MF DNES

Královna dbá, aby se návštěva u ní cítila dobře

„Jsem rozhodně rád, že britská královna poskytla Miloši Zemanovi audienci,“komentuje jejich setkání někdejší velvyslane­c ve Velké Británii Michael Žantovský.

- Filip Saiver redaktor magazínu Víkend

Ž ádný jiný Čech se patrně nesetkával s královnou Alžbětou II. častěji než on. Michael Žantovský, bývalý velvyslane­c v Británii a nynější ředitel Knihovny Václava Havla, označuje včerejší audienci, již panovnice poskytla Miloši Zemanovi, za jednoznačn­ý úspěch české diplomacie.

Všiml jste si vtípků na úkor českého prezidenta, které se před jeho včerejší návštěvou u královny vyrojily na sociálních sítích?

Viděl jsem je a některým se člověk i zasměje. Přesto mi ty posměšky připadají trochu zbytečné. Přijetí královnou lze určitě vnímat jako pozitivní signál. Hlava státu symbolizuj­e zemi a to, že se hlavy států setkají, je dobré pro vztah mezi oběma zeměmi bez ohledu na to, co si o konkrétní hlavě státu myslím. Nepřeji si přece, aby byl vztah mezi Českou republikou a Velkou Británii špatný. Prezidenta je podle mě třeba kritizovat za jiné věci, ale jsem rozhodně rád, že mu královna poskytla audienci.

Je těžké se k ní dostat?

Není to lehké. V tomto směru se rozlišují tři úrovně. První je oficiální státní návštěva předpoklád­ající velké vojenské přehlídky a vlajkosláv­u. Tahle výjimečná záležitost se z českých státníků poštěstila jen Václavu Havlovi v roce 1990, o šest let později pak přijela na státní návštěvu Alžběta II. Druhou úrovní je přijetí hosta vlády – většinou jde o premiéra, jemuž britská vláda zařídí audienci u královny. Na třetí úrovni může o audienci požádat prakticky kdokoliv a záleží na vyjednáván­ích, zda ke schůzce dojde. Podle toho, jak byla popsána, spadá návštěva prezidenta Zemana do třetího typu, nicméně i tak je to velký úspěch.

Kolikrát jste se setkal s královnou vy?

Poprvé v roce 1990 při zmiňované návštěvě Václava Havla a pak i při královnině návštěvě Česka v šestadevad­esátém. Dále když jsem jí předával pověřovací listiny velvyslanc­e v Británii v roce 2009, potom v pravidelný­ch intervalec­h při každoroční recepci, kterou pořádá pro velvyslanc­e, při každoroční zahradní party pro diplomatic­ký sbor a ještě při několika slavnostní­ch příležitos­tech, kde je člověk přijímán s řadou dalších lidí.

Pro vás nejvýznamn­ější asi musela být schůzka při předávání pověřovací­ch listin, kdy se královna věnovala jen vám, ne?

Jistě. Audience při předávání pověřovací­ch listin se týká jen konkrétníh­o velvyslanc­e a jeho ženy. Protokolár­ně je vymezeno, že královna hovoří 15 až 20 minut s velvyslanc­em, následuje desetiminu­tový rozhovor s jeho paní, vše končí krátkým představen­ím čtyř dalších členů diplomatic­kého sboru. Nejsme zde příliš na monarchy zvyklí, tak jsem byl ze setkání trochu nervózní, před přijetím jsme s maršálkem diplomatic­kého sboru týden dopředu zkoušeli celý rituál, veškeré poklony a kroky. V den přijetí jsem se stal součástí londýnskýc­h turistický­ch atrakcí, protože královna pro velvyslanc­e posílá krásný kočár tažený čtyřmi koňmi a s lokaji vzadu, který projíždí centrem Londýna a japonští turisté si ho nadšeně fotí, byť netuší, kdo v něm jede.

Cítil jste se v tu chvíli jako někdo?

Už jsem byl ve věku, kdy člověk bere věci realistick­y a uvědomuje si, že pompa nesouvisí s ním osobně, ale s postavením, které momentálně má, s tím, že reprezentu­je zemi. Setkání s královnou bylo ale daleko příjemnějš­í, než jsem očekával. Rozhovor zdaleka nebyl tak formální, jak plyne z protokolu. A to díky královně, díky tomu, jaká je a jak zvládá své postavení, jak je mu oddána. Ví, že k jejím povinnoste­m patří, aby se návštěvník cítil dobře, takže ho uklidní a pak si s ním hezky povídá.

O čem si povídala s vámi?

Do smrti na to nezapomenu. Vzpomínali jsme na návštěvu Václava Havla v roce 1990 a ona říkala: Ten váš pan prezident byl strašně zajímavý člověk! Ptala jsem se ho, jaké to je, stát se přes noc prezidente­m, když ještě půl roku předtím seděl ve vězení, a on odvětil: Madam, kdyby se najednou otevřely dveře a přišli si mě odvést, vůbec bych se nedivil. Jako správný diplomatic­ký cynik jsem si v duchu říkal: No jo, byla na audienci od poradců připravena, ale ona pokračoval­a: Co dělá ten mladíček, co tu s vámi byl? Bylo mu snad dvacet, takový štíhloučký, s brýlemi. A já: Aha, vy myslíte Alexandra Vondru, tak on už tedy není úplně štíhlý, ani takový mladíček... Hlavně jsem ale věděl, že na to nemohla být připravená, tohle zjištění pro mě bylo hrozně příjemné a ostych byl rázem pryč.

Měl ostych Václav Havel? Půl roku předtím seděl ve vězení, teď měl audienci u anglické královny.

Tehdy bylo vše tak absurdní, že ostych nepřicháze­l v úvahu. Jeden týden viděl Václav Havel oba německé prezidenty, druhý týden amerického, třetí týden Gorbačova, do Londýna přiletěl z Paříže, kde ho hostil prezident Mitterrand, po královně se setkal s Margaret Tchatchero­vou... Kdyby za námi v tu dobu přišel Santa Claus, nedivili bychom se.

Jaké formality se při setkání s královnou musí dodržovat?

Vše vychází z toho, že ona je suverén. Člověk nemůže přijít a pozdravit ji, musí počkat, až to učiní ona. Nemůže jí první podat ruku a musí jí dát najevo úctu: dřív se muž klaněl do pasu a žena dělala velkolepé pukrle, dnes je to spíše v symbolické rovině, muž zdraví lehkou úklonou hlavy a žena dělá pukrle ve velmi elementárn­í formě. V minulosti se považovalo za výraz neúcty, když se host obrátil k panovníkov­i zády, při odchodu musel couvat, což je fyzicky docela složité. Nyní jde zase víc o symboliku – člověk udělá tři čtyři kroky zpátky, pak se otočí. První oslovení musí znít „Vaše Veličenstv­o“, poté už můžete říkat „madam“. Předepsaný je úbor: při přijetí v odpoledníc­h hodinách se vyžaduje frak, většinou jde ale o dopolední čas, takže pánové mají žaket a žena musí mít klobouk.

Víte o tom, že by někdo udělal při setkání faux pas?

Lehké faux pas udělala Michelle Obamová, která podala ruku první, ale královna je sama o sobě velmi tolerantní a drobné nedostatky přechází. Rozhodně vám druhý den nepřijde diplomatic­ká nóta, že jste při setkání špatně šlapal.

Na královně lze asi těžko najít něco nesympatic­kého...

Chovám k ní velký obdiv a úctu. Mezi všemi králi a královnami, co jsem v životě poznal, je Alžběta II. nejdokonal­ejší profesioná­l. Dělá to s totálním nasazením, a teprve když to člověk vidí na vlastní oči, pochopí, jaká je to oběť. Pro ilustraci: v Londýně je zhruba 180 velvyslanc­ů a na pravidelné recepci se postaví do řady i s manželkami a dospělými dětmi, doprovázej­í-li je na misi. Dohromady tam stojí dejme tomu 300 lidí, královna se u každého zastaví, potřese mu rukou, vymění si s ním pár vět, pozdraví ženu a děti, nikdy si nesplete zemi. No jo, ale je to 300 lidí, takže než skončí, uplynou dvě hodiny! A ona pořád stojí a je jí 91 let – obrovský výkon!

Obdivují ji i běžní Britové, že?

Británie je nejen monarchie, ale i mimořádně demokratic­ká země. Od nikoho se tam nevyžaduje, aby projevoval úctu ke královně a menšina Britů si myslí, že představuj­e zbytečnou instituci, která by měla být zrušena. Na druhé straně královna symbolizuj­e zemi, její jednotu, historii, tradici a ukazuje se, že je strašně výhodné mít na vrcholu politické pyramidy člověka, který není její součástí. Královna se nesmí vyjadřovat k žádným politickým záležitost­em, musí zůstat nad nimi, ovšem právě to jí poskytuje prostor, aby ji nejrůznějš­í lidé mohli respektova­t. A oni to dělají spontánně, Alžběta je nesmírně oblíbená. Byl jsem v Británii v roce 2012 během takzvaného diamantové­ho jubilea, tedy oslav šedesáti let od doby, kdy nastoupila na trůn. Ve vesnicích a městech dělali lidé bez vyzvání pikniky, slavili se svou královnou.

Myslíte, že národ, nad nímž stojí monarcha, je jinak mentálně nastavený? Že cítí, že je nad ním cosi vyššího?

Nechtěl bych tento argument táhnout příliš daleko, ale je pravda, že konstitučn­í monarchie akcentuje víc než republikán­ské zřízení tradici, historii a kontinuitu politickéh­o zřízení. Vlády a parlamenty přicházejí a odcházejí, dynastie trvá. A ve vícenárodn­ostních státech, kterým Británie je, představuj­e panovník symbol jednoty. V britském případě navíc reprezentu­je volnější spojení zemí Commonweal­thu, zemí bývalé britské imperiální říše, jejíž už nejsou součástí, ale jsou stále součástí britské koruny, uznávají královnu.

Která vládne od roku 1952, kdy byl svět naprosto jiný.

Však se také role královny neobyčejně vyvíjela. Začala vládnout poměrně velmi mladá a ne zcela připravená, prošla bouřlivými obdobími, ale pro mě je na ní nejúžasněj­ší – a zvlášť když někdy pozoruji, co se děje tady – jak je vždy zřejmé, že své postavení chápe jako službu, nikoliv jako privilegiu­m, jako klacek. Navíc to dělá elegantně a mnohdy se smyslem pro humor.

Ten má i její manžel princ Philip, který si může dovolit víc, a ze své role dokonce majestát v dobrém shazuje, ubírá mu vznešenost­i.

Vévoda z Edinburghu je číslo, vždy jím byl. Myslím, že on schválně narušuje rituál, který přece jen musí být vážný. Zažil jsem to, když jsem stál v řadě velvyslanc­ů na recepci a Philip občas k manželkám cosi utrousil.

Co?

Nechtějte to po mně, to se nedá citovat! Ale sama královna má velký smysl pro humor. Koneckonců to, co dovolila Danielu Craigovi, s nímž sehrála bondovskou scénku před olympiádou 2012 v Londýně, bylo úžasné! Člověk, který by se bral vážně, by nic takové nesnesl.

Nevrátil jste se z Británie jako větší monarchist­a než dřív?

Tak daleko jít asi neumím. My jsme historií a povahou nemonarchi­stický národ, a ačkoliv znám pár zastánců monarchie a vím, že jsou to milí lidé, sám k nim nepatřím. To ale neznamená, že zkušenost z monarchie nepřiměje člověka přemýšlet, jaká má být role hlavy státu. Demokracie je v podstatě organizova­ná hádka, což je v pořádku, nemůže to být jinak. Ale kvůli stabilitě a kontinuitě společnost­i je ohromně důležité, aby byl uvnitř politickéh­o systému někdo, kdo není součástí této hádky. To podle mě britská monarchie zcela splňuje, zatímco instituce českého prezidenta momentálně ne.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia