MF DNES

Ve člunu Záchrana sandálu s Dukou

-

Vodní záchranná služba Českého červeného kříže (VZS) včera na smíchovské náplavce převzala pět nových záchrannýc­h lodí za zhruba sedm milionů korun. Budou sloužit záchranným sborům na Orlické přehradě, Slapech, Rozkoši a na Nových Mlýnech. Nové lodě jsou kromě jiného vybavené sonarem pro vyhledání

Na nepohodlí si budou zvykat i desetitisí­ce lidí, kteří denně vystupují v jedné z nejvytížen­ější stanic metra – na Andělu. V srpnu začne výměna tamních pohyblivýc­h schodů vedoucích k obchodnímu centru Nový Smíchov a k tramvajové křižovatce. Vyjde na 255 milionů.

Cestující kvůli tomu budou jako vstup a výstup ze stanice používat pouze vestibul, který ústí k autobusové­mu terminálu Na Knížecí. Ten je ale od Anděla poměrně daleko. Výluka potrvá do příštího dubna, tedy sedm měsíců. Se stejným omezením se lidé od 12. června potýkají i ve stanici Palmovka, kde práce skončí v listopadu.

Eskalátory bude DPP stejným způsobem měnit i v dalších stanicích linky B. Konkrétně půjde o Karlovo náměstí a Náměstí Republiky.

V prvním případě začnou práce v říjnu a skončí v červenci 2018. K nástupišti bude možné přijít pouze od Palackého náměstí. Stejně tak do stanice Náměstí Republiky povede mezi letošním prosincem a srpnem utonulých a radarem, který dokáže nalézt plavce na vzdálenost zhruba 750 metrů, což může podle záchranářů usnadnit vyhledáván­í za snížené viditelnos­ti a v noci. Maximální rychlost lodě ve skutečném provozu na vodní hladině činí 65 kilometrů v hodině. Lodě byly pořízeny z grantu ministerst­va vnitra. Frézování vozovky mezi Hlávkovým mostem a křižovatko­u U Bulhara. Uzavírky po etapách. ● Rampa Barrandovs­ký most Frézování vozovky. Uzavírka po polovinách nájezdové rampy. ● Frézování vozovky od ulice K Holini až po Pražský okruh. Převedení dopravy do protisměru. ● První a druhá etapa frézování vozovky. Uzavírka po polovinách. ● Frézování vozovky a rekonstruk­ce chodníků. Uzavírka po polovinách. ● Novým plavidlům požehnal kardinál Dominik Duka, který se poté projel na člunu s členem prezidia VZS Pavlem Barákem za přítomnost­i MF DNES. Tato posádka si vyzkoušela i jeden „ostrý“zásah, když slečně u náplavky zachránila sandál spadlý do vody. (ČTK, fil) ●

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? – srpen až prosinec METRO
– srpen až prosinec METRO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia