MF DNES

Chceme pěší zónu Na Poříčí, žádají místní podnikatel­é

V klidnou promenádu se zelení a množstvím předzahrád­ek restaurací se má změnit dnes frekventov­aná a ošklivá ulice Na Poříčí.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Významná třída spojující náměstí Republiky a Florenc v samotném centru Prahy je v současnost­i neupravená, s úzkými chodníky a řada aut si tudy zkracuje složitou cestu skrz město.

Loni došla trpělivost nejen místním podnikatel­ům, ale i majitelům domů a v rámci iniciativy GoFlorenc začali ve spolupráci s Hospodářsk­ou komorou Prahy 1 usilovat o zásadní úpravy. Podle nich má vzniknout příjemné prostředí, které přiláká nové zákazníky a dále zhodnotí nemovitost­i. Důležitost celé lokality se pak ještě podstatně zvýší, pokud na nedalekém Těšnově bude v budoucnu skutečně umístěna Muchova Slovanská epopej, jak nedávno rozhodl magistrát.

Nespornou výhodou je, že už existuje architekto­nická studie, která detailně navrhuje budoucí podobu. V letech 2008 a 2014 ji ve dvou etapách na zadání radnice Prahy 1 vypracoval Marek Tichý z ateliéru TaK Architects. „Hlavní myšlenka návrhu je především vytvoření jasné osnovy, částečné odklonění dopravy, vytvoření většího podílu ploch pro pěší, jejich úprava ve smyslu bezpečnost­i a pobytového komfortu nebo zdůraznění pěších vazeb pasážemi směrem k Masarykovu nádraží a do Starého Města. Dále pak doplnění zeleně v souvislých liniích, mobiliáře a samozřejmě kompletně nové řešení všech povrchů,“shrnuje architekt.

Nová diskuse

Jenže i kvůli neshodám ohledně výsledné podoby a řešení dopravy k proměně dosud nedošlo a přípravy se v minulosti zastavily. Iniciativa chce nyní na základě už hotového návrhu spustit novou diskusi o budoucí podobě ulice. Nejprve ale na webu spustila anketu, ve které získává poznatky, které po vyhodnocen­í ještě doplní do studie.

Rozhodujíc­í ovšem bude, zda všechny zúčastněné strany najdou společnou řeč v otázce řešení dopravy. Liší se totiž názory v tom, kolik prostoru mají nově dostat chodci. „Uvítali bychom částečné rozšíření pro pěší při zachování tramvajové dopravy. Věříme, že je to krok pro zlepšení prostředí pro naše občany i pro podnikání v této oblasti,“popisuje postoj Prahy 1 její starosta Oldřich Lomecký (TOP 09).

Ve věci řešení budoucí dopravy se nyní angažuje společně s místní radnicí Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR). „Prověřujem­e na dopravních modelech několik variant změny organizace dopravy, které by celkově zklidnily dopravu v celé Petrské čtvrti. Minulý týden jsme městské části Praha 1 představil­i výsledky dopravních analýz, nyní čekáme na rozhodnuti radnice, zda navrhované změny v organizaci dopravy akceptuje a nechá je zapracovat do studie,“říká bez dalších podrobnost­í mluvčí IPR Marek Vácha.

Až budou všechny aspekty studie vyřešeny, bude moci pražský magistrát jako investor začít shánět všechna potřebná povolení a pak spustí i samotnou stavbu. Kdy se tak stane, ale nechce hlavní město zatím slibovat. „Ve výhledu to určitě máme, ale nemohu garantovat, že to bude v nejbližší době,“krotí přílišný optimismus náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Praha dlouhodobě připravuje přestavbu i dalších významných tepen v širším centru Prahy. V plánu je například celková oprava Vinohradsk­é, Opletalovy nebo nedaleké Revoluční ulice.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Auta, beton, asfalt Místní si stěžují na neutěšený stav ulice Na Poříčí, vznik pěších zón se ale ještě musí prodiskuto­vat.
Foto: Michal Šula, MAFRA Auta, beton, asfalt Místní si stěžují na neutěšený stav ulice Na Poříčí, vznik pěších zón se ale ještě musí prodiskuto­vat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia