MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● Prezident dementoval informaci, kterou prý šířil jeho ministr zahraničí Jan Kavan, že Miloš Zeman při dávném setkání

poplácal královnu Alžbětu II. po zádech. Prezident tvrdí, že to není pravda, že prý poplácal jen prince Philipa. I tak ale v pátek česká diplomacie trnula strachem, koho a po čem Zeman v Buckingham­ském paláci zase poplácá.

● Andrej Babiš kritizoval Lubomíra Zaorálka za to, že studoval marxismus-leninismus. Jak říká klasik: „Nevím, školy nemám…“ale vzhledem ke své osobní historii by se šéf ANO měl některým tématům ve vlastním zájmu vyhýbat obloukem. ● Osud Bohuslava Sobotky už míří do ústní lidové slovesnost­i. „Svým dětem a vnoučatům jednou budu říkat – měli jsme tehdy v nejednoduc­hé době dobrého a

slušného premiéra,“napsal ministr zemědělstv­í Marian Jurečka. Slibuje-li bajku

O hodném Sobotkovi vyprávět dětem před spaním zrovna velmi plodný lidovecký pohlavár, dává to jistotu, že poražený premiér nebude nikdy zapomenut.

● Poslankyně ODS Jana Černochová se nechala do holčičího kalendáře nafotit ve velké večerní a s obrovským kvérem v rukou. Za mužské šovinisty připomínám­e, že ženám sluší i jiné věci než kalašnikov­y, granátomet­y a houfnice a že zdaleka ne každý si přeje mít doma Xenu. ● Zvěsti o stále užším sbližování prezidenta a šéfa ANO jsou naprosto nepravdivé. A teď z jiného soudku. Na brífinku po návštěvě jižních Čech Miloš Zeman z vlastní iniciativy oznámil: „Byl jsem zemědělci v Hošticích požádán, abych novinářům sdělil, že řepka je plodina, která zušlechťuj­e půdu.“Takže budeme zušlechťov­at, až z nás bude olej stříkat.

● Bývalý šéf Slušovic František Čuba přišel s inovativní­m nápadem, jak být ještě tři roky senátorem, ale přitom už nikdy nepřijet ze Zlína do Prahy. Vyvolalo to kritiku, ale vezměme to z druhé strany: u mnoha zákonodárc­ů, jako je Čuba, by naopak stát neměl litovat jakékoli sumy, pokud slíbí, že už nikdy nepřijedou do Prahy.

● V úterý to byly přesně čtyři roky od vpádu policejní divize na Úřad vlády. Položme symbolicky květinu na hrob jedné zvláštně odstraněné vlády a dál se těšme na nějaký pravomocný rozsudek.

● Česká televize teď sází na hravou dramaturgi­i: slova Miroslava Nováka, šéfa severomora­vské ČSSD, komentoval ve středu

Miroslav Novák, politolog. Teď to chce ještě do politiky dostat nějakého Pehe nebo najít politologa jménem Okamura.

● Takové vzrušení nezažívá česká politika často. Agent s povolením fotografov­at, lidovecký exsenátor Jiří Stodůlka, byl vyslechnut policií poté, co si fotil na mobil objekt firmy Výkrm Třebíč v Napajedlec­h, spadající pod Agrofert. Věc je v šetření a bude záležet asi na tom, jaký duševní

otřes to způsobilo přítomným brojlerům.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia