MF DNES

Švédsko: jak se staly ze stovek radikálů tisíce

To, co švédské úřady držely „pod pokličkou“, nyní naplno řekl šéf rozvědky. Islámský extremismu­s zažívá rozmach, jaký země nepamatuje. Proč?

-

Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Obavám z aktivit islamistic­kých radikálů, které zesílil před dvěma měsíci útok atentátník­a s nákladním vozem v obchodní zóně v centru Stockholmu, dal nyní další rozměr rozhovor agentury TT s Andersem Thornberge­m, šéfem švédské rozvědky (SÄPO). Ten mimo jiné řekl, že ještě v roce 2010 bylo v zemi zhruba 200 islámských radikálů – a dnes už jich jsou tisíce.

„Nic takového jsme v naší zemi ještě nezažili,“dodal Thornberg. „Ale taková je dnes ‚nová normalita‘. Rozmach islámského extremismu je pro společnost skutečnou historicko­u výzvou.“

Novým jevem podle Thornberga je i to, že nárůst počtu extremistů ve Švédsku je způsoben propagando­u hnutí Islámský stát. „Byli jsme zvyklí, že tu existuje několik navzájem oddělených rizikových skupin. Byli tu radikálové ze severní Afriky, z Blízkého východu či ze Somálska, ale tyhle skupiny na sebe nebyly nijak napojeny. Islámskému státu se na dálku podařilo vnuknout těmto lidem podobné myšlenky,“upozornil šéf rozvědky s tím, že radikálové jsou soustředěn­i hlavně ve velkých městech – Stockholmu, Göteborgu, Malmö a Örebro.

Podle údajů SÄPO v zemi rovněž prudce vzrostlo množství upozornění na možný útok, která nahlásí občané. Jejich počet se letos zvýšil z loňských 2 000 hlášení měsíčně na zhruba šest tisíc měsíčně.

Ostražitos­t Švédů, kteří předtím prosluli jako jedni z nejvstřícn­ějších vůči imigraci a tolerancí vůči jiným kulturám, není nijak nepochopit­elná. Vyděsil je nejen útok z dubna, kdy 39letý Uzbek pracující na stavbě vjel ve Stockholmu náklaďákem na pěší zónu a zabil pět lidí (dalších 15 jich bylo zraněno). Šokoval je i červnový incident ve Francii. Při něm rodák z Alžírska, který dlouhou dobu žil ve Švédsku a vystudoval tam žurnalisti­ku, napadl před pařížskou katedrálou Notre-Dame kladivem policistu s výkřikem: „To je za Sýrii“. Pro švédskou rozvědku je znepokojiv­ým signálem i to, že muž se zradikaliz­oval během pouhých devíti měsíců.

Strach i v nejbezpečn­ější zemi

Varující jsou pro Švédy i odhady o zapojení švédských občanů do válek v Sýrii a Iráku na straně Islámského státu a dalších radikálníc­h skupin. Odjelo tam bojovat nejméně 300 lidí. Do země se pak vrátilo zhruba 140 z nich.

„Mnoho z těchto mladých lidí prošlo teroristic­kým výcvikem, naučilo se nejen zacházet se zbraněmi, ale osvojilo si i další techniky zabíjení lidí ve velkém. K teroristic­kému útoku se přitom mohou rozhodnout prakticky ze dne na den,“citoval v souvislost­i s touto hrozbou švédský rozhlas Anu Schustrand­ovou, koordináto­rku odpovídají­cí ve městě Lund za boj s násilným extremisme­m.

Obavy z dalších teroristic­kých útoků rozhodně ovládly celou Skandinávi­i. Velký ohlas měl nedávno krok, ke kterému sáhla finská vláda. Ta s odvoláním na „znepokojiv­é“informace svých tajných služeb o islámských extremiste­ch zvýšila v celé zemi stupeň ohrožení teroristic­kým útokem ze stupně „nízký“na „zvýšený“.

Stalo se to jen pár týdnů poté, co bylo Finsko oceněno ve statistice Světového ekonomické­ho fóra jako nejbezpečn­ější země světa.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Švédské procitnutí Dubnový útok, při němž islamista najel náklaďákem ve Stockholmu do lidí, si vyžádal pět obětí a 15 zraněných.
Foto: Profimedia.cz Švédské procitnutí Dubnový útok, při němž islamista najel náklaďákem ve Stockholmu do lidí, si vyžádal pět obětí a 15 zraněných.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia