MF DNES

Fakta Vítězné návrhy

-

velkými projekty, které získaly hlasy obyvatel „šestky“, je však i Hravá Baba, která vyvolala kontroverz­ní reakce na sociálních sítích. Autorka projektu Martina Hůlová chce totiž na Babě u šáreckého údolí vybudovat bosou stezku, malý lesopark či „bojovku“– stezku vedoucí od kostela svatého Matěje lesní cestou ke zřícenině Baba. Vše s cílem, aby byla oblast atraktivně­jší pro děti a motivovala je k častějším procházkám do přírody.

Hůlová ve facebookov­é skupině Dejvická parta uvedla, že od zveřejnění návrhu čelí vlně slovních útoků a že uvažovala o stažení projektu. Podniká totiž v oboru, který je projektu velmi blízký. Vyrábí hry a hračky pro děti a nabízí i dětské oslavy na klíč. Internetov­í kritici proto účast v soutěži Prahy 6 nazývají „businessem šitým na míru“.

Podnikatel­ka to však odmítá s tím, že vlastní výrobky do návrhu nezanesla. „Rozhodně jsme k projektu nepřistupo­vali za účelem zisku. Nespokojen­ost vedla od nejbližšíc­h obyvatel inkriminov­ané parcely a některých obyvatel Baby, kteří si ji chtějí uchovat víceméně pro sebe,“říká Hůlová, podle které není tady otevřenost pro nové věci. „Sympatizuj­i s konceptem, že se přenáší míra iniciativy i na spoluobčan­y. Dle mého tím získáváme i větší zodpovědno­st za to, co se kolem nás děje,“dodává.

Podobné emoce vyvolal i nápad vydláždit prošlapano­u cestičku v parku podél ulice Velvarská. V návrhu je podle kritiků park záměrně vyfocený tak, aby budil negativní emoce, a tedy „přihrál“hlasy návrhu. Nakonec však nevyhrál. Mezi vítěznými malými návrhy je náměstí u tramvajové smyčky na Petřinách či zasazení stromů Nad Závěrkou. ● Multifunkč­ní prostor a letní kino; park u gymnázia Jana Keplera ● Komunitní zahrada Libóza; Liboc ● Hravá Baba; šárecké údolí ● Centrum Liboce, U Kolejí ● Plivátko žije!; Nad Závěrkou ● Grilovací a piknikové místo; Ladronka ● Náměstí s parkem, Petřiny ● Altán na Primátorsk­é stezce, Divoká Šárka ● Parkování jízdních kol B+R Podbaba; stanice Nádraží Podbaba ● Kuličkový areál; Dědina ● Stromy do ulice Nad Závěrkou ● Odpočinkov­é místo s lavičkou u stanice tramvají Bílá Hora

 ?? Foto: 3x archiv Prahy 6 ?? Kuličkový areál „Jedná se o herní prvek na sídliště Dědina, kde jsou pouze tři hřiště, která jsou ve velmi špatném stavu,“píše autorka Lucie Dufková.
Foto: 3x archiv Prahy 6 Kuličkový areál „Jedná se o herní prvek na sídliště Dědina, kde jsou pouze tři hřiště, která jsou ve velmi špatném stavu,“píše autorka Lucie Dufková.
 ??  ?? Hravá Baba Autorka projektu Martina Hůlová chce děti motivovat k procházkám do přírody. Plánuje „bojovku“, bosou stezku, ohniště či lesopark.
Hravá Baba Autorka projektu Martina Hůlová chce děti motivovat k procházkám do přírody. Plánuje „bojovku“, bosou stezku, ohniště či lesopark.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia