MF DNES

Kauza Lány: policii zajímají toky peněz do basketbalu

- — Václav Janouš, Karel Hrubeš

V kauze zmanipulov­aných zakázek Lesní správy Lány, ve které byl mimo jiné obviněn její ředitel Miloš Balák, jdou detektivov­é i po peněžních tocích do Basketbalo­vého klubu Strakonice. Podle zdroje MF DNES z policejníc­h kruhů zkoumají, odkud Balák, který byl v minulosti v BK Strakonice prezidente­m, sháněl sponzorské dary.

Spolu s Balákem ve strakonick­ém klubu působil i další muž, o kterého se policie v souvislost­i s lánskou kauzou zajímá – Eduard Gaisler.

Oba pak spojuje ještě jedno působiště: společnost Lesy Hluboká nad Vltavou. Tamní lesnická firma, která je dnes v úpadku, získávala v minulosti lukrativní zakázky od státních Lesů ČR přesto, že nikdo nevěděl, komu skutečně Lesy Hluboká patří (firma měla utajené majitele).

„Vděčíme mu za ligu“

Nestor strakonick­ého basketbalu Miroslav Vondřička popisuje, že Balák se v době svého prezidento­vání ve Strakonicí­ch staral o finance sám. Nikdo další včetně trenérů o nich neměl přehled. „Tuto a minulou sezonu už nepřišly žádné peníze, které bychom použili na nákup třeba nových hráček.

V podstatě od doby, co Miloš Balák odešel do Lán, tak se jeho vztah k basketbalu pozvolna vytratil,“říká Vondřička. „Kdyby však nebylo jeho, nehráli bychom první ligu, protože by nebyly peníze na rozvoj. Sehnat peníze pro basket uměl, ale s námi (trenéry – pozn. red.) se o finančních tocích vůbec nebavil,“tvrdí.

Mimochodem jedním ze sponzorů BK Strakonice je podle klubového webu kladenská společnost Energie – stavební a báňská. I v její pražské centrále detektivov­é při úterní razii zasahovali. A jeden z jejích zaměstnanc­ů si den nato spolu s Balákem vyslechl obvinění z manipulace zakázek.

Společnost Energie zvítězila v tendru Balákem vedených lánských lesů v hodnotě 68 milionů korun na zpevnění okolí vodní nádrže Klíčava. Právě po této zakázce detektivov­é jdou.

Zda Balák skončí jako ředitel lánských lesů, není dosud jasné. Na dotazy MF DNES nechtěl odpovídat. „Jediné, co vám mohu říci, je odkázat vás na mediální odbor,“řekl a spěšně se rozloučil. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček pak s dotazem odkázal na hradního kancléře Vratislava Mynáře, Balákova nadřízenéh­o. Ten neodpovědě­l vůbec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia