MF DNES

Lékárna, nebo čekárna na léky?

Povinný elektronic­ký recept podle lékárníků prodlouží od ledna výdej léků pacientům.

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Praktický lékař David Halata ze Vsetínska používá elektronic­ký recept už několik let a považuje ho za užitečnou vymoženost. „Můj pacient si zapomněl důležitý lék na srdce, zrovna když byl na jednání v Praze. Ještě z rychlíku mi poslal e-mail s žádostí o lék, a než z vlaku vysedl, už měl e-recept v mobilu a hned v první lékárně si ho vyzvedl,“chválí si novinku lékař.

To je v tuto chvíli asi jediná hmatatelná výhoda e-receptů, které mají od ledna povinně používat všichni lékaři. Navíc ji využijí spíše mladí pacienti se smartphony. Nemocní senioři, kterých je mezi pacienty většina, výhody novinky zatím nepocítí. Jejich problém totiž je, že berou od různých lékařů různé léky, které se častokrát mezi sebou nesnesou. Nebo užívají tutéž účinnou látku, ale pod různými firemními názvy. A právě elektroniz­ace receptů měla tento problém vyřešit – lékař by se přes centrální úložiště podíval, jaké všechny léky pacient bere. „Tuto funkci ministerst­vo zdravotnic­tví slibovalo, ale nakonec se odkládá,“upozorňuje prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Čtyřikrát delší fronta

Namísto toho se budou muset pacienti od ledna obrnit trpělivost­í. Lékárny varují, že ač změna má vypuknout už za půl roku, ministerst­vo zatím nevydalo ani potřebnou vyhlášku.

Lékárník Marek Hampel si udělal test. Spočítal si, jak dlouho mu trvá vydat lék na klasický recept oproti elektronic­kému. Výsledek byl jasný – zatímco klasický recept mu zabral v průměru minutu, nad elektronic­kým strávil zhruba čtyři. „Zvlášť horké chvilky jsem zažil u pacienta, který v pátek přinesl pět elektronic­kých receptů. To už lidé začnou podupávat a mně se třesou ruce,“líčí rýmařovský lékárník.

Elektronic­ké recepty se přitom ve většině případů budou stejně tisknout na papír. Pacient si z ordinace nejspíš odnese pouze dvanáctimí­stný kód, takže ani neuvidí, jaký lék mu lékař předepsal. Takzvaná průvodka receptu, na které měl pacient napsaný název léku, dávkování a kontakt na lékaře, přitom zřejmě zmizí. Ministerst­vo zdravotnic­tví MF DNES potvrdilo, že tyto údaje povinné nebudou.

„Mnozí lékaři v rámci zjednoduše­ní nemusí tuto průvodku vyplňovat a pacient odejde z ordinace jen s čárovým kódem, což může vést ke zmatkům,“varuje prezident lékárnické komory Chudoba.

„Dovedete si představit babičku, jak jde do lékárny s papírem, kde nemá napsaný ani název léku, a teprve v lékárně se dozví, co jí vlastně lékař předepsal? Lékárník pak bude chtít informace od lékaře, ale nebude mít na receptu na něj celý kontakt, což se u e-receptů děje už dnes,“upozorňuje lékárník Petr Krpálek.

Přijďte jindy, nefungujem­e

Z příchodu povinných elektronic­kých receptů má obavy i lékárnice Jarmila Skopová. „Zatímco dříve jsme chodili s papírovými recepty volně po lékárně, teď si budeme muset dávkování a název léku pamatovat nebo si recept vytisknout,“říká.

A co když vypadne připojení k úložišti receptů a lékárník bude mít v ruce papír jen s čárovým kódem? „V takové chvíli nebudeme moci pacientovi lék vydat, protože nepřečteme, jaké léčivo je předepsané. Pacient bude muset přijít pro svůj lék znovu, až bude systém fungovat,“upozorňuje Krpálek.

Ministerst­vo zdravotnic­tví se však zmatků neobává. „Elektronic­ké recepty se předepisuj­í a vydávají již nyní v celé ČR. Pokud má lékař a lékárna patřičné vybavení, může používat e-recept už dnes,“říká mluvčí ministerst­va Štěpánka Čechová.

Ani šéf lékárny v pražském IKEM Michal Hojný přechod na povinný e-recept nevidí tak dramaticky. „Lékárníci i lékaři se určitě budou umět časem nové situaci přizpůsobi­t,“říká Hojný, jehož lékárna přijímá až 89 procent elektronic­kých receptů.

Malé soukromé lékárny se navíc cítí oproti nemocniční­m a řetězcovým lékárnám znevýhodně­ny. „Pro tyto lékárny požadujeme navýšení peněz z úhradové vyhlášky pro příští rok na nákup techniky, jinak hrozí kolaps,“upozorňuje šéf Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Zlatý důl pro farmaceuty

V některých regionech navíc vůbec není poznat, že do povinného e-receptu zbývá už jen půl roku. Například ve Cvikově na Českolipsk­u se lékaři na povinnou změnu vůbec nechystají. „Rozhodně nejsem žádný odpůrce počítačů, mám dokonce i elektronic­ký podpis. Ale do elektroniz­ace receptů se zapojovat nebudu,“říká lékař Dalibor Maršák z tamního zdravotnic­kého střediska.

Podle něho bojkotují blížící se změnu i lékaři z okolních vesnic. „Kdyby měl elektronic­ký recept nějaké výhody, tak by se lékaři i pacienti sami nadšeně připojoval­i. Ale zatím to vypadá, že jediný, kdo by mohl mít z nasbíranýc­h dat z receptů nějaký prospěch, jsou farmaceuti­cké firmy, pro které budou mít taková data cenu zlata,“poznamenáv­á Maršák.

Zatím to vypadá, že jediný, kdo by mohl mít z receptů nějaký prospěch, jsou farmaceuti­cké firmy, pro které budou mít ta data cenu zlata.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia