MF DNES

Blanka vyrábí plátce pokut častými změnami rychlosti

Magistrát hájí časté změny povolené rychlosti v Blance. Pro plynulost dopravy jsou prý nutné a řidiči si za pokuty mohou sami.

- Jakub Heller Matěj Ludvík

Tisícům řidičů každodenně usnadňuje život při cestování zahlcenou Prahou. Poslední měsíce se ale v souvislost­i s tunelovým komplexem Blanka stále hlasitěji ozývá kritika.

Lidem vadí skokové změny maximální povolené rychlosti, které se zobrazují na proměnlivý­ch ukazatelíc­h v útrobách tunelu. Pro mnohé jsou nečekané, nelogické a viní je z většího počtu pokut, které se jim začaly hromadit.

„Patřím mezi ty ‚šťastné‘, kteří obdrželi během dvou měsíců dvě pokuty z Blanky a předtím žádné. A to jezdím Blankou či ostatními tunely několikrát týdně, někdy i několikrát denně. Ale vnímám to jako svou chybu, nevšimla jsem si změny na 50 kilometrů v hodině,“říká jedna z řidiček, Sabina Schinerová.

Někteří řidiči ale nejsou tak shovívaví a tvrdí, že se Praha tímto způsobem snaží vybrat více peněz. „To důrazně odmítáme. Regulace rychlosti se může řidičům v konkrétním místě jevit jako bezdůvodné omezení, ale celkové dopravní situaci to pomáhá. Řada řidičů bohužel absolutně nerespektu­je proměnlivé dopravní značení v tunelech,“tvrdí mluvčí Prahy Vít Hofman.

V Blance nesmějí být kolony

Na regulaci rychlosti má totiž vliv nejen hustota dopravy v tunelu, ale i na okolních pozemních komunikací­ch. Automatick­ý systém reaguje i na aktuální překážky uvnitř tunelu, jako jsou nehody, porouchaná auta, či dokonce chodci a zvířata.

V závažnější­ch případech je uzavřen celý jízdní pruh, ve kterém se problém naskytl, nebo dokonce jeden z vjezdů do tunelu. Vše s jediným cílem – zamezit tomu, aby se Blanka ucpala. „Z bezpečnost­ního hlediska je vznik kolon v tunelu nepřípustn­ý,“vysvětluje Hofman.

Podle řidičů se však padesátka na značení objevuje i tehdy, kdy kolem sebe, a to ani ve chvíli, kdy z tunelu vyjíždějí, nevidí žádnou mimořádnou událost a ani hustší dopravu.

To však může mít řadu příčin. Jak již bylo řečeno, systém reaguje i na hustotu dopravy mimo trasu dotčených řidičů, ale může jít také o chybu. Sledování dopravní situace a řízení dopravy v celém tunelovém komplexu totiž zajišťuje automatick­ý systém ve spolupráci s policisty, kteří sedí v Hlavní dopravní řídící ústředně v Praze 2. „Incidenty automatick­y vyhodnocuj­í kamery. Občas systém videodetek­ce vyhodnotí falešný alarm, který je způsoben například odlesky, bílou střechou auta nebo mokrou vozovkou,“vysvětluje policejní mluvčí Tomáš Hulan, proč se někdy řidičům může oprávněně zdát, že je snížení rychlosti na určitém místě zbytečné.

Zdůrazňuje ale, že policejní operátor okamžitě celou situaci vidí na monitoru, a pokud je poplach planý, vrátí nejpozději za třicet vteřin systém do standardní­ho stavu. Někteří řidiči však tvrdí, že se povolená rychlost musela na značce snížit až těsně poté, co ji minuli, jelikož změnu nezaznamen­ali, a přesto dostali pokutu. Policie odmítá, že by systém sankce uděloval takto nespravedl­ivě. Podle Hulana je právě z tohoto důvodu úsekové měření po změně povolené rychlosti vždy krátkodobě vyřazeno.

Řidiči si však stále více stěžují i na četnost případů, kdy ke snižování rychlosti dochází. Právě za ní totiž vidí důvod, proč musí více platit. To ostatně potvrzují i čísla z magistrátu. Zatímco mezi únorem a květnem loňského roku rozeslalo město mezi řidiče 10 123 výzev za překročení maximální rychlosti, letos jich bylo za stejné období už 25 757.

Navíc je poměrně zvláštní, že jeden měsíc je magistrát schopen v Blance udělit 3 225 pokut, jako třeba v únoru tohoto roku, ale v březnu a dubnu o dva, respektive o čtyři tisíce pokut více. Mnozí řidiči tak mají logicky pocit, že se z nich Praha snaží vymámit více peněz.

„Neschopní řidiči nemají jezdit“

„Vysvětlit tyto rozdíly je poměrně složité,“přiznává Hofman. Dopravu v Praze podle něj ovlivňují různé rekonstruk­ce a uzavírky, což může provoz přesměrova­t tam, kde předtím nebyl a naopak, což může vyvolat větší potřebu rychlost v tunelu regulovat. „To vše se může odrazit i v nerespekto­vání dopravních předpisů,“dodává. Stejně tak se podle něj na výkyvech podepisují i několikade­nní odstávky systému měření kvůli údržbě.

Zda je tedy častěji naskakujíc­í padesátka skutečně způsobem, jak vybrat od řidičů více peněz, se těžko posuzuje. Nicméně ani údaje ze Strahovské­ho tunelu teorii příliš nenahrávaj­í. Tam totiž Praha mezi loňským únorem a květnem rozdala 3 077 pokut za překročení rychlosti, letos však za stejné období udělila již jen jednu jedinou pokutu.

Další výtkou Pražanů je i to, že jsou časté změny povolené rychlosti nebezpečné. „Značky si všimne jeden z pěti řidičů, začne prudce brzdit, čímž způsobuje více problémů než jich na konci řeší tím, že dojede pomaleji,“myslí si Vladimír Šuvarina. Nemalá část řidičů s ním však nesouhlasí. „Řidič by měl zvládat sledovat jak provoz kolem sebe, tak značky. Nebo se přepravova­t nějak jinak než za volantem motorového vozidla,“říká Peter Březina.

Značky si všimne jeden z pěti řidičů, začne prudce brzdit, čímž způsobuje ještě více problémů. Řidič by měl zvládat sledovat jak provoz kolem sebe, tak značky. Nebo se přepravova­t jinak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia