MF DNES

Pražané budou žít ze všech Čechů nejdéle

- — Jan Bohata

Nejvyššího věku se v republice mohou dožít muži a ženy narození v metropoli. V případě Pražanů je to téměř 78 let, u Pražanek je šance ještě o čtyři roky vyšší. Plyne to z aktuálních údajů Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) z let 2015 až 2016, který se zabývá nadějí dožití v jednotlivý­ch regionech ČR.

„Střední délka života je dlouhodobě vyšší u žen než u mužů a stále se prodlužuje,“uvedla Petra Báčová z ČSÚ. Ženy v Praze narozené v letech 2015 a 2016 mají šanci dožít se 82,69 roku. To je přibližně o rok více, než je průměr pro celé Česko. Ve srovnání jednotlivý­ch krajů patří Pražankám první místo v žebříčku. Převaha pražských žen v tomto ohledu vynikne ve srovnání s Ústeckým krajem, který je dlouhodobě na posledním místě žebříčku. Ženy v metropoli oproti nim mohou prožít o tři roky delší život.

O dva roky více

I v tabulce v naději na dožití mužů vedou Pražané. Ti mají podle statistiků před sebou 78,02 roku života. To je přibližně o dva roky více, než je republikov­ý průměr. I v této kategorii se na poslední příčce tabulky tradičně krčí Ústecký kraj. Zdejším mužům hrozí, že se dožijí o pět let méně než jejich kolegové z metropole.

Rostoucí trendy naděje dožití zaznamenáv­ají statistici v Praze řadu let. Například v letech 2000 a 2001 měli Pražané vyhlídku na 73,5 roku života. O pět let později jejich perspektiv­y vzrostly již na 75,2 roku.

I u žen šance na dlouhověko­st roste, posun však není až tak výrazný. V letech 2000 a 2001 měly obyvatelky Prahy naději prožít 79 roků. O pět let později Pražankám statistici přisuzoval­i život o délce 80,7 roku. „Hlavní město Praha se při regionální­m srovnání často nachází na krajní pozici, a to někdy s výrazným odstupem,“uvedla Michaela Němečková z oddělení demografic­ké statistiky ČSÚ.

Vzdělání hraje roli

Za poslední století naděje na dožití vzrostla takřka o třetinu. V roce 1920 statistiky mužům přisuzoval­y dožití 47 let, ženám 49,6 roku. V roce 1960 se jednalo o 67,9 roku u mužů a 73,4 roku u žen.

Výrazně vyššího věku se podle expertů dožívají vzdělanějš­í lidé. Nejkratší život mívají muži bez či s nejnižší úrovní vzdělání. Naopak nejdéle žijí vysokoškol­sky vzdělané ženy.

Šance na dlouhý život podle expertů dál poroste. V roce 2023 budou mít před sebou Pražané naději na 79,7 roku, obyvatelky metropole na 84,5 roku. V roce 2050 experti dávají obyvatelům metropole šanci prožít 84,6 roku a ženám 88,9 roku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia