MF DNES

ŽIVOT JAK Z LADOVA OBRÁZKU

PAVEL ŠICH SI SPLNIL SEN PŘIŠEL Z PRAHY, NEMĚL PENÍZE A MUSEL SE VE VŠEM SPOLEHNOUT JEN SÁM NA SEBE. PAVEL ŠICH PŘESTO VYBUDOVAL JEDEN Z NEJÚSPĚŠNĚ­JŠÍCH STATKŮ VE STŘEDNÍCH ČECHÁCH. JEDNOU Z NEJDŮLEŽIT­ĚJŠÍCH VĚCÍ PŘITOM BYLA DŮVĚRA, KTEROU MU DAL JEHO OTE

-

Na rodinnou Farmu Bláto na Kutnohorsk­u míří za kvalitními výrobky, nádherným prostředím i kulturními akcemi spousta lidí. Na loukách se pasou ovce, kozy a krávy, zchátralá hospodářsk­á stavení získávají postupně díky promyšlený­m rekonstruk­cím novou tvář. Pavel Šich s hrdostí představuj­e výsledek osmnácti let práce. Sen o životě na venkově měl už jako dítě.

„Ve škole na Proseku jsme měli na chodbě pověšené na zdech obrázky Josefa Lady. Vždycky jsem je viděl, když jsme jak vojáci pochodoval­i na oběd. Byl to jeden z velkých impulsů, proč utéct z města z těch kostek,“vysvětluje Šich.

To se mu ale hned nepodařilo. Vyučil se štukatérem, studoval malířství, jezdil stopem po Evropě.

LÁSKA NA PRVNÍ POHLED

Život mu změnil výlet na kole, kdy uviděl opuštěný polozbořen­ý mlýn v nedalekém Žíšově. Byl na prodej za necelé tři miliony. Ačkoliv měl Šich na účtu jen třicet tisíc, objednal se na prohlídku. Atmosféra stavby mu hned učarovala. Rozhodl se ji koupit. „Lidi mi říkají, že jsem snílek. Ale já nezůstávám u snění, své sny si plním. To mám od táty. Když jsem mu popsal nějakou představu, vždycky mě podpořil. Bylo to tak i tehdy – byl jediný, kdo mi věřil. Je to hrozně důležité, nedůvěra svazuje,“říká akademický malíř Pavel Šich.

Ve svých pětadvacet­i se proto pustil do projektu. Přesvědčil dědice mlýnu, aby mu ho i s pozemky a rybníkem prodali na splátky. Než dostal první hypotéku, peníze vydělával mimo jiné malováním portrétů pro bohaté podnikatel­e a právníky. Místo rychlejšíh­o splácení všechny vydělané peníze investoval do rozvoje farmy. Opravil rybník, dokoupil nedaleké JZD, začal chovat dobytek a vyrábět sýry.

Při farmaření dbá na maximální soulad s přírodou.

„Chceme, aby se u nás zvířata měla co nejlépe. Produkty jsou potom ve špičkové kvalitě, i když i člověk jim musí dát patřičnou péči. Například každý kousek sýra projde při výrobě našima rukama až stokrát,“říká Pavel Šich, který každou sobotu nabízí zboží z farmy ve vlastním obchůdku. Vždy má vyprodáno.

RECEPT NA ÚSPĚCH

„Člověk může dokázat, cokoliv si usmyslí. Začíná to myšlenkou,“popisuje svůj recept na úspěch Šich.

Rád ostatním ukáže, jak na to. Pořádá na farmě řadu akcí, jako jsou přehlídky veteránů nebo tábory pro dospělé. Děti se na zajímavé exkurzi mohou dovědět, jak vypadá cesta mléka z pastviny až do jejich oblíbených pochoutek na stole. Pokud byste se chtěli na Farmu Bláto vypravit také, stačí se domluvit. Všechny kontakty najdete na www.farma-blato.cz.

 ??  ?? A takto objekt vypadá dnes
A takto objekt vypadá dnes
 ??  ?? Podoba mlýna na začátku rekonstruk­ce
Podoba mlýna na začátku rekonstruk­ce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia