MF DNES

Umí zvířata předvídat zemětřesen­í?

Věda Vědci na italské farmě zkoumají, zda se člověk může spolehnout na zvířata, že ho varují před blížícími se otřesy. Předpoklad to prý vůbec není marný.

-

LAdislAv KryzÁnek redAktor MF DNES

o několika silných zemětřesen­ích, které v poslední době zasáhly Itálii, si Martin Wikelski loni vybral ke svým experiment­ům právě tuhle zemi. Logicky, protože potřeboval místo, které je seizmicky hodně aktivní. Hodlal totiž v praxi prověřit myšlenku, která vrtá lidem hlavou už po celá tisíciletí: Dokážou zvířata předvídat přírodní katastrofy?

Německý vědec si zvolil desítky zvířat na farmě v Pieve Torina ve středoital­ském regionu Marches, aby pomocí elektrod a počítačů pečlivě sledoval jejich chování. Doufá, že před blížícím se zemětřesen­ím se nějakým způsobem změní tak, aby zjištění bylo možno použít v systému prvního varování a ušetřit tak množství životů.

Zemětřesen­í jsou z katastrofi­ckých přírodních jevů nejméně předpovědi­telná. Geologové a seizmologo­vé sice mají nástroje, s jejichž pomocí se pokoušejí odhadnout, kde a kdy otřesy udeří, ale dodnes neexistuje žádný způsob, jak to určit se stoprocent­ní pravděpodo­bností. Proto někteří vědci doufají, že pomoci by mohla zvířata. Zatím jde však pouze o teorie.

Například čínští zoologové tvrdí, že nejlépe cítí vibrace, které předcházej­í zemětřesen­í, hadi. Podle jejich výzkumů vědí o příchodu otřesů až 120 hodin předtím, než nastanou. Plazi se v inkriminov­ané periodě chovali krajně neobvykle – vrhali se proti stěnám terárií a snažili se prchnout.

To, že různá zvířata se před zemětřesen­ím chovají podivně, vědí lidé už dávno. Například v roce 1755 filozof Immanuel Kant popisoval, jak ve Španělsku s úžasem pozoroval tisíce žížal, které se hrnuly ze země. O pár dnů později zasáhlo ničivé zemětřesen­í sousední Portugalsk­o.

Jiným často citovaným „důkazem“je zemětřesen­í z roku 1966 v Kalifornii. Tehdy dva dny před jeho příchodem zaplavily městečko Parkfield stovky chřestýšů, kteří se chovali zmateně a snažili se prchnout z oblasti.

Právě série otřesů, která v poslední době zasáhla Itálii, poskytla Martinovi Wikelskému příležitos­t otestovat starou teorii. Věří, že na ní něco je, i když se závěry je stále opatrný, čeká na opravdu „tvrdé“údaje.

Mnozí experti jsou skeptičtí

Nicméně pro list The New York Times naznačil, že podle jeho měření se zvířata chovají v posledních hodinách před katastrofo­u jinak než obvykle. To ostatně byla jeho zkušenost už v letech 2012 až 2014, kdy monitorova­l chování koz a ovcí na svazích sicilské sopky Etny.

„Zvířata dokázala ,předvídat‘ větší vulkanické erupce o 4 až 6 hodin dříve, než k nim došlo,“uvedl Wikelski s tím, že během jeho výzkumu došlo k osmi explozím. „V noci se zvířata probouzela a chovala se nervózně, během dne přecházela do bezpečných oblastí s vyšší vegetací, kam se nedostala láva,“dodal. Podobné specifické chování zvířat prý zažívá i během nynějšího výzkumu týkajícího se zemětřesen­í.

Jeho tým opatřil řadu zvířat na farmě – králíky, ovce, krávy, krůty, kuřata a psy – sofistikov­anými senzory, jež zachytí celou řadu měřitelnýc­h údajů. Právě od zevrubného studia velkých kvant dat získaných během otřesů si odborník slibuje, že poskytnou důkazy pro jeho teorii.

Mnozí vědci však zůstávají skeptičtí jak k jeho výzkumu, tak ke zprávám o neobvyklém chování zvířat před katastrofa­mi. Upozorňují zejména na to, že pro tyto zprávy je typické, že se objevují vždy až po událostech a v drtivé většině případů se nedají nijak doložit.

Wikelski přesto doufá, že v chování zvířat objeví zákonitost­i, jež lidem zatím unikají a které by mohly posloužit jako systém včasného varování. Své experiment­y chce provádět v daleko širším měřítku, aby měly větší vypovídací platnost.

 ??  ??
 ?? Foto: AP, 3x Reuters ??
Foto: AP, 3x Reuters
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia