MF DNES

Italy srazil nečekaný hrdina a úžasná rána zdálky

-

David Čermák reportér MF DNES v Polsku

Chvíli to vypadalo na další trápení. Ale nakonec fotbalová jedenadvac­ítka vyrostla do krásy a na malém Euru oživila šanci na postup ze skupiny.

A to díky hodně nečekanému hrdinovi, který ještě v sobotu ráno do týmu vůbec nepatřil. Muž, kterého Češi včera v polských Tychách oslavovali, se jmenuje Marek Havlík.

Zápas s Itálií se blížil ke konci, stav 1:1, na obou stranách napětí a nervy. Střední záložník ze Slovácka, kterého trenér Lavička povolal na poslední chvíli místo zraněného obránce Matějů, byl na hřišti třináct minut, když po přihrávce dalšího náhradníka Chorého střelou k tyči trefil vítězství. To je příběh! Český večer pak ještě vylepšil stoper Lüftner, který na první pohled nesmyslně napřáhl z velké dálky – ale jeho senzační střela vyškolila brankáře Donnarummu, za kterého

Česko „21“Itálie „21“

Real Madrid a Paris Saint-Germain nabízí Milánu stamiliony. Aha, tak tohle jsou ti praví Češi! Ne ti, kteří nezvládli úvodní zápas s Německem a i na startu utkání s Itálií vypadali velmi nejistě.

To až do chvíle, kdy stoper Rugani, kterého si Juventus cení téměř na půl miliardy, školácky podklouzl, pustil za sebe rozběhnuté­ho Trávníka a český kapitán ranou k tyči otevřel skóre.

Češi si poprvé na turnaji zařvali „gól“a získali pohodu i větší jistotu. Zapojil se i trenér Vítězslav Lavička: když k němu přiletěl míč, v dobrém rozmaru u postranní čáry předvedl „tři žongly“, jak by řekl jeho kolega Petr Rada.

Jenže pak český výběr na chvíli zmrazil kiks záložníka Jankta, který mizernou přihrávkou poslal soupeře do tutovky a Berardi nadvakrát protlačil míč do sítě.

Nakonec ale stadionem v Tychách přece jen obíhala česká vlna, závěr patřil Lavičkovu týmu.

Českému kouči vyšlo střídání i změny v sestavě: podržel sice gólmana Zimu, ale nebál se posadit třeba Černého z Ajaxu a místo něj vpustit do klíčového zápasu neozkoušen­ého Haška z Bohemians.

Obměna se vyplatila, Česko je zpátky ve hře o postup. Na ten zřejmě bude potřebovat šest bodů, takže zbývá porazit Dánsko a ideálně si proti němu ještě o něco vylepšit skóre, které může rozhodovat.

 ??  ?? Čeští mladíci včera překvapivě zdolali Itálii 3:1 a přiblížili se postupu ze skupiny. První gól dal Trávník (č. 10). Foto: Profimedia.cz
Čeští mladíci včera překvapivě zdolali Itálii 3:1 a přiblížili se postupu ze skupiny. První gól dal Trávník (č. 10). Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia