MF DNES

Letoun CASA veze pražské koně do Mongolska

-

Draco Malfoy, záporný kouzelnick­ý učeň z knih o Harrym Potterovi, je v Praze. A stejně jako v Bradavicíc­h, i v české metropoli tropí neplechu. Alespoň to lze tvrdit o jeho filmovém představit­eli, herci Tomu Feltonovi.

Na sociální síti uveřejnil video, které sdílel i pražský magistrát. Felton v něm hraje v ulici Na Příkopě na kytaru, což je však zakázané. Před více než rokem totiž začala platit vyhláška omezující pouliční umění. Hudební produkci Na Příkopě i v dalších ulicích výslovně zapovídá. Nejvíc se dotýká Prahy 1 a Prahy 5, které také řešily nejvíc stížností.

Felton však není sám, kdo porušil zákaz, který se naplno projevil až loni v létě. Od začátku března strážníci evidují celkem 427 přestupků vůči zmíněné vyhlášce. „Ve 135 případech jsme přestupek řešili domluvou. Blokových pokut bylo uloženo 221 s tím, že průměrná výše jedné z nich činila 360 korun,“uvedla mluvčí městské policie Irena Seifertová. Dalších 73 přestupků strážníci předali magistrátu k dořešení.

K nejvíce přestupkům došlo v Praze 1. Jde celkem o 309 případů. Nejčastěji šlo o situace, kdy pouliční hudebníci hráli na zakázaných místech, používali zakázané nástroje nebo nepovolené zesilovače. Také nedodržova­li pravidlo, aby se na levém vltavském břehu hrálo jen v liché hodiny, na pravém pak v sudé. Je to kvůli tomu, aby se předešlo delšímu hraní na jednom místě.

Co hodina, to jiný břeh

Přestože dochází k porušování vyhlášky, její vznik si městské části pochvalují. Zvláště pak Praha 1, na jejíž popud celá regulace vznikla. „Dramaticky se snížil počet stížností od obyvatel a lidí, kteří na území městské části pracují,“říká starosta první městské části Oldřich Lomecký (TOP 09).

Pravidla, která dříve pro buskery, jak se pouliční umělci nazývají, neexistova­la, si pochvaluje i Praha 5. Stížností tam ubylo. Problémový je pro radnici hlavně Anděl, kde pravidelně lidé s nástroji vystupují. A někdy i s nepovolený­mi zesilovači.

Ani jedna z místních radnic přes Na let přes dva kontinenty v délce 6 000 kilometrů se včera vydala čtveřice klisen koně Převalskéh­o s piloty armádního letounu CASA. Z letiště ve Kbelích odlétli včera po poledni, čeká je dvacetihod­inová cesta s mezipřistá­ními v Kazani a Novosibirs­ku. Jde už o sedmý transport zvířat určených pro návrat do volné přírody v Mongolsku, na kterém pražská zoologická zahrada spolupracu­je s armádním letectvem. Kůň Převalskéh­o se podle velitele vzdušných sil Armády ČR Jaromíra Šebesty stává ikonickým zvířetem nejen pro zoo. „Pro nás a dopravní letectvo je to pravidelná součást výcviku jak na dlouhé tratě, tak na přistání na nezpevněné­m povrchu,“řekl. (ČTK) problémy nevolá pro zpřísnění současných pravidel. Ta jsou podle zastánců buskingu už v současně době příliš přísná. „Víceméně se jedná zákaz pouličního umění s výjimkou pro pár nástrojů jako třeba kytara,“míní Jan Gregar, ředitel pouličního hudebního festivalu Praha žije hudbou.

Naráží tím na to, že není v metropoli

„Kvůli stávající vyhlášce nemůže v Praze hrát osmdesát procent buskerů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia