen na sportovním oblečení, teď už se objevilo i na plavkách.

Móda poangličťo­vání

„V polovině 90. let bylo ve společnost­i povědomí, že vše zahraniční je lepší než to české. Tak se hodně poangličťo­valo,“připomíná Rauscher. Modeta Style si tehdy klasické plavky nechala dál s „emkem“, ale chtěla oddělit sportovní značku.

„Sportovní větev výroby, kterou jsme v roce 1996 začali rozvíjet, jsme se rozhodli poangličti­t,“vysvětluje manažer firmy. A proč s kolegy sáhli zrovna po názvu Axis?

„Samozřejmě jsme hodně přemýšleli, jak postupovat. Nakonec to byl spíše náhodný výběr. Jedním z faktorů bylo písmeno A na začátku – s ohledem na případné hledání nebo řazení výrobků podle abecedy. Sportovní značka měla být dále jednoslovn­á a znít dynamicky. A v televizi tehdy dávali seriál Akta X a bylo populární mít cokoli s iks. I toto nakonec trošku hrálo roli,“připustil obchodní ředitel firmy Modeta Style.

Přibližně za deset roků se značka sjednotila – Axis se pak už jmenovaly i plavky. „Všechny produkty jsme dostali do Axisu a tak je tomu doposud,“říká Rauscher.

Stále větší část tržeb firmy zaujímá sportovní oblečení, které už v Jihlavě výrobně převažuje nad plavkami a plážovým ošacením. „Dnes se věnujeme vývoji a produkci výrobků pro fitness, outdoor, running... Sportovní segment prudce roste, neustále jej rozšiřujem­e,“vysvětluje ředitel. Největší část zboží končí na tuzemském trhu. Co se týče exportu, tak Modeta Style vyváží zejména do Německa. Její výrobky jsou ale k dostání třeba i v Anglii či Austrálii.

V aktuálním katalogu má firma i námořnické retro plavky. Nezařadí do něj někdy v budoucnu opět i řadu s „emkem“? Obchodní ředitel Rauscher to nevylučuje.

Současná Modeta Style má okolo stovky zaměstnanc­ů, její tržby se v posledních letech stabilně pohybují kolem 30 milionů korun.

 ?? Foto: archiv Modeta Style ?? Sedmdesátá léta Plavky se v Jihlavě šijí od poloviny minulého století. Model na fotografii patří do kolekce ze 70. let.
Foto: archiv Modeta Style Sedmdesátá léta Plavky se v Jihlavě šijí od poloviny minulého století. Model na fotografii patří do kolekce ze 70. let.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia