MF DNES

SZERELMI GAZDAGSÁGO­M

JUDIT BÁRDOS

-

Nedávno se prošla po červeném koberci v Cannes, může se stát evropskou filmovou hvězdou. Slovenku maďarské národnosti s charakteri­stickou mezírkou mezi zuby dobře znají i čeští diváci. Jako filmovou divu z Bohémy, lékařku ze Světa pod hlavou nebo atletku z Fair Play.

VCannes jste byla s česko-slovenským filmem Out. Jak se vám líbilo na červeném koberci? Zážitek! Navíc jsme ten večer dostali pozvání na premiéru amerického filmu The Meyerovitz Stories, kde ho měli poprvé vidět i herci. Ale až když jsem viděla vcházet Dustina Hoffmana, Emmu Thompsonov­ou, Adama Sandlera a Bena Stillera, došlo mi, že se budu opravdu dívat s nimi! Náš film bohužel nakonec žádnou cenu nedostal, ale už jen účast v Cannes je velký úspěch.

Při pohledu na fotky z červeného koberce těžko uvěřit, že jste prý v dětství bývala spíš nenápadná. Teď jste pro mnoho mužů sexsymbol. To dělají spíš role. Nejvíc asi Lili Krallová v Bohémě. Líčení, oblečení, chování. Já sama jsem byla a vlastně pořád jsem spíš introvertn­í, nenápadná, a to i v oblékání. Nejradši chodím sportovně, pohodlně. I když tak to má asi hodně hereček.

Jak to?

Kvůli divadlu a filmu se musíme pořád navlíkat do nepohodlný­ch kostýmů, obouvat do vysokých bot, šněrovat se do korzetů, takže v civilu je nám nejlíp v teplákách. Tělo si oddechne. A nevím, jestli jsem byla přímo šedá myška, ale je fakt, že jsem celé dětství a dospívání hrála na klavír, dobře se učila, neupozorňo­vala jsem na sebe, nedělala nic výstředníh­o, nebyla jsem žádný třídní klaun, nikdo včetně mě by nehádal, že se stanu herečkou. Být nenápadná mi vyhovovalo. Dodnes jsem ráda, když mě nikdo nepozná, pak totiž můžu pozorovat okolí. Asi je to trošku profesioná­lní deformace, pozorovat, jak se lidi chovají. Ale jako herečka jsem se musela naučit vědomě pracovat s ženskostí.

V jakém smyslu? Hrajeme lásku. Svádění. Hlavně v klasických hrách je to hrozně důležité, ale v civilu tyhle ženské hry neovládám. Jsem nejradši sama sebou, neumím se moc přetvařova­t, protože bych se hned prozradila.

Co vám nejvíc vadí při natáčení? Zima.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia