MF DNES

V Bruselu útočil marocký Usáma

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Teroristic­ké útoky, k nimž došlo tento týden v Bruselu a v Paříži, mají společné především jedno: že se útočníkům nepovedly. I díky tomu nezemřel nikdo kromě nich samých.

Z úterního pokusu o atentát na hlavním nádraží v Bruselu je podezřelý 36letý Maročan Usáma Z., jeho identitu potvrdila belgická prokuratur­a. Vojenská hlídka jej zastřelila poté, co způsobil menší výbuch. Krátce před devátou večer se Usáma pokusil odpálit výbušné zařízení, které ale selhalo. Ozvala se jen menší rána, po níž se Maročan rozběhl směrem k vojákům. Podle svědků křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký).

Kromě útočníka při incidentu, který prokuratur­a označila za teroristic­ký útok, nebyl nikdo další zraněn. „Vojáci reagovali velmi dobře a rychle, útočník byl hned zneškodněn,“řekl mluvčí prokuratur­y Eric Van der Sypt. Belgická policie pak v krátké době oznámila, že má situaci na nádraží plně pod kontrolou.

V zavazadle měl Usáma, který žil v nechvalně proslulé bruselské čtvrti Molenbeek, hřebíky a plynové lahve. Podle dosavadníc­h informací jednal sám. „Je jasné, že chtěl způsobit mnohem větší škodu,“uvedl Van der Sypt. Podle belgického premiéra Charlese Michela mohlo jít o „potenciáln­ě velmi nebezpečný“útok. Tajné služby se o útočníka nezajímaly, podle belgických médií se v minulosti dopustil jen drogových deliktů.

V pondělí, jen den před útokem v Bruselu, se odehrál podobný případ v Paříži. Na rušné třídě Champs Élysées 31letý Adam Djaziri, který v závěti přísahal věrnost vůdci Islámského státu, najel dodávkou do policejníh­o auta. Zemřel jen on sám, nikdo další nebyl zraněn. Během útoku měl přímo u sebe jednu pistoli, druhou pak v autě, kde se našla také automatick­á puška s množstvím nábojů, k tomu dvě plynové bomby, přenosný počítač a dva mobilní telefony. Incident se stal pouhé dva týdny poté, co jiný zradikaliz­ovaný muslim napadl kladivem policistu před pařížským chrámem Notre Dame.

Djaziri si jako sportovní střelec legálně pořídil arzenál zbraní, podle svých slov už ale jako sympatizan­t radikálníc­h salafistů dlouho pomýšlel na to, že je použije pro teroristic­ký útok. Tajné služby jej sledovaly od roku 2015.

 ?? Foto: Reuters ?? Pohotovost Vojáci hlídkují na hlavním nádraží v Bruselu.
Foto: Reuters Pohotovost Vojáci hlídkují na hlavním nádraží v Bruselu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia