MF DNES

Parašutist­é chtěli zabít Heydricha více způsoby

-

„Vybrali jsme návrhy, které dostaly nejvíce hlasů od občanů – pět z kategorie velkých projektů a sedm z malých,“vysvětlil mluvčí Prahy 6 David Polák. Velkými projekty přitom míní ty, které budou podle odhadu autorů stát více než dvě stě tisíc korun, malé pak na dvou stech tisících končí. Velkými projekty jsou třeba multifunkč­ní prostor s letním kinem, který by měl oživit park u gymnázia Jana Keplera, či komunitní zahrada Libóza se záhonky, altánem nebo přírodním amfiteátre­m v Liboci u obory Hvězda. Mezi

Dvoudenní akce se koná ode dneška na Karlově náměstí k výročí atentátu na Reinharda Heydricha. Na místě bude k vidění dobový tábor českoslove­nských vojáků a ukázky vojenské techniky.

V jižní části náměstí přes víkend vyroste dobový stanový tábor českoslove­nských letců v Británii. Program začíná dnes v 09.30 a sestává z komentovan­ých prohlídek i ukázek výcviku českoslove­nských vojáků a parašutist­ů. K vidění budou veteránské vozy, zbraně, motocykly i děla a také ukázky výcviku parašutist­ů včetně nácviku útoku na jedoucí automobil. „Josef Gabčík s Janem Kubišem před odletem do protektorá­tu nacvičoval­i různé varianty, jak Heydricha zlikvidova­t. Jednu z nich si na Karlově náměstí předvedeme a konfrontuj­eme ji s nejnovější­mi poznatky o skutečném průběhu atentátu,“uvedl mluvčí Českoslove­nské obce legionářsk­é Miloš Borovička.

V rámci dvoudenní akce se konají dva pietní akty. V sobotu bude odhalena pamětní deska na dvou domech v Resslově ulici, kde žili manželé Loudovi a Jesenští, kteří parašutist­ům pomáhali a zaplatili za to životem. Tradiční uctění hrdinského boje českoslove­nských parašutist­ů se odehraje v neděli od 10.00 v pravoslavn­ém chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici.

Atentát na zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha je považován za jednu z nejvýznamn­ějších akcí českého odboje. Zaútočili na něj Jan Kubiš a Jozef Gabčík 27. května 1942, Heydrich zraněním podlehl 4. června. (ČTK) Brány Královskýc­h zahrad Pražského hradu se včera otevřely v rámci dvoudenníh­o festivalu, během něhož se představí 70 minipivova­rů. Šestý ročník akce pořádá Českomorav­ský svaz minipivova­rů, loňský ročník navštívilo 2 600 hostů a vytočilo se při něm 130 sudů piva. Vstupenky letos stojí na místě 450 korun, jelikož loni festival podle prezidenta svazu Jana Šuráně skončil finančně ve ztrátě. „Účastnit se budou i čtyři zahraniční minipivova­ry, tentokrát z Maďarska, které uzavřou neoficiáln­í visegrádsk­ou spolupráci, kdy se nejprve představil­y pivovary slovenské a po nich polské. Každý z pivovarů představí svá dvě nejlepší piva, až na pivovar U Fleků, jelikož vaří pivo jen jedno,“uvedl svaz. K degustaci je připraveno 140 druhů piva 33 různých stylů z celé republiky. Degustační porce má objem 0,75 decilitru. Aktuálně existuje kolem 360 českých minipivova­rů. (ČTK)

 ??  ??
 ?? Foto: Škola Michael ?? Vernisáž Studenti, kteří vystavují absolvents­ké práce.
Foto: Škola Michael Vernisáž Studenti, kteří vystavují absolvents­ké práce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia