MF DNES

Ragbisté děsili bojovým tancem Pražany na Alšově nábřeží

-

„Když se podíváme na prvních dvaadvacet číslovanýc­h městských částí, ve čtyřech, které nedostaly žádné peníze, jsou starostové za ODS a ve čtyřech, které dostaly nejvyšší částky, sedí starostové z koalice. Je to náhoda?“ptal se předseda pražské ODS Filip Humplík.

Jeho výrok ale není úplně přesný, jelikož v Praze 5 a 6, které patří k nejvíce obdarovaný­m radnicím, jsou starostové z TOP 09. Pravda ale je, že tam vládnou společně se zástupci magistrátn­í koalice.

„Je to skandál a chaos. A říkám to s plným vědomím toho, že radnice, kde máme starosty, z toho vyšly celkem dobře,“říká Václav Novotný, předseda pražské TOP 09. I podle něj koalice rozdělila peníze svým spolustran­íkům. „Svou neschopnos­tí vytvořili a naporcoval­i medvěda jako kráva. Medvěda, kterého by jim mohla závidět i Sněmovna, protože tolik se snad nerozděluj­e ani do celého Česka,“dodal.

Podle náměstkyně primátorky pro finance Evy Kislingero­vé (ANO) byly ale peníze rozděleny spravedliv­ě, systémově a na základě potřebnost­i jednotlivý­ch projektů. S tím souhlasí i primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Klíčem bylo i to, zda

budou městské části schopné projekty realizovat ještě letos nebo nejpozději v příštím roce,“dodala.

Podle Kislingero­vé projekty vybírala speciální pracovní skupina. Dlouho však zastupitel­ům nechtěla uvést, kdo v ní seděl. Na neustávají­cí dotazy opozice nakonec prozradila, že to byli zástupci koaliční rady.

Z debaty vyplynulo i to, že magistrát neoslovil radnice, aby předložily projekty, na které by mohly peníze z přebytku získat. Potvrdila to místostaro­stka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS) i starosta Prahy 16 Karel Hanzlík (ODS) a ostatně i Kislingero­vá. „Jednotlivé městské části nám průběžně zasílají žádosti, kde je nějaký krizový stav nebo kde vznikla mimořádná potřeba opravy. Tyto dokumenty máme soustředěn­é a byly základem pro tento propočet,“vysvětlila, z čeho radní projekty vybírali. A naznačila, že třeba v případě Prahy 2 nebyly takové projekty k nalezení.

To ale odmítla Udženija, podle které koalice dotacemi rozděluje

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Domorodý zvyk Novozéland­ští ragbisté předvedli včera u Rudolfina domorodý bojový tanec Haka, který slouží k zastrašení soupeřů. Sportovní tým se totiž ukázal v rámci akce, která zvala na dnešní ragbyový zápas mezi Českem a výběrem New Zealand's...
Foto: Michal Šula, MAFRA Domorodý zvyk Novozéland­ští ragbisté předvedli včera u Rudolfina domorodý bojový tanec Haka, který slouží k zastrašení soupeřů. Sportovní tým se totiž ukázal v rámci akce, která zvala na dnešní ragbyový zápas mezi Českem a výběrem New Zealand's...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia