MF DNES

V Maďarsku soudí mafii převaděčů za 71 vražd

- — Luboš Palata

Na „balkánské trase“se během předloňské­ho vrcholu migrační krize odehrálo mnoho tragédií, ale při žádné nezahynulo tolik lidí jako při pokusu o propašován­í více než sedmdesáti lidí v chladírens­kém voze v srpnu 2015.

Původně slovenské chladírens­ké vozidlo s mrtvými migranty, kteří se udusili během cesty přes Maďarsko, odstavili pašeráci na dálnici u rakouské pohraniční obce Parndorf. V nákladním prostoru kamionu se udusilo 59 mužů, osm žen a čtyři děti, převážně Syřané, Iráčané a Afghánci. Protože podle všech zjištěných skutečnost­í zahynuli ještě na území Maďarska, je od včerejška 11 členů převaděčsk­é skupiny souzeno v maďarském Kecskemétu. Čtyři členové bulharsko-afghánské skupiny jsou vedle organizova­ného převaděčst­ví obviněni i z vraždy, za což jim hrozí doživotní vězení.

Počet obětí převaděčsk­ého gangu mohl být ještě vyšší. Ten samý den, kdy byl objeven kamion se zadušenými desítkami migrantů, poslali do Rakouska další chladírens­ký vůz, v němž bylo 67 běženců. Ty se však podařilo u další rakouské pohraniční obce Gols dostat z chladírens­kého prostoru ještě živé.

Šéf gangu měl v Maďarsku azyl

Proces, který začal za obrovského zájmu novinářů, by mohl pomoci objasnit fungování převaděčsk­ých mafií na „balkánské trase“. Podle prokuratur­y se gangu podařilo přes Maďarsko do Rakouska propašovat na 1 200 migrantů. Afghánec, který byl podle zjištění vyšetřovat­elů hlavou gangu, měl přitom sám v Maďarsku azyl. Včera si v soudní síni stěžoval na kvalitu překladu jednání z maďarštiny do paštunštin­y, což však bylo soudem odmítnuto.

Reportéři německých rozhlasový­ch stanic NDR, DDR a německého deníku Süddeutsch­e Zeitung zveřejnili minulý týden výsledky svého pátrání, podle nichž se dalo tragédii při pašování migrantů zabránit. Podle vyšetřovac­ího spisu byla skupina pašeráků sledovaná a odposlouch­ávaná už několik týdnů před úmrtím migrantů. Rozhovory však policisté nestačili včas přeložit a vyhodnotit. Maďarská policie toto tvrzení odmítla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia