MF DNES

Praha postaví ke sportovišt­i parkovací dům

- — Matěj Ludvík

Ministerst­vo vnitra vybuduje v Břevnově sportovní centrum za 900 milionů, magistrát zajistí stání pro 840 aut

Ambiciózní plán změny části nevyužívan­ých pozemků ministerst­va vnitra na Vypichu vypadá již reálněji. Vedle plochodráž­ního stadionu má vzniknout nový komplex pro řadu sportů, které dosud nemají v hlavním městě dostatečné zázemí, jako skoky do vody, rugby, curling nebo biatlon. A na spolupráci s ministerst­vem se nově v memorandu dohodla radnice Prahy 6 a také hlavní město, jehož zastupitel­stvo dokument schválilo na svém čtvrtečním jednání.

Spoluúčast Prahy hájil náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). „Je to prospěšná záležitost, protože sportovišt­ě nebudou určena pouze profesioná­lním, ale i amatérským sportovcům,“poukazuje na záměr částečně otevřít nový areál i široké veřejnosti.

Stání pro sportovce

Důležitou otázkou je ovšem doprava a parkování v místě. Celá oblast Vypichu totiž trpí velkou zahlcenost­í aut už nyní i bez plánovanéh­o komplexu sportovišť. Tisíce řidičů tudy denně přijíždějí do města ve směru od západu a potřebují svůj vůz odstavit dřív, než narazí na parkovací zóny umístěné blíže centru.

Nedostatek stání ale není patrný pouze ve všední dny, kdy lidé míří do zaměstnání. O víkendech a během svátků se na nedaleké Ladronce a v oboře Hvězda koná řada sportovníc­h a společensk­ých akcí, mimo to sem další stovky lidí přijíždějí za aktivním odpočinkem. Jenže není kde zaparkovat. I proto se už dlouhodobě hovoří o vybudování velkokapac­itního záchytného parkoviště.

Magistrát se nyní rozhodl využít aktuální situace a přislíbil v rámci stavby sportovníh­o areálu vybudovat na své náklady parkovací dům a potřebné příjezdové komunikace. Využije k tomu právě pozemky ministerst­va. „Část bude fungovat jako P+R (záchytné parkoviště) a další pro návštěvník­y nejen sportovníh­o areálu, ale i okolních parků,“jmenuje široké využití Dolínek. Kdy se tak stane, není ale zatím jisté. Hlavní město bude navíc šestipodla­žní parkovací dům s kapacitou 840 míst také provozovat.

Rozpočet výstavby celého areálu přesáhne částku 888 milionů korun, z toho náklady na parkoviště odhaduje Praha na 230 milionů korun. Zbylých více než 658 milionů korun určených na jednotlivá sportovišt­ě bude financovat organizace Olymp Centrum sportu ministerst­va vnitra.

Už příští rok se uvnitř plochodráž­ního okruhu na Markétě začne stavět hřiště pro ragbisty a přidá se nové osvětlení. Poté navážou další sportovišt­ě. Uvažuje se o tréninkové hale s kluzištěm na hokej a curling, padesátime­trovém bazénu i hlubokém bazénu pro skokanské disciplíny, synchroniz­ované plavání a potápění. První studie pak dokonce počítá také s krytou tréninkovo­u dráhou a střelnicí pro biatlonist­y.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Zatím neupravené Řada pozemků kolem plochodráž­ního stadionu v Praze 6 je nevyužitá. Ministerst­vo vnitra zde ale v dohledné době hodlá postavit sportovní centrum.
Foto: Dan Materna, MAFRA Zatím neupravené Řada pozemků kolem plochodráž­ního stadionu v Praze 6 je nevyužitá. Ministerst­vo vnitra zde ale v dohledné době hodlá postavit sportovní centrum.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia