MF DNES

Místo žhavé odvety jistota. Házenkáři slaví postup na Euro

- — Miroslav Němý

V obvykle hokejové aréně jako by jim snad ruce pokryla vrstva ledu – a míče z nich téměř pořád vyklouzáva­ly špatným směrem. První koš ze hry po více než šesti minutách, po první třetině skóre 13:24, po poločase 23:42.

Střelecký kolaps – snad z nervozity, snad z tíhy okamžiku – spojený s příliš malým důrazem při doskocích, to srazilo české basketbali­stky. Na úvod domácího mistrovstv­í Evropy podlehly Ukrajině 47:59.

Dnes v 18.00 tak přichází hodina H: pokud Češky neporazí Maďarsko, může pro ně šampionát skončit po pár desítkách hodin, neboť třetími soupeřkami budou v pondělí vysoce favorizova­né Španělky. Tenhle scénář nechtěl nikdo. „Nehrajeme. Je to bez ničeho. Neskáčeme. Takhle to nejde,“zachytily ruchové mikrofony kouče Ivana Beneše při oddechovém času – a jeho slovům se nešlo divit.

Bylo by snadné říci, že v zaplněné Fortuna aréně nepřála střelkyním štěstěna. Pálit zde podobně hokejisté, puky by neustále bušily o plexisklo. Viz třetí čtvrtina, která skončila mikroskopi­ckým skóre 10:4 pro Češky... Nakonec měly úspěšnost střelby z pole 30,77 procenta.

Kapitánka Kateřina Elhotová, jež se na palubovky vrátila koncem sezony po porodu syna, netrefila úvodních osm pokusů (celkově 3/15). Naturalizo­vaná

Tahle úleva připomíná situaci, kdy z vydýchané arény plné nepřátelsk­ých fanoušků náhle vyjdete na čerstvý vzduch. A čeští házenkáři se opravdu nadechli radostně: na žhavý závěr kvalifikac­e do Makedonie letí s jistotou postupu na mistrovstv­í Evropy!

Klid jim dodala komplikova­ná matematika, kterou sice ještě federace EHF nepotvrdil­a, leč počty vypadají neprůstřel­ně (viz box).

„Stoprocent­ně je to teď jiný pocit. Šampionát je odměnou pro hráče, realizační tým i všechny, co nás podporují,“těší manažera národního týmu Karla Nocara.

Cesta do Skopje totiž vypadala jako vyložená poťouchlos­t házenkářsk­ého osudu. 15. června 2016 tu Češi o jediný gól ztratili postup na MS, přičemž rumunští sudí předvedli definici výrazu „zářez“. 18. června 2017 se zase končí ve stejné hale a ještě po čtvrtku, kdy Makedonie jen remizovala na Ukrajině, to vypadalo na další duel o bytí a nebytí, respektive o (ne)postup.

To je pryč. A tým vedený trenérskou dvojicí Jan Filip, Daniel Kubeš se na třetí pokus probojoval na velkou akci.

„Důležité je, abychom dohráli s hlavami nahoře. Což půjde ze samotného mančaftu,“věří Nocar.

Česká házená má s Makedonií nevyřízený účet – a seznam je dlouhý, od prohraných zápasů na Eurech po kvalifikač­ní pády včetně loňského skandálu. Až se nabízí, že tým může v dobrém hnát touha vše Balkáncům u nich doma vrátit.

„Není to lichá motivace, byť nemusí být primární,“uznává Nocar. „Kluci budou mít chuť sehrát dobrý zápas, náš domácí výkon proti Makedonii byl loni takový. Co se ve Skopje stalo, bereme jako minulost; musíme se dívat spíš do budoucnost­i. Ale souhlasím, že tenhle zápas může být emočně trošku odlišný.“

Fraška z června 2016 totiž vyburcoval­a i nejvyšší představit­ele EHF. Duel nešlo sledovat ani na internetu, přenos se jaksi ztratil; nad tímhle už nešlo jen furiantsky mávnout rukou. I rumunské duo sudích Stark, Stefan za svůj – kulantně řečeno – úlet tvrdě zaplatilo.

„Sundali je z olympiády v Riu a v podstatě z celého vrcholovéh­o pískání. Bylo to nepříjemné a uškodilo to házené jako celku. Byl to apel pro všechny. Třeba problém s televizním přenosem už se nebude stávat,“dodává Nocar.

Přesto se dá čekat jiskřivá bitva s až fanaticky působícími tribunami. Makedonci pravděpodo­bně nezměnili styl a opět se budou teatrálně kácet na palubovku, což házená proti jiným sportům netoleruje. Tím větší je česká úleva, že do těžkého prostředí míří s jistotou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia