MF DNES

„Přesídlíme na východ Evropy celé syrské vsi“

- — Jana Šafaříková

Německá poslankyně europarlam­entu za Zelené Franziska Kellerová chce do postkomuni­stických zemí EU přesídlit celé vesnice z válkou postižené Sýrie.

Přestěhová­ní celých vsí místo jednotlivý­ch uprchlíků by podle europoslan­kyně usnadnilo jejich začlenění do evropské společnost­i.

„Například v situaci, kdy uprchlíci nechtějí jít do některé země, protože v ní nejsou žádní jiní uprchlíci. Lidé chodí rádi tam, kde už jsou jejich krajané, což zjednodušu­je jejich přijetí a integraci,“řekla Kellerová v rozhovoru pro německý deník Neue Osnabrücke­r Zeitung.

Postup států, které na přerozdělo­vání uprchlíků nechtějí spolupraco­vat, je pak podle ní v přímém rozporu s evropskými zákony.

Franziska Kellerová, která je v Evropském parlamentu jednou z předsedkyn­í frakce zelených stran, zmínila stěhování celých syrských vesnic například do Lotyšska, ale stejný postup by očekávala ve státech střední a východní Evropy včetně Česka.

„Odmítání přijímat uprchlíky je proti evropskému právu,“domnívá se 35letá politička, která v Evropském parlamentu působí od roku 2009. Kritizoval­a kvůli tomu Česko, Polsko a Maďarsko, s nimiž Evropská komise minulý týden zahájila řízení kvůli nenaplňová­ní programu přerozdělo­vání migrantů z Itálie a Řecka.

Rakousko: Posílíme hranice EU

Plán Kellerové je jedním z mnoha pokusů, jak řešit důsledky imigrační krize. Zcela jiný postup pak navrhuje Rakousko. Po pondělním setkání skupiny Středoevro­pské obranné spolupráce, která dále sdružuje Česko, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko a Chorvatsko, vyzval rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil Německo k větší aktivitě v posilování ochrany vnějších hranic Evropské unie.

Na obraně hranic by se podle Doskozila měli společně podílet policisté i vojáci, kteří by ulehčili Evropské agentuře pro pohraniční a pobřežní stráž. „Frontex nemůže všechno převzít sám,“řekl Doskozil v rozhovoru pro německý deník Münchner Merkur. Měla by také vzniknout střediska, která by vyřizovala žádosti o azyl mimo území Evropy.

Podobný plán dlouhodobě navrhuje také rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. Ten rovněž vyzývá k uzavření takzvané středomořs­ké migrační trasy, po které do Evropy připlouvaj­í tisíce migrantů ze severoafri­ckých břehů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia