MF DNES

Kartonoví panáci mají víc vkusu než zastupitel­é

-

Zápisník Jakub Heller redaktor MF DNES

Občas mám na pražském zastupitel­stvu pocit, že jsem se ocitl někde jinde. Nejčastěji na základní škole. Je to totiž docela nezvyk. Jen málokde na sebe lidé na veřejnosti pokřikují, skáčou si do řeči a označují se za lháře.

Když jsem na jednání zastupitel­stva přišel poprvé, cítil jsem pokoru. Vnímal jsem, že jsem někde, kde se rozhodují důležité věci, a očekával, že tam bude z lidí dýchat určitá vážnost. Ta ale vyzařuje až na světlé výjimky pouze z majestátní­ho sálu magistrátn­í budovy.

Ten ve čtvrtek uprostřed jednání opustili zastupitel­é TOP09 a na sedačkách zanechali jen své kartonové podobizny. Na protest proti tomu, že je koalice neposlouch­á. To je sice pravda, ale ukazuje to, jak mají politici pokřivené chování. Běžný člověk z práce neodejde a nenechá za sebou panáka, protože se nepohodl s kolegy. Ale dobře. Jsou zoufalí, nevědí, jak dál, a v rámci mezí slušnosti udělají gesto.

Jenže pak zastupitel­é z ODS vyrobí z papíru čepice a bryndáky, kterými kartonové dvojníky svých kolegů ověsí. Až do noci pak kamery z jednání přenášejí záběry, na kterých „ctihodní“zastupitel­é mluví o závažných problémech Prahy a zpovzdálí na ně shlíží Albert Kubišta z TOP 09 s papírovým bryndákem kolem krku s nápisem Bertík.

Občas mám na pražském zastupitel­stvu pocit, že jsem se ocitl někde jinde. Možná spíš ve školce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia