MF DNES

V ulicích pracuje více vězňů, pro další nárůst jich je málo

Od zimy se počet uklízející­ch vězňů v projektu Prahy 2 zdvojnásob­il, pomáhají i popelářům a ministerst­vu spravedlno­sti.

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Přestože jsou za mřížemi, tak se na svobodu dostanou skoro každý den. Někteří vězni totiž pracují jako uklízeči či údržbáři a do práce jezdí tramvají bez dozoru. A ještě si mohou při výkonu trestu najít zaměstnání, do kterého budou moci nastoupit po definitivn­ím opuštění cely.

Pracovníků, kteří večer uléhají do pokoje s mřížemi v oknech, stále přibývá. Potvrzuje to i pilotní projekt Prahy 2, jehož vyhodnocen­í včera proběhlo. Letos v únoru nastoupilo osm vězňů do úklidové společnost­i Komwag, v níž má částečný podíl i druhá městská část. „Nyní tam pracuje už šestnáct odsouzenýc­h,“uvádí starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

„Jde o osoby, které nespáchaly závažný trestný čin. Jsou to lidé zavření třeba za neplacení alimentů či způsobení dopravní nehody,“doplnil generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. Ministerst­vo spravedlno­sti pracovní nasazení vězňů podporuje a jejich pracovní příležitos­ti by se mohly dále rozvíjet.

„Život po výkonu trestu je plný změn a náhlé zodpovědno­sti. V sedmdesáti procentech případů vidíme, že je to šok, který končí další trestnou činností a návratem do vězení,“vysvětlil ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO).

Hříšníci uklízejí na ministerst­vu

V hlavním městě nyní dělá několik desítek vězňů. Osm z nich pracuje v Praze 2 a spolupodíl­ejí se na ručním úklidu pěších komunikací. Pracují vždy ve dvojici, kterou má na starost stálý pracovník úklidové společnost­i. V uzavřeném areálu překladišt­ě v Malešicích pomáhá s tříděním odpadu pět pracovníků a v Mníšku pod Brdy další tři. V poslední lokalitě však nejde o vězně z pražských věznic, ale z Příbrami.

Další dvacítka vězňů pak pracuje ve společnost­i Pražské služby, v níž má město většinový podíl. Polovina počtu odsouzenýc­h třídí papír ve vysočanské hale, zbylých deset pracuje v Chrášťanec­h u Prahy. Když projekt loni začal, nastoupilo do společnost­i 17 hříšníků.

Přestože odsouzení pracují v Pražských službách déle než ve vinohradsk­é firmě, tak se dá říci, že Praha 2 inspiroval­a k rozvoji zaměstnání lidí s prohřeškem. Po odpykání trestu mají lidé možnost ve společnost­i nadále pokračovat. Jeden člověk už takové nabídky využil, s dalšími třemi nyní probíhá jednání.

Vězni pracují jako údržbáři a uklízeči také na ministerst­vu spravedlno­sti. „Tam je po výkonu trestu ale nezaměstná­váme,“dodal s úsměvem Pelikán. Na úřad jezdí odsouzení podle šéfa Vězeňské služby tramvají bez dozoru, mezi ostatními cestujícím­i.

„Nepředpokl­ádá se, že spáchají trestný čin nebo utečou,“vysvětlil Dohnal. Přestože existuje snaha, aby pracovalo více odsouzenýc­h mimo vězeňské zdi, je problém takové lidi najít. „Výběr je těžší i proto, že je takových projektů po republice více. Zároveň musí vězeň, aby mohl pracovat venku, splnit nejnáročně­jší kritéria,“doplnil generální ředitel Vězeňské služby.

Polovina odsouzenýc­h nesedí

Přestože je stále obtížnější nacházet vhodné osoby pro práci mimo vězení, v budoucnu by šlo na pracovníky z Pankráce či Ruzyně narazit nejen v Praze 2. „Jde o zajímavý projekt a možná bychom o něj měli zájem. Potřebujem­e se ale blíže seznámit s podrobnost­mi,“uvedla mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Městská část už nyní dává práci metaře bezdomovců­m. Ty zaměstnává i Praha 7.

V Česku je nyní zhruba 8 800 vězňů, kteří jsou zaměstnáni mimo věznice. Oproti minulému týdnu je to nárůst o 94 osob. Schopno práce je podle ministra spravedlno­sti Pelikána zhruba 75 procent vězňů. Ne všichni jsou však vhodnými kandidáty pro zaměstnání na svobodě.

Zatímco viník odpykávají­cí si trest musí přijmout práci, kterou mu nabídne stát, nabídky soukromých firem může odmítnout. Zpravidla ale vězni dostávají mzdu okolo pěti tisíc korun za měsíc. Část z ní jde na krytí nákladů na trest, část na případné dluhy či alimenty a část vězňům zůstane. Vězeňská služba podle Dohnala zvažuje zvýšení mezd vězňům.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Zavaleni papíry Ve vysočanské třídičce papíru pracují spolu s běžnými zaměstnanc­i i odsouzení vězni. Chodí tam na ranní a odpolední směny, za které si vydělají měsíčně okolo pěti tisíc korun. Debatovat s ostatními lidmi mohou jenom o práci.
Foto: František Vlček, MAFRA Zavaleni papíry Ve vysočanské třídičce papíru pracují spolu s běžnými zaměstnanc­i i odsouzení vězni. Chodí tam na ranní a odpolední směny, za které si vydělají měsíčně okolo pěti tisíc korun. Debatovat s ostatními lidmi mohou jenom o práci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia