MF DNES

Holding: zásobárna prověřenýc­h kádrů

- — Vojtěch Srnka

Jeden nešvar českou politiku nikdy neopustil. Snaha stran prosazovat své lidi do státních firem. Důvody je k tomu vedou různé – přehled o tom, co se ve firmách děje, i trafiky pro staré kamarády. Často však strany narážejí na to, že na některé posty potřebují prověřené lidi, odborníky. A ti zkrátka nejsou.

Hnutí ANO při řešení tohoto problému stále častěji využívá firmu Agrofert a její prověřené kádry. Advokátní kancelář Květoslava Hlíny tak není zdaleka jediným takovým příkladem. Jako první se ostatně dostal pod palbu kritiky syn prvního místopředs­edy hnutí Jaroslava Faltýnka – Jiří.

V Brně, které ANO ovládlo, se totiž stal místopředs­edou představen­stva městské firmy Teplárny Brno. „Nemám s tím nic společného. Pomáhal zakládat brněnskou organizaci, tak si ho asi Vokřál vybral,“říká dnes Jaroslav Faltýnek. Svého šéfa Andreje Babiše nicméně naštval natolik, že slíbil situaci vyřešit.

Faltýnek junior pak sice skončil v představen­stvu firmy, obratem se ale stal předsedou její dozorčí rady a později také předsedou výboru pro audit. Za obě funkce si od prosince 2014 až doteď vydělal zhruba 650 tisíc korun.

„Zabýváme se interním auditem. V zásadě nyní i trochu suplujeme funkci interního auditora, kterého teplárny nyní nemají. Mám desetileto­u praxi v auditorské firmě a rozumím tomu. Přijde mi nesprávné kritizovat někoho jen na základě jména,“řekl MF DNES Jiří Faltýnek, který také dělá poslanecké­ho asistenta Rostislava Vyzuly (ANO).

Ještě aktivněji si v tomto směru počíná hnutí v Praze. V představen­stvu Pražské strojírny se totiž v únoru objevil člen ANO z Havířova Robert Masarovič, někdejší manažer firmy AGF Food Logistics, která spadá pod Agrofert. Masarovič dokonce dceřinou firmu pražského dopravního podniku chvíli vedl poté, co kvůli údajnému nehospodár­nému nakládání s firemním majetkem „letěl“předchozí ředitel Vladimír Říha.

Hoši z Moravy

Aby těch lidí z Moravy v pražských městských firmách nebylo málo – do představen­stva společnost­í Pražská plynárensk­á a Pražská energetika nastoupil také Pavel Pustějovsk­ý z Valašského Meziříčí. Ten působí jako jeden z ředitelů Babišovy chemičky Deza a zároveň generální manažer celého hnutí.

„Je považován za jednoho z největších odborníků na energetiku, takže jeho účast v těchto firmách je více než opodstatně­ná. Spíše bych řekla, že můžeme být rádi, že tam je,“vysvětluje primátorka Adriana Krnáčová jeho angažmá.

Asi nejlépe si však z bývalých či současných manažérů Agrofertu vede Milan Feranec, který zakotvil na ministerst­vu dopravy, v Českých drahách a dvojici jejich dceřiných firem. Z pozice olomouckéh­o zastupitel­e působí také ve firmě Technické služby města Olomouc.

Hnutí ANO vypomáhá i jeden z nejvyšších manažerů Agrofertu Jiří Haspeklo, zastupitel ve Středočesk­ém kraji. Ten sedí v dozorčí radě nemocnice v Mladé Boleslavi. Podobně člen dozorčí rady společnost­i Agrotec Miroslav Nauč působí v městské firmě Pražská vodohospod­ářská společnost.

 ??  ?? Milač Feračec opedseda dozo1čí 1ady fi1el ČeskÉ d1áhy, ČD - Telelatika, člem dozo1čí 1ady fi1ly ČD - Imfo1lačmí systÉly a člem opedstavem­stva TechmickÉ služby Ololouc
Milač Feračec opedseda dozo1čí 1ady fi1el ČeskÉ d1áhy, ČD - Telelatika, člem dozo1čí 1ady fi1ly ČD - Imfo1lačmí systÉly a člem opedstavem­stva TechmickÉ služby Ololouc
 ??  ?? člem opedstavem­stva fi1el P1ažská eme1fetika a P1ažská olymá1emsk­á Pavel Pustějovsk­ý
člem opedstavem­stva fi1el P1ažská eme1fetika a P1ažská olymá1emsk­á Pavel Pustějovsk­ý
 ??  ?? Jiří Faltýček opedseda dozo1čí 1ady fi1ly Teolá1my A1mo
Jiří Faltýček opedseda dozo1čí 1ady fi1ly Teolá1my A1mo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia