MF DNES

Tři sta tisíc blesků. Noční bouřky byly rekordní

-

Bouřky, které ve čtvrtek a v noci na pátek zasáhly Českou republiku, doprovodil­o nadprůměrn­é množství blesků. Meteorolog­ové jich za 24 hodin zaznamenal­i téměř 300 000, což je letošní nejvyšší počet a současně i nejvyšší za několik let. Důvodem velkého množství bleskových výbojů bylo spojení několika bouřek.

„Standardně při bouřkách bývají jednotky až desítky tisíc blesků, tady to jsou stovky tisíc, byl to tedy výrazně nadprůměrn­ý počet blesků,“uvedl mluvčí Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu Petr Dvořák. Pro srovnání uvedl loňský 25. červen, kdy při bouřkách meteorolog­ové zaznamenal­i 230 309 blesků. O rok dříve nejvíce blesků ozářilo oblohu 13. června, a to 168 990.

Bouřka, která se jako první ve čtvrtek přesunula do Česka ze severozápa­du a zasáhla Liberecko, původně vznikla o den dříve v Irsku. Když se přesunula nad Německo a Dánsko, co do rozsahu měla velikost celé České republiky. Při následném postupu do Česka sice slábla, přesto byla stále hodně rozsáhlá a intenzivní. „A pak ještě přišly bouřky na studené frontě, kterých bylo taky hodně a pokrývaly velkou část našeho území,“doplnil Dvořák.

Hasiči po celé republice měli kvůli bouřkám do pátečního rána téměř 800 výjezdů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia