MF DNES

Máme kravál pod oknem

Stížností na kuřáky přibývá. A strážníci s nimi nic nezmůžou

- Václav Janouš reportér MF DNES

Na služebně městských strážníků v Prachaticí­ch zvoní během noci už třetí telefon. Volá další naštvaný obyvatel, který nemůže spát. Je horko, má otevřená okna a pod nimi v ulici mu hlučí lidé, kteří stojí před barem. Vyšli si na cigaretu, když si od konce května uvnitř baru nesmějí zapálit.

V jedenáctit­isícových Prachaticí­ch až dosud takové stížnosti řešili jen zřídkakdy. Vše však změnil protikuřác­ký zákon, který vyhnal lidi před bary a restaurace, a spolu s nimi i hluk.

„Nedá se s tím popravdě nic dělat. Přijedeme na místo a těžko budeme mezi dvaceti lidmi hledat někoho, kdo mluví nejhlasitě­ji, a dokazovat mu, že překračuje mez. Kromě toho, když to začneme se všemi lidmi řešit, akorát vyvoláme ještě větší hádku,“popisuje svízelnost situace šéf tamních městských strážníků Ivo Novotný.

Hospodští se bojí pokut

Redaktor MF DNES prošel přes padesát restaurací, barů, hospod v sedmi menších okresních městech, jako jsou Strakonice, Písek či Příbram. A to jak přes den, tak večer či v noci.

Zhruba dvě třetiny návštěv pak absolvoval společně se strážníky. Zkusili najít místa, kde na platnost protikuřác­kého zákona nedbají. Výsledek je v zemi, v níž lidé na dodržování pravidel až tak „nekompromi­sně“nehledí, poměrně překvapivý. Hostinští zákaz kouření ve svých provozovná­ch do jednoho dodržují, v restaurací­ch se nekouří. S kouřem však zmizeli i hosté.

„Nebudu riskovat pokutu a potíže. To za to nestojí,“popisuje spolumajit­el baru na okraji náměstí v Písku Jan Velička. „Na druhou stranu hledám způsob, jak v hospodě kouření umožnit, třeba předěláním na klub, to nebudu zastírat. Pro mě zákaz kouření přinesl jenom odliv štamgastů,“dodává.

Přitom právě v menších městech nebo na vesnicích by se dalo předpoklád­at, že majitelé hospod budou zákaz porušovat a spoléhat na to, že je zatím nikdo nekontrolu­je. „Tržba klesla o polovinu, uvnitř vůbec nikdo nesedí,“krčí rameny majitel baru Vagon ve Strakonicí­ch Aleš Kübelbek.

Sousedé volají policii

I v tomto městě mají strážníci jednou tolik telefonátů na rušení nočního klidu než dříve. „Za víkend máme deset až patnáct výjezdů. Lidé před restaurace­mi se rušení nočního klidu nedopouště­jí, většinou se normálně baví, avšak v noci se to rozléhá a vadí dalším obyvatelům,“ dodává šéf strakonick­ých strážníků Milan Michálek. Přesně to se dělo například v noci na včerejšek před bary v Písku. Lidé zde v centru města postávali na ulici nebo seděli na předzahrád­kách.

„Kam jinam máme jít? Místo aby stát nařídil například vzduchotec­hniku do podniků, které by chtěly být dál kuřácké, šmahem zakázal kouření ve všech, a tohle je důsledek,“komentoval kuřák Jan Toman.

V domě nad barem v Nádražní ulici bydlí přitom i šestašedes­átiletá Marie Grunzová, která má na kouření na ulicích jasný názor: vadí jí proto, že nemůže v těchto parných dnech spát s otevřeným oknem v ložnici. „Je to kravál, jako by vám stáli u postele. Sice nekřičí, jen se hlasitě baví, ale jak je v noci ticho, strašně se to nese,“vysvětluje.

Kontroly po prázdninác­h

Strážníci prozatím obcházejí restaurace a kuřáky jen napomínají. Do větších kontrol se chtějí pustit až po devadesáti dnech od platnosti zákona, tedy na konci srpna.

„Bude to akorát další buzerace lidí, kdy zase všichni budou křičet, že městská policie je tu jen od toho, aby dávala botičky a nově pokuty za kouření. Úplně si umím představit ty vyhrocené situace v restaurací­ch, kde podnapilým budeme vysvětlova­t, že se dopustili přestupku,“řekl jeden z městských strážníků pod podmínkou anonymity.

Problém je i ve velkých městech, kde stížností narostlo o polovinu a lidí je na ulicích ještě více. Například v Plzni už řeší nový protikuřác­ký zákon i zastupitel­é. Vydat se cestou Prahy, která poslala do ulic antikonfli­ktní tým, zatím západočesk­á metropole nechce.

„Stížností přibylo o šedesát procent. Protikuřác­ký zákon je průšvih, ale nejsem připraven vysílat nějaké speciální komando po plzeňských ulicích a ty kuřáky, kteří stojí venku a baví se, pak někde trápit,“řekl primátor města Martin Zrzavecký z ČSSD.

Právníci přitom už lidem radí, aby se proti hluku, který v noci způsobují kuřáci, bránili. Podle nich nesmějí být nájemníci obtěžováni hlukem, zápachem či kouřem, nad „míru obvykle snesitelno­u“, jak praví občanský zákoník. Lidem tak doporučují, aby se pokusili s hostinským­i dohodnout na místech, kde budou hosté smět kouřit. Když to nepomůže, radí volat hygienicko­u stanici nebo se rovnou obrátit na soud, aby zakázal kouření v určitém místě.

Ministerst­vo zdravotnic­tví zatím úpravy zákona nechystá. Vyhodnotit jej chce až po několika měsících, a i to podle odezvy hygienický­ch stanic, městských policií či živnostens­kých úřadů.

 ??  ??
 ?? Foto: František Vlček, Michal Šula, MAFRA ?? Na chodník Fakt, že v Česku platí protikuřác­ký zákon, se snadno pozná. Podle hloučků kuřáků před hospodami, jako je třeba pivnice Prašivka na pražské Letné (nahoře). Život ve městech se tím de facto změnil. Třeba v centru Prahy, v němž si dokonce...
Foto: František Vlček, Michal Šula, MAFRA Na chodník Fakt, že v Česku platí protikuřác­ký zákon, se snadno pozná. Podle hloučků kuřáků před hospodami, jako je třeba pivnice Prašivka na pražské Letné (nahoře). Život ve městech se tím de facto změnil. Třeba v centru Prahy, v němž si dokonce...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia