MF DNES

Zákaz a tresty umlčují hudbu v ulicích

Pražští stážníci řešili za rok platnosti vyhlášky omezující pouliční umělce 427 přestupků

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

dovoleno hrát na bicí a etnické nástroje, dudy, dechové instrument­y vydávající vysoké tóny, jako jsou pikoly nebo hoboje. Na žesťové nástroje by se zase měla používat tlumítka.

„Kvůli stávající vyhlášce nemůže v Praze hrát osmdesát procent buskerů,“říká Gregar, jenž byl organizáto­rem petice za zmírnění vyhlášky. Desítky kapel, které dříve hrávaly venku a následně vešly ve známost na klubové scéně, se podle stávajícíc­h pravidel nemohou na ulice vrátit.

Jako vhodné řešení navrhuje takzvané hudební zóny, z nichž každá by byla vedená pro určitý typ hraní. Kupříkladu u Lennonovy zdi by hrály akusticky jen kytary a komorní nástroje, na rušné křižovatce můžete mít zesilovač nebo saxofon.

Pokud by se podle Prahy 1 měla měnit pravidla, tak podle mnichovské­ho modelu. Tamější praxi starosta jedničky Lomecký navrhuje v Praze zavést už léta. Mnichovská pravidla stanovují mimo jiné maximální počet hudebníků zvlášť pro dopoledne a zvlášť pro odpoledne. Pokud chce někdo hrát, musí si vyřídit povolenku, za niž se platí.

Bubliny jsou velký problém

Hlavní město zatím o žádném zmírňování nebo přetváření předpisů pro pouliční umění neuvažuje. „Současná pravidla efektivně vyřešila stížnosti na jednolitou a hlasitou hudbu. Nenalhávám­e si sice, že buskeři přebíhají kvůli hraní mezi břehy, ale třeba přejdou jen do jiné ulice. Minimálně to stačí, aby hluk netrápil rezidenty a pracující,“tvrdí magistrátn­í radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalic­e/KDU-ČSL). Větší problém jsou podle něj pouliční umělci, kteří dělají v ulicích velké bubliny.

Často totiž po jejich vystoupení zůstávají na chodnících kluzké kaluže jarové vody. Město už má hlášeny dva případy, kdy lidé na kalužích uklouzli a poranili se. Podle Wolfa by to však vyhláška neměla už více řešit a jde spíš o věc městské policie, jak bude vůči „bublinářům“důsledná.

Než vešla v březnu loňského roku v platnost magistrátn­í vyhláška, neexistova­la v Praze žádná pravidla pro pouliční umění. Na to si dlouhodobě stěžovala Praha 1, která evidovala desítky stížností lidí na hluk.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Hudba pod Hradem Nejvíce problémů s hudebníky a dalšími umělci v ulicích měla Praha 1. Strážníci tam řešili během uplynulého roku 309 případů. Vyhlášku si městská část pochvaluje. „Počet stížností se dramaticky snížil,“říká starosta jedničky Oldřich...
Foto: Yan Renelt, MAFRA Hudba pod Hradem Nejvíce problémů s hudebníky a dalšími umělci v ulicích měla Praha 1. Strážníci tam řešili během uplynulého roku 309 případů. Vyhlášku si městská část pochvaluje. „Počet stížností se dramaticky snížil,“říká starosta jedničky Oldřich...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia