MF DNES

Mamka Vika lituje sběrače

Tenistka Azarenková tvrdí, že ji těhotenstv­í, porod a mateřství posílily.

- Karel Knap reportér MF DNES

Jako by se ocitla v cizím těle. Když se k ní blížil míček, ještě se cítila dobře... „Ale jakmile jsem se chtěla pořádně pohnout, připadala jsem si úplně strašně. Jako slon!“líčila tenistka Kim Clijsterso­vá zážitky z prvních tréninků po návratu z mateřské dovolené.

Přesto se báječně vypořádala s výzvou, s níž se ve sportu setkávají pouze ženy. Poté, co v únoru 2008 přivedla na svět dceru Jadu Elle, získala tituly na US Open 2009 a 2010 a na Australian Open 2011.

Teď se o podobně vydařený comeback pokouší Běloruska Viktoria Azarenková. Boj s proměnou fyzické schránky a též o něco křehčí myslí začala v úterý večer na turnaji na Mallorce, půl roku a jeden den po narození syna Lea.

Utkání s Risou Ozakiovou bylo přerušeno pro tmu za stavu 3:6, 6:4, 5:4 pro podávající Japonku. Ve včerejší dohrávce Azarenková zabrala, odvrátila tři mečboly a sokyni zlomila v tie-breaku.

Bývalá světová jednička a dvojnásobn­á vítězka Australian Open původně chtěla obnovit kariéru až koncem července, před americkou betonovou šňůrou. Zvládla se však připravit o měsíc dřív, takže stihne Wimbledon, na nějž se nyní připravuje na loni založeném travnatém podniku ve Španělsku.

Vyplatilo se jí, že si kondici udržovala rekreačním pinkáním až do sedmého měsíce těhotenstv­í, než jí ho lékaři zakázali. A že po porodu nevnímala tréninky jako dřinu.

„Znamenaly pro mě odpočinek od běžných starostí,“řekla deníku The New York Times. „Mentálně jsem je brala jako přestávku, zatímco fyzicky mě nabíjely.“

Po návratu na kurty vypadá štíhlejší. Přiznává, že shodila víc než jen pár kilo. Sedmadvace­tiletá žena pochází z Minsku. V patnácti se přestěhova­la do Arizony, kde se o ni starala rodina hokejového brankáře Nikolaje Chabibulin­a. V srpnu 2013 si koupila dům v Los Angeles, oficiální sídlo má v Monte Carlu.

Chtěla hrát. Jako Kvitová

Kdysi patřila do ženské verze Velké čtyřky s Mariou Šarapovovo­u, Serenou Williamsov­ou a Petrou Kvitovou. Osud s nimi v poslední době provádí pozoruhodn­é pokusy.

Williamsov­á v lednu zjistila, že čeká dítě, načež v Melbourne dobyla svou 23. grandslamo­vou trofej a v dubnu oznámila, že jde na mateřskou. Její kouč Patrick Mouratoglo­u naznačil, že by už na Australian Open 2018 nemusela chybět.

Šarapovová byla loni odsouzena k patnáctimě­síčnímu zákazu činnosti za doping. Pořadatelé jarního Roland Garros jí neudělili volnou kartu k účasti. Posléze pravila, že nežádá vstřícný krok ani od organizáto­rů Wimbledonu a že se o místo v pavouku popere v kvalifikac­i.

Kvitová se den poté, co Azarenková povila Lea, stala obětí přepadení a podstoupil­a operaci vážně pořezané ruky. Navzdory temným prognózám o hrozícím konci kariéry se v květnu objevila v Paříži na Roland Garros. Včera vyhrála taky svůj druhý mač v Birmingham­u, kde na oblíbené trávě znamenitě podávala, bez okolků zatočila s domácí Naomi Broadyovou 6:2, 6:2 a postoupila do čtvrtfinál­e.

Stejně jako Kvitové se Azarenkové podařilo opět naskočit na okruh WTA dříve, než se předpoklád­alo. Je fit. S péčí o syna jí pomáhá přítel Billy McKeague, jehož poznala na Havaji, kde někdejší hokejista pracoval jako golfový učitel.

Chudáci děti!

A byť se po třináctimě­síční pauze (před porodem byla zraněná) teprve snaží vyladit techniku, prahla po herní praxi: „Jen při zápasech se můžete skutečně zlepšovat.“

Že se v její duši cosi pohnulo, poznala při sledování jedné z partií na Roland Garros, kde byla ještě divačkou. „Překvapilo mě, jak ošklivě se tenisté někdy chovají ke sběračům,“řekla pro NY Times. „Bylo mi při tom až nevolno. Při zápase je sama nevnímám. Až teď jsem si všimla, jak ty děti makají. Tak málo jim děkujeme. Napadlo mě, že jsem jim taky někdy ublížila.“

V něčem možná zjihla. Ale dravou touhu po vítězstvíc­h neztratila.

Těla i mysl matek prochází tolika změnami! Poznala jsem, jak jsme silné.

 ??  ?? Vítězný návrat V prvním utkání po návratu z mateřské si Azarenková poradila s Japonkou Ozakiovou 6:3, 4:6, 7:6. Foto: Profimedia.cz
Vítězný návrat V prvním utkání po návratu z mateřské si Azarenková poradila s Japonkou Ozakiovou 6:3, 4:6, 7:6. Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia