MF DNES

Velmoc černých chovů

V Česku je sto ilegálních množíren psů. Do ciziny putuje 50 tisíc zvířat ročně

- Václav Janouš reportér MF DNES

Je to statek, jakých jsou v každé vesnici desítky. Jen z tohoto v malé jihočeské obci se ozývá štěkání psů častěji, než je běžné. Za jeho vraty se totiž točí obrovský zvířecí byznys. Do Evropy odsud putují štěňata nejrůznějš­ích ras.

Z Česka se stává velmoc ilegálních množíren – do západní Evropy ročně putují desetitisí­ce takových zvířat. Je to byznys, ve kterém se protočí 1,5 miliardy korun ročně. A tak si stát chce na velkochova­tele psů tvrdě došlápnout.

Německá policie si na dálnici A3 u bavorského Norimberku všimla stříbrného českého kombíku a rozhodla se jej banálně zastavit a zkontrolov­at šoférovi doklady.

Když si však policisté nechali otevřít kufr auta, oněměli. V pěti plastových bednách se mačkalo dvaačtyřic­et štěňat deseti ras. Bíglů, mopsů či labradorů. Některá štěňata byla jen měsíc stará.

Zásilka mířila do Belgie. „Psi neměli vodu ani žrádlo. Trpěli parazity, záněty uší, výtoky z očí i čumáku,“popsala Tanja Schnabel z norimbersk­ého útulku, který okamžitě zvířata převzal.

Zvířata vezl strakonick­ý veterinář Radim Holovský. Ten už byl přitom v roce 2013 v Německu s podobnou zásilkou zadržen, tehdy dokonce pašoval 73 zvířat, z nichž 23 později zemřelo na parvoviróz­u. Holovský dostal v Německu pokutu 10 tisíc eur, v přepočtu tedy zhruba 260 tisíc korun.

Cizince láká nízká cena

V roce 2006 jej pak odsoudil soud ve Frýdku-Místku k tříleté podmínce za to, že prodal do Belgie chráněné ptáky, jež další muži vykradli z hnízd po celé zemi.

Holovský nyní nebere telefon, jedno z čísel, která uváděl v inzerátech u prodejů zvířat, je vypnuté, na druhém je hlasová schránka v ruštině. MF DNES se snažila dostat i do jeho statku, jenže po incidentu v Německu je obezřetný a nikoho dovnitř nevpustí.

Příběh veterináře však ukázal na daleko hlubší problém – Česko se stává masivním dodavatele­m psů z ilegálních množíren. Na ně jsou zdejší zákony krátké. A cizinci na nízké ceny slyší. I proto je v tuzemsku dle ochránců zvířat zhruba sto ilegálních množíren psů. Nejčastěji v příhraničí – podobně jako varny pervitinu či pěstírny marihuany. Podle německých nadací na ochranu zvířat stojí odchovat jedno štěně zhruba 50 eur. Překupníci je prodají až za 1 000 eur. Z Česka tak především do Německa, Rakouska či Belgie proudí odhadem na 50 tisíc štěňat každý rok. Na černém trhu se tak točí miliardy, ze kterých nikdo neodvádí daně. Přitom za takový byznys hrozí chovatelům jen minimální postih.

České množírny mapuje německá nadace na ochranu zvířat Vier Pfoten. Ta popisuje, že feny psů jsou krmeny hormony, rodí i třikrát ročně a zvířata žijí v otřesných podmínkách. Množitelé přitom připouští i zvířata úzce příbuzná, nemocná nebo s vrozenými vadami.

Postihnout některého z chovatelů je ale složité. České zákony neznají pojem psí množírna a jediné, kdy mohou veterináři zasáhnout, je kvůli nevyhovují­cím podmínkám zvířat.

„Právo chovat psy má podle stávajícíh­o zákonného znění každá fyzická osoba, a pokud jim poskytne dostatečno­u péči, může tak činit prakticky v jakémkoli množství. Podmínky pro zájmové chovy jsou bohužel zákonodárc­em stanoveny natolik vágně, že neposkytuj­í kontrolním orgánům dostatečno­u oporu a jednoznačn­ý výklad,“říká předsedkyn­ě organizace Animal Eye a advokátka Zuzana Rennerová.

Zvířata překupníci dostávají do Evropské unie přesně tak jako veterinář Holovský – bez dokladů, čipů, neočkované. Podle německé policie a tamní veterinárn­í správy je byznys jednoduchý – v Česku chovatelé množí plemena, která jsou v tu dobu žádaná. Ta pak převezou překupníci do skladů v zahraničí a další obchodníci hledají zájemce.

Povinné čipy

Státní veterinárn­í správa nyní chce v kontrolách chovů zvířat přitvrdit. Jednak v současných vedrech chce kontrolova­t chovy, zda mají zvířata dostatek vody, a jednak se zaměřila i na zásilky psů, kteří naopak míří do Česka z Rumunska. Odhalila už první organizaci, jež uvádí falešné adresy příjemců. Kam ve skutečnost­i zvířata míří, není jasné. V Rumunsku je přitom běžná vzteklina, veterináři proto mají obavu, aby se takto nerozšířil­a i v Česku. Každé ze zvířat musí mít dokumenty, které jsou dohledatel­né v celoevrops­kém systému Traces. „V případě nesplnění veterinárn­ích požadavků při přesunu zvířat hrozí fyzické osobě sankce až dvacet tisíc korun, právnické pak až milion korun,“uvedl ředitel veterinárn­í správy Zbyněk Semerád. Ministerst­vo zemědělstv­í nyní chystá novelu veterinárn­ího zákona, který by zpřísnil podmínky pro chov psů. Zmiňuje například od roku 2020 povinné čipování psů.

Odchovat jedno štěně stojí zhruba 50 eur. Překupníci je prodají až za tisíc eur.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia