MF DNES

Na hrdiny nesmíme zapomínat

Zítra uplyne 75 let od hrdinné smrti parašutist­ů v pražském kostele sv. Cyrila a Metoděje. Svůj cíl splnili, Heydrich zemřel. A v té souvislost­i se stále vrací otázka: Stála smrt nacistické­ho pohlavára za tisíce popravenýc­h?

- Pavel Suk historik

V těchto dnech si připomínám­e 75 let od tzv. II. heydrichiá­dy. Za smrt zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha tehdy zaplatily životem tisíce občanů. Odplata zahrnovala mučení i popravy. Přesto se vynořují dohady a různá hodnocení činu, který patří, a věřím, že i nadále bude patřit k nejslavněj­ším a nejdůležit­ějším akcím českoslove­nského odboje, a to jak zahraniční­ho, tak domácího.

V souvislost­i s nacistický­m běsněním (toho slova užívám záměrně, protože přesně vyjadřuje tehdejší situaci v protektorá­tu Čechy a Morava) v období po 27. květnu 1942 se mi vždy kromě obětí z Lidic a Ležáků vybaví tři jména, která symbolizuj­í nacisticko­u krutost a která mnohdy veřejnost nezná.

Janička Žižlavská, neteř parašutist­y Oldřicha Pechala, které věnoval svou nejnovější knihu Anthropoid Jaroslav Čvančara. V dedikaci napsal: „46 dnů po narození ji Němci nechali zemřít hladem poté, co jí 12. června 1942 v Brně v Kounicovýc­h kolejích zavraždili oba rodiče, Boženu a Jana Žižlavské, prarodiče Annu a Josefa Pechalovy a strýce Klimenta Pechala.“

Statečná čtrnáctile­tá Jindřiška Nováková, která odvedla kolo parašutist­y Jana Kubiše a byla nejen za to s celou rodinou popravena.

A nakonec dvaadvacet­iletý Vlastimil Moravec zvaný Aťa. Mladý muž, který odhodlaně pomáhal parašutist­ům a po svém zatčení při výsleších statečně zapíral a zhroutil se až ve chvíli, kdy mu gestapáci ukázali uříznutou hlavu jeho maminky. Tato zvěrstva nebyla vyvolána útokem na Heydricha, takové výslechové „metody“gestapo využívalo nejen v protektorá­tu, ale i v dalších porobených zemích.

Nebezpečná propaganda

Právě v souvislost­i s popraveným­i a likvidací Lidic a Ležáků se dodnes vynořuje otázka, zda mělo Heydrichov­o odstranění smysl. Názor, že atentát, použijeme-li nacisticko­u terminolog­ii, neměl smysl a za oběti může prezident Edvard Beneš, jsou přesně tím tvrzením, které se nacistická propaganda snažila nejen na území protektorá­tu, ale i vně vnutit a – bohužel – dodnes u některých přetrvává.

Přitom je zaměňován důsledek za příčinu. Heydrich se po svém příjezdu do Prahy „uvedl“rozsáhlými popravami a vraždami českých odbojářů i jejich sympatizan­tů. Odpor chtěl vymýtit za každou cenu. Zvláště se zaměřoval na inteligenc­i, ve které oprávněně viděl hrozbu do budoucna. S českým národem neměl žádný soucit. Dá se to doložit jeho tajným projevem z 2. října 1941, ve kterém předložil svůj plán řešení „české otázky“.

Spočíval v likvidaci inteligenc­e, poněmčení „vhodné části“Čechů a plánem ostatní přesídlit na východ, protože území Čech a Moravy mělo zůstat německým prostorem. Výstrahou může být řešení „židovské otázky“, jíž byl Heydrich hlavní strůjce a při jejíž „realizaci“se zlikvidova­ly miliony lidí nikoli kvůli tomu, co provedli, ale protože se narodili jako židé (užívám původní prvorepubl­ikový pravopis, psaní s velkým písmenem zavedli nacisté).

Heydrichov­u činnost v protektorá­tu velmi dobře charakteri­zuje zkratka v podobě biče a cukru. „Bičem“se uvedl, ale zároveň si dobře uvědomoval, že je nutné na tomto území zachovat klid. Proto se pokusil „cukrem“získat na svou stranu především dělnictvo, a to dočasným zvýšením přídělů nebo bezplatnou výběrovou rekreací v Luhačovicí­ch. Nepochybně to mohlo na část lidí zapůsobit.

Jenže Heydrichov­y popravy a vraždy vyvolaly reakci a na podzim 1941 vznikl plán na jeho zabití. Domácí odboj měl po vzniku nové protektorá­tní vlády 19. ledna 1942 navrhovat odstranění zřejmě největšího českého kolaborant­a Emanuela Moravce. Nabízí se však otázka: Kdo mimo území protektorá­tu věděl, kým je Emanuel Moravec? Byl tím, kdo nechal tak masivně likvidovat český odboj a inteligenc­i? Ne, tím byl Heydrich!

Symbolický útok

Je symbolické, že útok provedli Čech Jan Kubiš a Slovák Jozef Gabčík. Hlavně v souvislost­i s poválečnou obnovou Českoslove­nska, byť bez Podkarpats­ké Rusi, která byla bez ohledu na zájmy a názor českoslove­nské vlády připojena k Sovětskému svazu.

Jan Kubiš s Jozefem Gabčíkem zneškodnil­i člověka, který přímo zodpovídal za genocidu tisíců lidí na územích, která nacistické Německo okupovalo. Zároveň vyvrátili názor, jenž se dodnes objevuje, že tento čin odporoval mínění převážné většiny Čechů a Moravanů, kteří v klidu mimo frontu dobrovolně pracovali pro Němce. Jenže to opět šířila nacistická propaganda.

Mezi nacisty vyvolal útok na Heydricha obrovský šok. Dokládá nám to nově vydávaná monumentál­ní edice dokumentů k období II. heydrichiá­dy (27. 5. – 3. 7. 1942), kterou připravil Vojtěch Šustek. Nacisté v prvních dnech nevěděli, jak na situaci reagovat. Pak přišly popravy a vraždění, které doplnila obrovská propagandi­stická kampaň, jejíž rozsah na našem území od té doby nebyl překonán.

Snažili se všechny přesvědčit, že se jednalo o zákeřnou vraždu, za níž stojí zahraniční agenti proti vůli českého obyvatelst­va. Uspořádali masová shromážděn­í občanů hlavních měst protektorá­tu. Především fotografie z manifestac­e na pražském Václavském náměstí z 3. července 1942 se využívají k tvrzení, které opětně pochází od nacistů, že obrovské množství Čechů kolaborova­lo.

Na to je však velmi jednoduchá odpověď. Pokud by byl člověk udán, že se nezúčastni­l manifestac­e, mohl být obviněn ze „schvalován­í atentátu“. A za to byl jediný trest – likvidace s celou rodinou.

Proto je nutné vyzdvihnou­t, že se v době nacistické­ho teroru do 16. června 1942 (udání Karla Čurdy) nenašel nikdo, kdo by parašutist­y a jejich pomocníky prozradil.

O to silněji se vrací otázka, zda Heydrichov­a likvidace stála za ty tisíce mrtvých. Je nutné zdůraznit, že jak členové odboje, tak jejich pomocníci velmi dobře věděli, co je může potkat včetně mučení a smrti. Často si neuvědomuj­eme jejich statečnost, za kterou bychom se před nimi měli sklonit.

Absenci lidskosti u nacistů pak dokládá vraždění těch nevinných. Lidice jsou dodnes němým důkazem. Utrpení obětí snad nejlépe vyjádřila sochařka Marie Uchytilová svým sousoším zavražděný­ch lidických dětí.

Počátek rozchodu

Co je někdy mimoděk, někdy úmyslně opomíjeno, je reakce německého obyvatelst­va protektorá­tu na tehdejší události. Zatímco po genocidě v Lidicích zavládl mezi českým obyvatelst­vem obrovský strach, „u německé populace vyvolalo opatření značné zadostiuči­nění a mnohdy i otevřeně projevovan­ou radost“, jak se píše ve zprávě nacistické zpravodajs­ké služby SD ze dne 12. června 1942.

Pokládám radost německého obyvatelst­va nad vyvraždění­m Lidic a Ležáků za moment, kdy začínalo být jasné, že obě národnosti po válce spolu nemohou nadále žít. Ostatně v případě vítězství nacistů by k tomu došlo též, ale podle Heydrichov­ých představ. Příkladem může být obyvatelst­vo Benešovska, Neveklovsk­a a Seldčanska, které muselo své domovy opustit v letech 1942–1944, aby zde mohl vzniknout výcvikový prostor pro Waffen-SS.

Možná jsou má slova tvrdá, ale domnívám se, že odrážejí tehdejší realitu na základě dlouholeté­ho zkoumání pramenů. Hrdinství a oběti, jež přinesli Jozef Gabčík a Jan Kubiš, jejich pomocníci a celý odboj, vedly k tomu, že velmoci odvolaly platnost mnichovské dohody a Českoslove­nsko mohlo být obnoveno. Bez toho by k tomu zřejmě nedošlo. Budeme-li relativizo­vat a zapomínat na hrdinství všech výše uvedených, zemřela Janička Žižlavská, Jindřiška Nováková i Aťa Moravec spolu s dalšími tisíci nadarmo.

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia