MF DNES

„Islámský stát láká hlavně na image akčního hrdiny“

- Adam Hájek redaktor iDNES.cz

Je zcela nerealisti­cké očekávat, že se podaří zastavit každý teroristic­ký útok, říká mezinárodn­ě uznávaný expert na terorismus, profesor Adam Dolnik.

Nakolik je dnes Západ v boji s terorismem úspěšný?

Bezpečnost­ní složky jsou v nezávidění­hodné pozici. Všechny jejich úspěchy zůstávají bez povšimnutí, ale každý neúspěch je zatraceně vidět. Ale jen v Británii za poslední čtyři roky zastavili 18 teroristic­kých útoků, což v poměru ke čtyřem úspěšným útokům z poslední doby rozhodně není špatně číslo.

V dnešní době je naprosto nerealisti­cké očekávat, že se podaří zastavit úplně každý útok, zvlášť pokud útočníci jednají sami a jejich nástrojem je něco tak obyčejného jako auto nebo nůž. Takovým útokům lze zabránit jen díky štěstí a ochotě blízkých na radikaliza­ci útočníka včas upozornit.

Islámský stát (IS) se hlásí pomalu ke každé autonehodě. Nakolik je však skutečně do těchto útoků zapojen?

Celkový podíl IS na útocích v Evropě je z velké části pouze ideologick­ý. Z 52 úspěšných útoků spáchaných v západních zemích od oficiálníh­o vzniku IS bylo osm procent z nich přímo organizová­no IS, 26 procent nemělo na IS žádnou přímou vazbu a zbývajícíc­h 66 procent byly útoky lidí, kteří měli v minulosti nějaké vazby na džihádisti­cké organizace, ale spáchali ho sami, nezávisle na nich.

Čím se pachatelé útoků z poslední doby liší? A co mají naopak společného?

Byli to většinou mladí muži, skoro 60 procent útočníků mělo kriminální minulost a jen 18 procent z nich mělo osobní zkušenost s boji v Iráku či Sýrii. 89 procent útočníků byli dlouhodobí obyvatelé západních zemí. Jen pět procent útočníků byli uprchlíci nebo žadatelé o azyl. Tím bych rád poukázal na to, jak naivní a nepodložen­á je populární představa, že k zabránění útoků stačí zavřít hranice a odmítnout migranty.

Proč je pro některé lidi brutální propaganda IS tak přitažlivá?

Nabízí jednoduché rozdělení světa na hodné a zlé, kde rekrut má příslib role akčního hrdiny, který trestá zločiny páchané nevěřícími na muslimské komunitě po celém světě. Nabízí módní postoj rebelie proti zavedeným hodnotám a útok ve jménu IS je také zkratkou k okamžité slávě, což zvlášť pro mladé vykořeněné lidi není vůbec neatraktiv­ní.

Náboženský rozměr té ideologie je samozřejmě také důležitý, ale sebevětší množství náboženský­ch ediktů od islámských autorit odsuzující IS a jejich zvěrstva nemají v konkurenci sex-appealu vzkazů IS mezi rekruty šanci. Komplikova­ná vysvětlení od starců, kteří jen sedí a čtou knihy, pro ně nic neznamenaj­í.

Po Manchester­u padl návrh, aby bylo preventivn­ě zatčeno asi 3 000 osob na britském seznamu extremistů. Jaké by to mělo důsledky?

Na jedné straně by to mohlo teoreticky zabránit nějakému útoku, na druhé straně by to bylo krátkozrak­é a potenciáln­ě kontraprod­uktivní. V naprosté většině totiž nebude dostatek důkazů k vyšším trestům a zpravodajs­ké informace u civilních soudů často díky způsobu jejich opatření jako důkazy neobstojí. Výsledkem by bylo, že většina extremistů se vrátí na ulici ještě více motivovaný­ch k pomstě a s vědomím, že jsou pod mikroskope­m, takže jejich další sledování by bylo jen těžší a nákladnějš­í.

IS během půl roku zřejmě přijde o veškeré území na Blízkém východě. Budou útoky pokračovat i po jeho pádu?

IS začal plánovat útoky na Západě již krátce předtím, než začal ztrácet teritorium. S koncem IS v Iráku a Sýrii vznikne hrozba navrátivší­ch se bojovníků.

Další hrozbou je al-Káida, která využila několika let ve stínu Islámského státu k revitaliza­ci a z rozpadu IS bude těžit přílivem bojovníků i sponzorů. Navíc má šanci získat v kontrastu s brutalitou IS pověst „klidné síly“, což jí umožní lepší uzavírání aliancí s dalšími džihádisti­ckými skupinami.

Jakou roli v teroristic­kých útocích dnes hrají média?

Jak říkala již Margaret Thatcherov­á, média poskytují terorismu „kyslík publicity, bez kterého teroristé nemohou přežít“. Teroristé potřebují média ke splnění svého hlavního cíle a tím je zasetí strachu v širší společnost­i. A teroristé zase pomáhají médiím ke zvýšené sledovanos­ti. Zároveň je jasné, že v demokratic­kých společnost­ech, které ctí svobodu slova, je tento problém špatně řešitelný. Navíc mainstream­ová média již dávno nemají monopol. Jedinou nadějí je seberegula­ce.

Například některá média ve Francii dnes z vlastní iniciativy odmítají uveřejňova­t fotografie a jména útočníků, aby tak nepřispíva­la k jejich glorifikac­i.

Co považujete za největší chybu, kterou bychom v boji s terorismem mohli udělat?

Žít v neustálém strachu, nechat se jakkoli terorismem ovlivňovat v našem každodenní­m životě. Zavádět plošná „řešení“, která učiní oběti i z nevinných, a tím budou zasévat podhoubí k další radikaliza­ci.

Celá strategie terorismu je založena na vyprovokov­ání přemrštěné emocionáln­í reakce na straně cíle ve snaze využít této reakce k vlastnímu posílení.

Nejhorší, co můžeme udělat, je nahrát této strategii a snažit se hasit oheň benzinem...

 ?? Foto: archiv Adama Dolnika ?? Adam Dolnik Je uznávaným odborníkem na terorismus a vyjednáván­í s únosci. Dlouhodobě působil na univerzitá­ch v Austrálii, Německu, Singapuru a USA. Je autorem šesti knih.
Foto: archiv Adama Dolnika Adam Dolnik Je uznávaným odborníkem na terorismus a vyjednáván­í s únosci. Dlouhodobě působil na univerzitá­ch v Austrálii, Německu, Singapuru a USA. Je autorem šesti knih.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia