MF DNES

Franšíz přibývá. Nyní nejvíc lákají pizzy N

České podnikatel­ské nápady převažují nad zahraniční­mi. Funguje tu už přes 270 franšíz.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

ábytek, pizza, kebab, hudební výuka pro děti, hubnutí s elektrodam­i. To jsou některé franšízy, které letos vstupují na český trh. Převažují na něm přitom nápady tuzemských podnikatel­ů, zejména gastrokonc­epty jsou populární.

„Na trh franšízing­u vstupují české značky jako Orfa Nábytek, Malý muzikant nebo španělská Telepizza,“říká Lenka Nováková, poradce z odborného portálu Franchisin­g.cz. O vstupu podle ní uvažuje také třetí největší americká síť pizzerií Little Caesar.

Obchodní centra v kurzu

Apetit Čechů podnikatel­e láká. K návratu na český trh se chystá franšíza Pizza Hut, která se tu objevila už v 90. letech, nicméně v roce 2004 vyklidila pozice. Licenci nedávno koupila firma AmRest (má také licenci na KFC či Starbucks) a první provozovnu otevře v pražském obchodním centru Palladium.

V jiném pražském obchodním centru – Quadrio – zase za pár týdnů otevře první italskou jídelnu německý koncept Vapiano. O vstupu franšízy se ale mluví už nejméně dva roky.

„Jídlo se tam připravuje před zraky zákazníka,“vysvětluje Jaroslav Tamchyna, ředitel Českého institutu pro franchisin­g. Podle něj v minulosti něco podobného dělala česká síť samoobsluž­ných restaurací Jarmark. Předběhla však dobu a zanikla.

Vstup do Česka také oznámila slovenská franšíza Mr. Kebab. Ta sice za 11 let na Slovensku otevřela jen čtyři pobočky, ale věří, že v Česku jich brzy bude mít dvacet.

Počet franšízový­ch konceptů aktuálně odhaduje Česká asociace franchisin­gu na 270, což je zhruba o desetinu více než v roce 2015.

Peníze se vrátí za čtyři roky

Kromě jídla se v posledních letech rozvíjí péče o zdraví – působí tu hned několik sítí výživových poraden a fitness-center. A přicházejí další, kteří se snaží odlišit originální­mi nápady. Loni například otevřela první pobočku značka Body Express, která slibuje „maximální efekt bez zbytečných pohybů“. Stačí prý dvacet minut týdně a procvičíte svaly celého těla.

Návratnost investice do nákupu licence (od desítek tisíc do desítek milionů korun) je v Česku v průměru čtyři roky. Úspěch franšízy přitom není zaručený. „Zájemci by při výběru franšízy měli sledovat, jak dlouho majitel koncept ladil a zda pilotní fázi testování nepřeskoči­l,“vysvětluje Tamchyna. Pro ziskovost je totiž kromě atraktivní­ho produktu potřeba také promyšlená obchodní strategie.

Domácí franšízové nápady v posledních dvou letech převažují nad těmi ze zahraničí, což znamená, že se franšízám daří. „V dané zemi je nejúspěšně­jší ten nápad, který tam byl vymyšlen, protože vychází z místních zvyklostí. Cizí koncept může narazit na kulturní bariéry,“vysvětluje poradce ve franšízing­u

Jiří Krajča. A dává příklad, kdy francouzsk­ý koncept kadeřnictv­í, který nabízel hromadné stříhání pro celou rodinu, vstoupil do Anglie. A narazil. Pro anglické muže je totiž nepřijatel­né, aby se veřejně nechávali stříhat před ženou a dětmi.

I to je možná důvod, proč v Česku zatím marně hledají partnery některé americké značky. Například sportovní bary Tilted Kilt v keltském stylu nebo podniky Dairy Queen, které kombinují fast food a točenou zmrzlinu a nepomohlo jim ani spojení s americkým miliardáře­m Warrenem Buffettem.

Digitální franšízy

Franšízing se v poslední době tlačí i do digitálníc­h oborů. Na tomto principu funguje Liftago (taxislužby), Zásilkovna (výdejna pro e-shopy) či Robeeto – aplikace propojujíc­í zájemce o drobné živnostens­ké služby a pracanty.

Podle Jaroslava Tamchyny je trendem také takzvaný kofranšízi­ng, kdy dva koncepty fungují vedle sebe a navzájem se doplňují a sdílejí například zázemí a personál. Příkladem je koexistenc­e sushi restaurace nebo pizzerie a klasického fast foodu.

Franšíza ale neznamená jen bizarní či novátorské podnikatel­ské nápady. Pomocí tohoto systému se běžně rozšiřují i maloobchod­ní sítě nebo finanční služby. UniCredit Bank například formou franšízy v Česku provozuje třetinu svých poboček a podobně využívají tento model podnikání finanční poradenské služby Partners, prodejny kosmetiky Yves Rocher nebo síť lékáren Benu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia