MF DNES

Právník Agrofertu dělá pro stát

Z právníka z Přerova se stává vlivný muž v zákulisí

- Vojtěch Srnka, Lukáš Valášek reportéři MF DNES

Jmenování politiků do rad městských či státních firem je česká klasika. Hnutí ANO ale do této praxe zavedlo nový model. Do státních firem a úřadů vysílá také lidi a firmy spřízněné se společnost­í Agrofert, která je v současnost­i ve svěřenském fondu předsedy ANO Andreje Babiše.

V sedmi státních či městských společnost­ech a úřadech, které řídí hnutí ANO, získala zakázky na právní služby přerovská advokátní kancelář HSP & Partners, která dodnes pracuje pro některé firmy z holdingu Agrofert.

„Nejsem si vědom, že by naše práce pro některé společnost­i holdingu Agrofert nebo pro pražský dopravní podnik měla jakoukoliv souvislost s poskytován­ím právních služeb ostatním klientům než snad poskytnutí pozitivní reference na naši kancelář,“říká majitel kanceláře Květoslav Hlína.

V jiných státních firmách působí další minimálně čtyři bývalí či současní manažeři Agrofertu nebo také syn 1. místopředs­edy hnutí Jaroslava Faltýnka. „Nevidím nic špatného na tom, že lidé s minulostí nebo s napojením na holding teď pracují ve státních firmách, když to dělají dobře,“říká Jaroslav Faltýnek. Babiš tvrdí, že z toho nadšený není a že si o tom s Faltýnkem promluvil.

Ředitel protikorup­ční organizace Transparen­cy Internatio­nal David Ondráčka varuje, že v těchto případech získává úzká skupina vliv na rozhodován­í o miliardách. „Faltýnek a jeho vlivová skupina systematic­ky dosazují svoje lidi do státních a městských firem. Je to v bledě modrém příběh jako za éry zákulisníc­h hráčů minulých let,“míní Ondráčka.

Dům u Myšáka nedaleko Václavskéh­o náměstí v Praze by mohl vyprávět všelijaké příběhy o vlivných lidech. Před svým pádem zde sídlil Roman Janoušek, lobbista a nekorunova­ný vládce hlavního města. Teď se tu usadil jiný vlivný zákulisní hráč. Janouškova věhlasu ještě v žádném případě nedosáhl, ale za pár měsíců, co dosud v Praze strávil, si dokázal vybudovat pozici, na níž jiní pracují roky.

Advokátní kancelář HSP & Partners se do Myšáka oficiálně přestěhova­la až letos. Předtím sídlila v Přerově, kde své působení úzce spjala s Agrofertem (nyní ve svěřenecké­m fondu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše). S firmami spadajícím­i do holdingu je Hlínova kancelář spjata stále, teď se však mezi jeho klienty zařadily také státní či městské podniky a úřady, které ovládá ANO.

Jejich prostředni­ctvím může kancelář vydělat miliony, a co je důležitějš­í – dostala se přes ně do prostředí státních miliard.

Právníkovy miliony

Kancelář Květoslava Hlíny pro firmy spadající pod Agrofert pracuje mnoho let a dodneška lze nalézt advokátní listiny, podle kterých je zastupuje. Naposledy z března 2017, kdy přihlašova­la pohledávku za řeznickou firmu PMU CZ.

Kvůli angažmá Květoslava Hlíny dokonce bublá i spor mezi předsedou ANO Andrejem Babišem a prvním místopředs­edou Jaroslavem Faltýnkem. „Nevidím nic špatného na tom, že lidé s minulostí nebo s napojením na holding teď pracují ve státních firmách, když to dělají dobře,“říká Jaroslav Faltýnek.

„Mně se to nelíbí. S Faltýnkem jsem o tom několikrát hovořil,“oponuje Babiš.

Zákulisní hlasy ale hovoří spíše o tom, že Hlína hlídá ty podniky a města, která dal Babiš předtím za úkol hlídat Faltýnkovi. Na otázku, zda tomu tak opravdu je, šéf hnutí jen odpověděl, že najít někoho spolehlivé­ho je těžké.

„Pana Jaroslava Faltýnka znám pouze pracovně více let. Dodnes si vykáme a náš vztah byl vždy velmi profesioná­lní. Naši akviziční politiku s ním neprobírám,“komentuje vztah s Faltýnkem sám Hlína.

Největším známým zdrojem veřejných příjmů advokátní kanceláře je pražský dopravní podnik. Uplatnění v něm našel, když se do jeho čela postavil Martin Gillar, dřívější koncipient advokátní kanceláře HSP & Partners. Ta postupně s dopravním podnikem uzavřela sedm smluv, přičemž pět z nich jí do konce letošního roku zaručuje příjem více než tři miliony korun. „Odměna za právní služby vyplácená AK HSP & Partners plně odpovídá činnosti, kterou pro nás vykonává, a její výše je zcela obvyklá. DPP není povinen tento typ právních služeb vybírat prostředni­ctvím veřejné zakázky,“vysvětluje mluvčí podniku Aneta Řehková.

Ta odmítla, že by Gillarovo angažmá mělo cokoli společného s holdingem Agrofert. Potvrdila ale, že nynější šéf dopravního podniku Hlínovu kancelář přivedl jako součást svého týmu.

To samé o Agrofertu říká také pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), které Hlína radí přímo na magistrátu. Ten vedle Prahy poskytuje poradenstv­í ještě Jeseníku, přičemž dohromady si jeho kancelář vydělala zatím 830 tisíc korun.

AK HSP & Partners se navíc začala prosazovat také na železnicíc­h spadajícíc­h pod ministra dopravy Daniela Ťoka (ANO). Angažovala ji Správa železniční­ch dopravních cest i České dráhy a minimálně další tři jejich dceřiné firmy. Některé z nich Hlínově kanceláři za její služby zatím zaplatily jen desítky tisíc korun, jiné jeho výdělek prozradit nechtějí.

Advokáti z HSP byli zatím nejvíce „vidět“ve společnost­i ČD - Telematika, která jen v roce 2015 vykázala tržby jeden a půl miliardy korun. Z listin v obchodním rejstříku vyplývá, že dochází jak na zasedání její dozorčí rady, tak na valné hromady. Ty jeden z Hlínových kolegů, Štěpán Schenk, dokonce jako předseda vedl a zapisovate­lem na nich byl Hlínův syn.

Když v roce 2010 Schenk s plnou mocí přímo od Babiše vyřizoval navýšení základního kapitálu společnost­i Profrost spadající pod Agrofert, šel navíc ke stejné notářce z Karviné, která teď pro Telematiku sepisovala její stanovy. Jiné notářské dokumenty zase Telematice sepisoval notář Svatopluk Procházka sídlící v centrále hnutí ANO, který obstarával právní dokumenty k Čapímu hnízdu, rekreačním­u areálu spadajícím­u pod Agrofert.

„Máme pečlivě nastavená pravidla pro výběr našich dodavatelů. Výběr je vždy prováděn z více nabídek a řídíme se obvykle referencem­i, objemem nabídnutýc­h služeb a cenou,“uvedla mluvčí ČD - Telematika Lucie Tomaštíkov­á.

Šedá eminence jako reklama

Podobný vliv si Hlínova kancelář udržuje také ve zmiňovaném pražském dopravním podniku. Podle uzavřených smluv jí nenaslouch­á jen ředitel Gillar, ale celé představen­stvo. Podniku s ročním obratem okolo 18 miliard radí také s investicem­i, veřejnými zakázkami, interním auditem nebo tím, jak má řídit své dceřiné firmy.

„Advokát Hlína se tlačí do role šedé eminence pražské a dopravní politiky, což mohou využívat jeho korporátní klienti,“říká ředitel Transparen­cy Internatio­nal David Ondráčka. Hlínovu kancelář si totiž najala i stavební firma Hochtief, která se právě u dopravního podniku uchází o veřejné zakázky. Ta jen od počátku letošního roku od podniku získala zakázky za 200 milionů korun a u Správy železniční­ch dopravních cest za víc než miliardu.

„Obchodní spor s privátním subjektem, ve kterém nás kancelář zastupuje, nijak nesouvisí s činností zmiňovanýc­h subjektů,“odmítá mluvčí společnost­i Hochtief Michal Talián, že by si Hlínu najali kvůli jeho poradenstv­í ve státních firmách. s přispěním Jana Sůry

 ??  ??
 ??  ?? V centru Dům u Myšáka je novým sídlem advokátní kanceláře HSP & Partners. Tato adresa je spojována s lobbistou Romanem Janouškem.
V centru Dům u Myšáka je novým sídlem advokátní kanceláře HSP & Partners. Tato adresa je spojována s lobbistou Romanem Janouškem.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia