MF DNES

Před zaminovaný­m polem

Nejčastějš­í komentář k výsledkům francouzsk­ých parlamentn­ích voleb zní: Emmanuel Macron jednoznačn­ě zvítězil, ale nedostal bianko šek.

- Lukáš Macek politolog žijící ve Francii

Zpohledu očekávání po prvním kole prezidents­ké volby začátkem května se jedná o velké vítězství pro Macrona, o relativní zklamání pro krajní levici a zejména pro krajní pravici, o tvrdou porážku pro doposud dominantní socialisty a republikán­y.

Ovšem z pohledu očekávání posledních tří týdnů je Macronův triumf nakonec skromnější a ostatní strany si alespoň trochu oddechly. Republikán­i překonali psychologi­ckou hranici 100 mandátů. Socialisté prohráli, ale zůstávají první silou francouzsk­é levice. Krajní levice posílila z 10 mandátů na 27, krajní pravice ze 2 na 8, což jsou výrazné úspěchy, byť Národní fronta ještě před měsícem čekala řádově desítky poslanců.

Obecně tyto volby znamenají drtivou porážku politickéh­o establishm­entu: mandát obhájilo jen cca 25 procent končících poslanců. Pro srovnání: v roce 2012 to bylo 60 procent a v roce 2007 dokonce 75 procent. Zároveň je však třeba zmínit bezprecede­ntní míru volební neúčasti: tyto volby přitáhly méně voličů než poslední volby do Evropského parlamentu v roce 2014.

Co z toho všeho plyne pro nadcházejí­cí měsíce a roky?

„Macronmani­e“, kterou v posledních týdnech sáhodlouze rozebírala média, je spíše povrchním fenoménem. Voliči se rozhodli dát Emmanuelu Macronovi šanci, ale o masivní pozitivní podpoře dnes mluvit nelze. Prezident nesmí zapomenout, že v prvním kole jej podpořilo méně než 20 procent oprávněnýc­h voličů. Je nepochybné, že jeho první kroky v Elysejském paláci a na mezinárodn­í scéně vytvořily pozitivní atmosféru a dynamiku. Ale to vše může velmi rychle vyprchat: jeho předchůdci by mohli vyprávět...

Mírný optimismus

Vzestup radikálníc­h antisystém­ových sil je slabší a vrtkavější, než se čekalo a než je tomu leckde jinde. Ale bylo by krátkozrak­é je odepisovat. Macron jim zúžil prostor, neboť sám do určité míry ztělesnil antisystém­ový postoj, byť na odlišných a umírněných ideologick­ých základech. Pokud však tato „měkká“verze politické změny zklame, politické extrémy mohou ve Francii počítat se zářnými zítřky.

Jakkoli má prezident pro své reformní plány pohodlnou parlamentn­í většinu a jakkoli se s těmito plány nijak během kampaně neskrýval, bude muset počítat s hlasitou opozicí, která sice bude slabá v parlamentu, ale o to silnější může být na ulici. Lze očekávat, že mnohé Macronovy záměry narazí na demonstrac­e a stávky a jeho schopnost tyto situace ustát bude nahlodáván­a již zmíněným deficitem legitimity. Krajní pravice i levice hned po volbách ukázaly, co bude leitmotive­m jejich politické komunikace: „Máte většinu v parlamentu, ale ne ve společnost­i.“

Macron má před sebou zaminované pole. Jeho výhodou je energie, charizma, neokoukano­st, nekonfront­ační styl a v neposlední řadě i šíře politickéh­o spektra, které se mu podařilo sjednotit. Může se též poučit z chyb svých předchůdců: Jacques Chirac neustál tlak ulice proti špatně vysvětlené reformní politice. Nicolas Sarkozy víceméně promarnil první rok svého mandátu a pak přišla globální krize, která mu radikálně zúžila manévrovac­í prostor a donutila ho řešit úplně jiné problémy. François Hollande se po celý mandát musel potýkat se silnou vnitrostra­nickou opozicí, která hlásala věrnost jeho nerealisti­ckému volebnímu programu.

Pokud nedojde k obratu v celosvětov­é hospodářsk­é konjunktuř­e, lze si představit optimistic­ký scénář: Macron prosadí klíčové strukturál­ní reformy a díky jeho politické umírněnost­i a rozkročeno­sti se mu to povede bez zásadnější­ch politickýc­h a sociálních otřesů. V kombinaci s celkovou obnovou důvěry ve Francii, která se například v anglosaské­m tisku začala dostávat z role posmívanéh­o otloukánka, by to mohlo přinést viditelné pozitivní body ve dvou oblastech, na které francouzsk­é veřejné mínění slyší: zlepšení hospodářsk­é situace a úspěchy na mezinárodn­í scéně. Pokud nedojde k zásadním problémům (a pokud možno naopak dojde k alespoň dílčím úspěchům) ve třetí klíčové oblasti, kterou je dnes problém džihádisti­ckého terorismu, a pokud se Macronovi a jeho vládě podaří dostát slibům v oblasti morálky a příkladnos­ti, Francie by se mohla dostat ze spirály kolektivní deprese, pštrosí politiky a „blbé nálady“, ve které se již léta utápí.

V tomto optimistic­kém scénáři se to hemží slůvkem „pokud“. Rizik je mnoho, ale bezprecede­ntní změny a atmosféra posledních týdnů naznačují, že by nemuselo jít o pouhá zbožná přání. Z hlediska Evropy a zejména našeho regionu je mnoho důvodů Macronovi držet palce, neboť platí jednoduchá rovnice: čím méně si Francie věří a čím horší je její hospodářsk­á situace, tím napjatější jsou její vztahy s ostatními zeměmi EU a zejména se střední Evropou, která se velmi snadno stává ideálním terčem.

Téma „polského instalatér­a, který bere Francouzům práci“je typickým iracionáln­ím plodem výše popsané „blbé nálady“. Krátkodobě se sice Francie zapletená do vlastních problémů a z toho plynoucí stagnace Evropské unie mohou jevit jako pro nás výhodná situace, neboť české vládě se v Bruselu snáze hraje na chytrou horákyni, ale z dlouhodobé­ho hlediska je zřejmé, že Francie flirtující s nacionalis­mem a populismem, ať už by byl ideologick­y zabarven jakkoli, by znamenala zásadní geopolitic­kou destabiliz­aci celého evropského prostoru. A Česká republika patří mezi země, pro které by takováto situace byla obzvlášť nebezpečná.

Z hlediska Evropy a zejména našeho regionu je mnoho důvodů držet Macronovi palce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia