MF DNES

ČSSD: O Babišovi nemluvme

ČSSD chce do kampaně vkročit s novými lidmi, hesly a bez Babiše.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Je dobrý rétor. To je věta, kterou sociálněde­mokratičtí politici v minulém týdnu zdůvodňova­li, proč podle nich právě Lubomír Zaorálek zastane Bohuslava Sobotku nejlépe.

V sobotu těsně před polednem tedy dostal Lubomír Zaorálek šanci předvést své rétorické schopnosti v praxi. Při proslovu poletoval českou historií tam, kam jej zrovna zavedl tok jeho myšlenek, tak rychle, že často část svého publika ztrácel.

Mezi řádky jeho proslovu ale šlo najít mnoho náznaků o zásadních změnách taktiky, s nimiž strana půjde do blížících se voleb. To se nakonec může ukázat mnohem zásadnější než stranické sliby o vlacích zdarma pro děti a seniory, průměrných mzdách 40 tisíc či výrazně vyšších platech učitelů.

Ten, jehož jméno se nesmí vyslovit

Největším soupeřem sociálních demokratů je hnutí ANO Andreje Babiše. Podle různých průzkumů totiž jejich voliči právě k němu houfně přecházejí. A Babiš se teď očividně pro ČSSD stal jakýmsi lordem Voldemorte­m, nejzáporně­jším hrdinou z knižní série Harryho Pottera, jehož jméno postavy v knížkách nesměly vyslovovat. A jeho jméno během projevů ani jednou nezaznělo.

Sobotka, Zaorálek a pak i dočasný předseda strany Milan Chovanec se pokynu stranickýc­h poradců, aby jméno největšího rivala zůstalo nevysloven­o, velmi pečlivě drželi.

Pro sociální demokraty je to logický postup. S Babišem vládnou tři a půl roku a jejich voliči moc nechápali, když od počátku letošního roku vedení ČSSD předsedu hnutí ANO začalo označovat za největší nebezpečí české budoucnost­i.

„Pokles, jenž nastal na začátku letošního roku, mohl souviset s prudkým obratem sociální demokracie, která se začala velmi dramaticky vymezovat vůči ANO a Andreji Babišovi po 3,5 roku v koalici,“řekl MF DNES ke květnovému průzkumu veřejného mínění Jan Červenka z agentury CVVM.

A radili jim to i jejich vlastní poradci. „Vůbec nechápu, proč ty naše poradce neposlouch­ají. K čemu je tedy máme!“zlobili se při soukromých setkáních členové širšího i užšího vedení strany na adresu Sobotky nebo Chovance.

„Mně je úplně fuk, co dělá Andrej Babiš,“odpověděla místopředs­edkyně strany Michaela Marksová na otázku, proč se strana nebavila o Babišovi. A končící volební manažer strany, místopředs­eda Jan Birke, přiznal, že o Babišovi se straníci snaží nemluvit schválně. „Nefungoval­o to,“zdůvodnil to stručně.

Vzhůru proti establishm­entu

Přesto straníci nezabránil­i tomu, aby se kritice politickéh­o konkurenta vyhnuli úplně, jen nevyslovov­ali jeho jméno. Nejvíc toho (ne)namluvil o Babišovi sám Zaorálek. „Nepochybuj­i o tom, že tento tým Bakalů a podobných miliardářů, kteří se dnes stavějí do čela zástupů, ve skutečnost­i budou budovat společnost úplně jinou od té, kterou jsme my skoro 140 let prosazoval­i,“hřímal v sobotu nový lídr.

Mířil tím právě na Babiše, který se prý jako miliardář staví do pozice bojovníka proti establishm­entu. A tak Zaorálek slíbil situaci obrátit a dokázat, že strana není součástí establishm­entu. Pomohl si příměrem k Hillary Clintonové. „Byla kdysi docela fajn ženská a děvčica, která měla určitý půvab a která myslela vážně a přesvědčiv­ě to, co říkala. Ale když jste se na ni dívali v průběhu kampaně, tak to byl ten establishm­ent,“líčil Zaorálek.

Chce však taky, aby se sociální demokraté zaměřili i na sebe. Na padající preference sice reagovali výměnou vedení, ale zdůrazňují, že se jim ve vládě vedlo dobře, jen je nechápou voliči. „Kdyby byla politika spravedliv­á, tak by musel mít Bohuslav Sobotka a sociální demokracie preference 40 procent,“stěžoval si ještě minulý čtvrtek v rozhovoru pro server Novinky.cz Milan Chovanec.

Už o dva dny později mluvil před spolustran­íky Lubomír Zaorálek úplně jinak. „Přestaňme si stěžovat. Přestaňme říkat, že se nám nedaří něco prodat,“pronesl. Jeho kolegové pak MF DNES přiznali, že i konec stížností patří k probíraným taktikám.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Přední muži v ČSSD Sobotní programová konference už pod novým vedením.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Přední muži v ČSSD Sobotní programová konference už pod novým vedením.
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Lubomír Zaorálek mluvil ke straníkům nejdéle. Skoro tři čtvrtě hodiny.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Lubomír Zaorálek mluvil ke straníkům nejdéle. Skoro tři čtvrtě hodiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia