MF DNES

Evropou obchází strašidlo levicového nacionalis­mu

Levice si vždy zakládala na internacio­nalismu. Mnohé pozorovate­le proto dnes překvapuje, že se evropské levicové strany v poslední době často přiklánějí k nacionalis­mu, dosud přisuzovan­ému extrémní pravici.

-

PAŘÍŽ, LONDÝN Dvě významné evropské jasně levicové strany se v poslední době zachovaly jinak, než by od nich tradiční politologo­vé očekávali. V Británii se lídr Labour Party Jeremy Corbyn jen velmi vlažně angažoval proti britskému odchodu z EU a ve Francii kandidát tvrdé levice Jean-Luc Mélenchon, který v prvním kole získal 20 procent hlasů, ve druhém kole odmítl podpořit středolevi­cového Emmanuela Macrona v duelu proti ultranacio­nalistické Národní frontě Marine Le Penové. Podle průzkumů byla pak pětina Mélanchono­vých příznivců připravena volit Le Penovou, další třetina pak do tohoto souboje raději nejít.

„Spíše než vyzdvihova­t pravicové euroskepti­ky by levičáci měli podpořit vylepšován­í Evropské unie. Pokud tak neučiní, vyústí to v rozdělenou levici a silnější pravici,“napsal k tomu komentátor německého listu Der Spiegel Michael Sauga.

A dal to do souvislost­i s historický­m dilematem marxismu, komunismu a levice – být internacio­nální, nebo národní? Připomněl, že v roce 1925 Stalin, následník Lenina v čele ruských bolševiků, změnil klíčovou doktrínu komunismu. Zatímco Lenin učil, že komunismus může nastat teprve po úspěšné celosvětov­é revoluci, Stalin nastolil

vizi úspěšného komunismu v jediné zemi.

„Tento konflikt se dnes na politické levici v západní Evropě vynořil znova. Zatímco středolevi­coví sociální demokraté jako Macron či německý Sigmar Gabriel pracují na vyladění fungování Evropské unie, aniž by o její existenci pochyboval­i, rostoucí společenst­ví radikálněj­ších levičáků prosazuje opak: návrat k národnímu státu,“napsal Der Spiegel.

Levice v úzkých: chytá se stébla?

Samotní „levičáci“však jsou v hodnocení tohoto trendu opatrnější. Vycházejí z toho, že soudě podle současné politické konstelace, v zemích EU se levicové strany nacházejí v nejhlubší krizi od konce druhé světové války. A hledají cestu ven.

„Levice byla vždy internacio­nální – v poslední době například při evropské integraci, boji s globálním oteplování­m či vstřícné politice vůči uprchlíkům,“napsal k tomu například v článku Jak oživit levici server Fair Observer, který provozuje americké levicové hnutí. Ve vztahu k Evropské unii připouští, že levicovým ideálům to až tak moc neodpovídá. „Je hodně důvodů, proč být z EU rozčarovan­ý. Není to příliš demokratic­ká instituce a podporuje ekonomicko­u politiku, jejímž výsledkem je rostoucí nerovnost mezi lidmi,“uvedl například. Speciálně se však věnuje vlivu, který má na sílící nacionalis­mus migrační krize.

„Levice, a evropská levice obzvlášť, musí reagovat na obavy místních lidí. Evropa je jiná než Amerika. Podle údajů z roku 2005 se z místa či regionu svého narození odstěhoval­o jen 22 procent Evropanů – ve srovnání s Američany, kteří tak učinili ve 32 procentech. Současná levice musí být na toto téma velice opatrná. Ideálem je politické hnutí, které kombinuje tradiční internacio­nalismus se vztahem k rodnému místu a zemi,“dodal server.

Pro komentátor­a listu Der Spiegel jsou však euroskepti­ci na levici velkým nebezpečím. „Musí si odpovědět na otázku, zda chtějí utíkat do minulosti a tak de facto posílit pravici,“tvrdí a dodává: „To se už jednou ukázalo být těžkou chybou: na konci 20. let němečtí komunisté inspirovan­í Stalinem prohlásili internacio­nalističtě­ji smýšlející sociální demokraty za své zapřisáhlé nepřátele. To uvolnilo cestu k nástupu fašismu.“

 ??  ?? Tomáš Lébr redaktor MF DNES
Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia