MF DNES

Spisovatel v kůži své postavy provádí po Bezdězu

-

Miloslav Lubas redaktor MF DNES

eho literární hrdina Oldřich z Chlumu, královský správce na hradu Bezděz a vyšetřovat­el hrdelních zločinů, nikdy neustoupí zlu. Neuteče z boje a nemůže být nevěrný své manželce Ludmile.

Spisovatel Vlastimil Vondruška se pro své čtenáře stává panem Oldřichem jednou do roka, kdy se na Bezdězu převtělí z romanopisc­e do průvodce v šatech rytíře z druhé poloviny třináctého století, své nejslavněj­ší postavy.

„O prohlídky Bezdězu s panem Vondruškou mají jeho fanoušci obrovský zájem,“uvádí kastelán Kamil Seidl. „Letos jsme pro ně připravili tři prohlídky v červenci. Když pan Vondruška zveřejnil na svém Facebooku den a čas, na kdy se mohou lidé na prohlídky s ním hlásit, bylo vyprodáno během dopoledne.“

Prázdninov­é prohlídky s jedním z nejslavněj­ší současných českých spisovatel­ů obohatí letní sezonu na Bezdězu v neděli 16. července. Podle Seidla se na ně objednalo přes sto osmdesát lidí.

„Nikdo další se už letos bohužel na moje prohlídky nevejde, Bezděz se nedá nafouknout,“vysvětluje Vondruška. „Kdo se na prohlídky letos nedostane, může zkusit štěstí příští rok, kdy s prováděním na hradu znovu počítám.“Vondruška spojí roli průvodce po Bezdězu s autogramiá­dou svých knih.

Vondruška nepožaduje za neobvyklou práci průvodce žádný honorář. „Říká, že prohlídky dělá pro hrad a pro své čtenáře,“dodává kastelán.

Oldřichovi z Chlumu patří na Bezdězu stálá výstava na téma Román a skutečnost. Vondruška o něm tvrdí, že je tak trochu skutečnou postavou. Oldřicha totiž vytvořil na základě historický­ch faktů. „V mých knihách se Oldřich z Chlumu chová tak, jak by člověk v jeho postavení skutečně jednal,“prohlašuje spisovatel. „Není vyloučeno, že takový člověk někdy žil.“

Oldřichovi z Chlumu věnoval Vondruška 17 knih, poslední z nich byla povídková. Vyšla na začátku roku 2013.

Vondruška píše své historické detektivky intuitivně. Když začíná psát, příběh prožívá a dlouho s jistotou neví, kdo bude vrahem. Na charakteru Oldřicha z Chlumu se podepsalo, že Vondruška nemá v oblibě drsnou americkou školu, kde se vše řeší ranou pěstí. Nevoní mu ani dvojice, v nichž je detektiv geniální a potřebuje k sobě přihlouplé­ho přihrávače. Nejbližší je mu soudce Ti z románů Roberta van Gulicka.

Detektivky považuje za pohádky pro dospělé. „V pohádkách vítězí dobro nad zlem, v detektivká­ch spravedlno­st nad zločinem,“uvádí Vondruška.

Spisovatel­e, který žije v Doksech a na Bezděz se může dívat každý den, zaměstnává v posledních letech hlavně sedmidílná Husitská epopej. Vytvořil již pět dílů: Za časů krále Václava IV., Za časů hejtmana Jana Žižky, Za časů císaře Zikmunda, Za časů bezvládí a Za časů Ladislava Pohrobka. Šestý díl ponese název Za časů Jiřího z Poděbrad.

 ??  ?? Vlastimil Vondruška provázel na Bezdězu i loni.
Vlastimil Vondruška provázel na Bezdězu i loni.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia