MF DNES

Arabové se pohádali, velbloudi řvali u hranic

-

Velbloudi sice přežijí v poušti bez vody, ale diplomatic­ké roztržky na témže místě jsou očividně nad jejich síly. Teď odskákali krizi kolem Kataru.

Katařané svá stáda kvůli nedostatku ploch ve své zemi chovají v sousední Saúdské Arábii. Ta ale nedávno přerušila s Katarem diplomatic­ké styky a uzavřela pouštní hranice. Stáda hladových a neklidných velbloudů vracejícíc­h se domů se u nich na několik dní nahromadil­a.

Katarské ministerst­vo životního prostředí teď oznámilo, že do země se ze Saúdské Arábie už vrátilo na 25 000 velbloudů a ovcí.

„Konečně mám své velbloudy zpět. Týden je nechali čekat, zvířata hladověla, samci se prali, jsou zubožení,“řekl jeden z majitelů velbloudů, kteří čekali u hraničního přechodu na svá stáda.

Návrat velbloudů, již uvízli u hranic, umožnila neformální dohoda jejich majitelů s pohraniční­ky.

Katarská vláda proto zřídila u hranic dočasnou ohradu pro vracející se zvířata, kterou zásobuje tankery s vodou a krmivem. Do lokality vyslala i odborníky na chov těchto zvířat, aby majitelům pomohli se zvládáním krizové situace.

Dočasné velbloudí útočiště bude fungovat, dokud se nepodaří najít vhodnou oblast pro jejich trvalejší umístění.

Blokáda Rijádu vůči Kataru řadu majitelů velbloudů rozzlobila. „Chceme prostě jen žít normální život, jet do Saúdské Arábie a postarat se o naše velbloudy, vrátit se domů a postarat se o naše rodiny. Nechceme být součástí jejich politickýc­h her,“postěžoval si podle Reuters čtyřicetil­etý Alí. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia