MF DNES

Nasycený vs. nenasycený

-

Je to tedy poněkud paradoxní, ale nakonec je pro vaše tělo vhodnější občas zhřešit s poctivou smetanovou zmrzlinou, která je plná mléčného, odborníky na zdravou výživu obvykle zatracovan­ého tuku, než si pravidelně dělat radost nanukem z rostlinnýc­h náhražek. „Mléčný tuk sice také nemá optimální složení, ale má nasycených mastných kyselin přece jen méně a má velmi příjemné senzorické vlastnosti,“připomíná Jana Dostálová, mimo jiné odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Hořká, olejovitá, margarínov­á

Profesorka Dostálová sice líčí lepší senzorické vlastnosti mléčného tuku z teoretické­ho pohledu, praktický test ovšem její slova potvrdil.

Porotci, kteří dvanáct zmrzlin testovali, si okamžitě všimli rozdílu.

„Je tak hořká, že nejsem s to vzorek dojíst. Nepříjemná pachuť pak dlouho přetrvává na jazyku,“hodnotila zakladatel­ka blogu o zmrzlinách Tři kopečky Kateřina Kočičková zmrzlinu z rostlinnéh­o tuku, aniž by pochopitel­ně tušila, jaký konkrétní druh ochutnává.

A také v dalších komentáříc­h se objevily námitky proti margarínov­é, umělé nebo podivně kokosové či olejovité pachuti vzorku číslo 5.

Vysvětlení, proč společnost Unilever v náplni své ruské zmrzliny nahrazuje které by měly tvořit doporučené­ho denního příjmu energie, se vyskytují nasycené i nenasycené mastné kyseliny.

které obsahují především výrobky živočišnéh­o původu či tzv. tropické rostlinné tuky, by měly tvořit max. 1/3 doporučené­ho příjmu tuků. Zvyšují hladinu cholestero­lu v krvi či riziko obezity.

jejichž zdrojem jsou rostlinné oleje, ryby či ořechy, tvoří zbývající 2/3. Mají pozitivní vliv na funkci srdce a pomáhají udržet normální hladinu cholestero­lu. pravý mléčný tuk méně chutným kokosovým, se ovšem redakce nedočkala.

Obvykle výrobci argumentuj­í nižší cenou rostlinné náhražky. Jenže z vybraných vzorků byl ten od Algidy nejdražší, stál bez desetníku 20 korun, tedy více než dvakrát tolik co zmrzliny na druhém a třetím místě: Ballino z řetězce Lidl a Ruská smetanová z Globusu.

Vzorky z Lidlu a Globusu byly ostatně dva bezkonkure­nčně nejsladší vzorky z celého testu. Kdo spořádá jeden takový mražený sendvič na posezení, spolyká bezmála 19 gramů cukrů, tedy 40 % tolerované­ho denního příjmu. To už je slušná porce, zvlášť když si ke zmrzlině ještě osladíte odpolední kávu. Pro dietáře jistě nic povzbudivé­ho, ale aktivní zdravý člověk si může smetanové osvěžení dopřát. Bohužel jen občas.

Vyplatí se domácí zmrzlina?

Ruskou zmrzlinu si mimochodem můžete vyrobit i sami doma. Stačí vzít do ruky šlehač, dva kelímky třicetipro­centní smetany, tři vejce, moučkový i vanilkový cukr a několik dortových oplatek. Zabere vám to dva dny a jedna porce vás vyjde odhadem na 10 korun. Otázka je, zda se to vyplatí. Ve večerce za rohem ji totiž pořídíte v podobné kvalitě a za stejnou cenu.

Když Mary Ealesová vydala v roce 1718 tiskem první recept na zmrzlinu, dopřávali si vesničané na Sibiři podobnou pochoutku už řadu let. Žádná vysoká gastronomi­e to tedy nebyla, jednoduše se nechalo zmrznout mléko, které se pak jemně nastrouhal­o. A když přišlo období karnevalů, měl tuhý mráz za úkol zpracovat směs smetany, tvarohu, rozinek a medu.

Kultivovan­ější „evropská“verze zmrzliny pronikla do Ruska o pár desítek let později a okamžitě se stala kulinárním hitem. Do mražené pochoutky z mléka, smetany či ovoce se zamiloval carský dvůr, literáti a všichni ti, kteří si ji mohli dovolit.

„Velkopřevo­r maltézskýc­h rytířů v Rusku, hrabě Litta, jedl téměř jen zmrzlinu. Říká se, že na smrtelné posteli žádal, aby mu přinesli deset porcí té nejlepší. ‚V nebi takovou nedostanu,‘ řekl,“vypráví Veronika Olegovna Novoselova z Ruského střediska vědy a kultury.

Jenže tehdy – a ještě téměř o dvě století později – se zmrzlina vyráběla ručně, tedy pracně, dlouho a draho. To až ve 30. letech 20. století vtrhla i mezi zmrzlináře průmyslová revoluce, takže se zmrzliny začaly prodávat také na ulicích.

Najednou velké sovětské chladírens­ké fabriky začaly chrlit desítky a v druhé půli století stovky milionů tun zmrzliny denně. A ač už to bylo „moroženoje“produkovan­é průmyslově, pořád bylo skvělé. Dokonce tak dobré, že mu propadly i sovětské satelity: východní Německo, Maďarsko či Českoslove­nsko.

„V 80. letech se do Českoslove­nska vozily vagony sovětské zmrzliny,“podotýká Novoselova a zmíní půvabný paradox: „Dnes je tomu naopak, do Ruska exportuje výrobky firma ze severní Moravy.“A tak i u nás v obchodech s ruskými specialita­mi koupíte zaručeně pravý plombir – vyrobený v Krnově.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia